Shopflix.gr: Πώς το marketplace του ομίλου Μαρινάκη σχεδιάζει να πάρει την πρωτιά από τη Skroutz
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης μέσω εξαγορών
Το Shopflix.gr του ομίλου Μαρινάκη, με επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και άνω των έξι εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, στόχο έχει να γίνει ο νούμερο ένα «παίκτης» στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου εντός της επόμενης τριετίας.
Μάλιστα, το marketplace, που είναι στον «αέρα» μόλις έναν χρόνο, έχει ήδη περισσότερες από 1.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και πάνω από 3,5 εκατ. προϊόντα.
To marketplace στήθηκε σε χρόνους ρεκόρ. Μέσα σ' έναν χρόνο, όταν εταιρείες όπως η Amazon θεωρούν ότι χρειάζεσαι τρία χρόνια για να αναπτύξεις ένα marketplace με το στήσιμο, το τεστάρισμα του concept και όλα όσα χρειάζονται, εμείς βγήκαμε και είπαμε σε 12 μήνες θα το κάνουμε. Και πολύ γρήγορα γίναμε ο δεύτερος παίκτης στην αγορά.
Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του shopflix.gr, αναλύοντας τη στρατηγική που θα φέρει την εταιρεία μπροστά από τον ανταγωνισμό σε μια αγορά που κυριαρχεί το marketplace της Skroutz και δραστηριοποιούνται και άλλοι μικρότεροι παίκτες όπως το marketplace τoυ Public group.
Βασική προτεραιότητα, το χτίσιμο του brand
Αξίζει να σημειωθεί πως το χτίσιμο του brand αποτελεί βασική προτεραιότητα για την εταιρεία, η οποία επενδύει σε καινοτομίες αλλά και τεχνολογικά εξελιγμένα συστήματα προκειμένου να παρέχει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές εναλλακτικές επιλογές στους πελάτες.
Το εγχείρημα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στην πλατφόρμα, όπου η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης σε μια πολύ πιο ισχυρή πλατφόρμα, στο pricing, όπου επιλέγονται συνεργάτες με ανταγωνιστικές τιμές, και στο κομμάτι της παράδοσης, το οποίο γίνεται από την Courier Center, εταιρεία που έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο Μαρινάκη.
«Το προβάδισμα του shoplflix είναι ότι δεν έχουμε βαρίδια και στήνουμε κάτι από την αρχή. Και αυτό μας δίνει πολύ μεγάλη ευελιξία και δυνατότητα ταχύτητας», σημείωσε ο κ. Καλογεράκης.
Να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει πετύχει από 136 καταστήματα πέρυσι να φτάσει σήμερα στα 1.050, με τη ζήτηση να είναι διαρκώς αυξανόμενη. Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Skroutz, που μόλις πρόσφατα επέβαλε συνδρομή για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, για το shopflix είναι μια τακτική που εφαρμόζεται από την αρχή. Τα entry fees είναι 250 ευρώ και στη συνέχεια ετήσια συνδρομή στα 200 ευρώ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης μέσω εξαγορών
«Ξεκινήσαμε με 168.000 προϊόντα και 45 άτομα προσωπικό. Σήμερα έχουμε πάνω από 3,5 εκατ. προϊόντα και σύντομα θα φτάσουμε το κωδικολόγιο του leader της αγοράς και 120 εργαζομένους, οι οποίοι στο προσεχές διάστημα θα φτάσουν τους 180-200», σημείωσε ο κ. Καλογεράκης.
Στόχοι, όπως ανέφερε, είναι «η λειτουργική κερδοφορία και να γίνουμε η νούμερο ένα εταιρεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην επόμενη τριετία».
Εκτός από το επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ στην τριετία (με το 1 εκατ. ευρώ να προέρχεται από τον αναπτυξιακό νόμο) η εταιρεία δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο εξαγορών.
Μόνο με οργανική ανάπτυξη δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία, όμως, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, εστιάζοντας στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αρχίσουν μετά το καλοκαίρι οι αποστολές εκτός Ελλάδας, ενώ σχεδιάζεται και η ανάπτυξη του συνδρομητικού μοντέλου με προνόμια για τους χρήστες.
Οι καινοτομίες στις υπηρεσίες
Ταυτόχρονα αναπτύσσονται μια σειρά από καινοτομίες τόσο στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι όσο και στο κομμάτι της παράδοσης.
Συγκεκριμένα, το shopflix.gr, εκτός από τους συνήθεις τρόπους χρηματοδότησης όπως πληρωμή με αντικαταβολή, πληρωμή με κάρτα και άτοκες δόσεις, καθώς και πληρωμή σε τέσσερις δόσεις χωρίς πιστωτική για ποσά έως 300 ευρώ, αποτελεί τη μοναδική πλατφόρμα που παρέχει πρόγραμμα 60 άτοκων δόσεων χωρίς πιστωτική κάρτα. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τη Viva Wallet, οι πελάτες μπορούν να κάνουν ένα πλάνο 60 μηνιαίων δόσεων για αγορές έως 10.000 ευρώ.
Σχετικά με την παράδοση, μία από τις καινοτόμες υπηρεσίες είναι το πρόγραμμα «shopflix με τη μία» που συγκεντρώνει όλα τα προϊόντα που έχουν παραγγελθεί από διαφορετικούς προορισμούς σε μία μόνο παράδοση. Ήδη έξι στις δέκα αγορές επιλέγεται να γίνουν με αυτόν τον τρόπο.
Πάντως, η εταιρεία δεν έχει στο πλάνο αυτή τη στιγμή παραδόσεις σε lockers, ωστόσο λανσάρει άμεσα το πρόγραμμα Pickup drop off points. Σε ένα δίκτυο 500 σημείων οι πελάτες θα μπορούν να παραλαμβάνουν αλλά και το πιο σημαντικό να κάνουν τις επιστροφές σε όποιο από τα σημεία του δικτύου επιλέξουν.
Τέλος, άμεσα θα είναι έτοιμο και το mobile application, που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερο τις νέες ηλικίες.