"Όσο περισσότερο ακούγεται η φωνή των πολιτών, τόσο το καλύτερο", άρθρο του Γιώργου Μαρκόπουλου Προέδρου ΠΕΔΑ
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος στον οποίον υπάρχει η πιο άμεση επαφή πολίτη-κράτους. Οι συμπολίτες μας δεν έχουν να κάνουν με μία μακρινή και ίσως απρόσωπη κυβέρνηση, αλλά με τους Δήμους τους, δηλαδή με τους εκπροσώπους τους που μπορεί να ζουν στα διπλανά τους σπίτια και με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό η φωνή των πολιτών να εκφράζεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά και ξεκάθαρα.
Τις τελευταίες μέρες, έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για πολλά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και ιδίως για τον τρόπο ανάδειξης των νικητών στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Αφορμή στάθηκαν οι προτάσεις του Υπουργού Εσωτερικών. Ο κ. Λιβάνιος έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι γνωρίζει τα θέματα της Αυτοδιοίκησης, βρίσκεται κοντά στους Δήμους και πιστεύει ειλικρινά στον υγιή διάλογο. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώσαμε και με τις προτάσεις που κατέθεσε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς. Οι περισσότερες από τις προτάσεις αυτές βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα αποτελούν μια πολύ καλή βάση διαλόγου.
Ειδικότερα, η πρότασή του για τον εκλογικό νόμο, φαίνεται να παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα, δίνει μια λύση στο συχνό πρόβλημα της μεγάλης αποχής στον Β’ γύρο, με σεβασμό στις επιλογές των πολιτών. Η «προσομοίωση» Β’ γύρου που ενσωματώνεται στην εκλογική διαδικασία του Α’ γύρου, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διατυπώσουν εξαρχής προτίμηση και για τη δεύτερη επιλογή τους. Και όσο περισσότεροι πολίτες εκφράζονται στην κάλπη, τόσο το καλύτερο.
Επιπλέον, εμποδίζει φαινόμενα ακραίας πόλωσης ή αδιαφανών «δοσοληψιών» που εμφανίζονταν κάποιες φορές μεταξύ Α’ και Β’ γύρου. Φαινόμενα που ευτυχώς δεν καταγράφονται βέβαια σε όλους τους Δήμους -για παράδειγμα στο Γαλάτσι έχουμε καταφέρει εδώ και χρόνια προεκλογικά να επιτυγχάνουμε έναν υγιή συναγωνισμό μεταξύ όλων των υποψηφίων και μετεκλογικά να επιδιώκουμε τη γόνιμη συνεργασία, ανεξαρτήτως εκλογικού συστήματος- όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα έχουμε συναντήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Όσοι υπηρετούμε επί χρόνια την Αυτοδιοίκηση, έχουμε ζήσει και ακούσει πολλά.
Τέλος, από ενδεχόμενη εφαρμογή της θα υπήρχε ένα ακόμα όφελος: σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Αν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο κόστος της Β’ Κυριακής διατεθούν στους Δήμους, μπορεί να αποτελέσουν μια μικρή επιπλέον ανάσα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά τους.
Από την άλλη πλευρά, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα σύστημα που φαίνεται κάπως πιο πολύπλοκο και δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα, συνεπώς είναι λογικό να προβληματίζει ή και να ξενίζει. Είναι, όμως, μια πρόταση που αξίζει να συζητηθεί. Και το γεγονός ότι κατατέθηκε σε μεγάλη χρονική απόσταση από τις εκλογές, δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει επαρκής χρόνος διαλόγου, ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή επιλογή για την Αυτοδιοίκηση -δηλαδή για όλους μας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»