Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εύκολα και πεντανόστιμα
Φέτος φτιάξτε τα πιο γευστικά μελομακάρονα και τους καλύτερους κουραμπιέδες για τα οικογενειακά σας τραπέζια.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα οικογενειακά τραπέζια και τα γλυκά εδέσματα θα κάνουν τις γιορτές μας ξεχωριστές και… έξτρα γευστικές. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους, αποτελώντας τα παραδοσιακά γλυκύσματα που απολαμβάνουμε όλη την περίοδο των γιορτών, ξεκινώντας αρκετές ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Θεοφάνια.
Σπιτικά και λαχταριστά μελομακάρονα
Τις φετινές γιορτές μπορείτε να κάνετε την διαφορά, φτιάχνοντας τα δικά σας γλυκά. Για να τα καταφέρετε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Υλικά
- 240 ml ελαιόλαδο
- 240 ml σπορέλαιο
- 2 πορτοκάλια, τον χυμό τους
- 1 πορτοκάλι, το ξύσμα τους
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 120 ml κονιάκ
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. ξηροί καρποί (όπως καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, μακαντέμια), τριμμένοι
Για το σιρόπι
- 700 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 πορτοκάλι, την φλούδα του
Ξεκινήστε βάζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράστε για περίπου 7 λεπτά. Μόλις περάσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα σας να κρυώσει.
Στη συνέχεια βάλτε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας με τον αναδευτήρα. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Για να κάνετε την διαδικασία πιο εύκολη μπορείτε να αφήσετε το μείγμα σας να ανακατευθεί στην κουζινομηχανή. Ανακατέψτε, αν θέλετε, το μείγμα με τα χέρια σας αλλά προσέξτε μην το ζυμώσετε πολύ.
Κόψτε κομμάτια από την ζύμη και πλάστε τα μελομακάρονά σας. Έπειτα βάλτε τα σε ταψί, αφού τοποθετήσετε λαδόκολλα για να μην κολλήσουν.
Πριν τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν, χαράξτε τα με το πιρούνι. Όσο είναι ακόμα ζεστά περάστε τα, ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι και από τις δύο πλευρές και έπειτα ακουμπήστε τα σε μια πιατέλα ή μια εταζέρα για να είναι πιο εντυπωσιακά.
Αν θέλετε περιχύστε τα με λίγο μέλι και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Κουραμπιέδες οι παραδοσιακοί
Δοκιμάστε την πιο υγιεινή εκδοχή τους. Θα χρειαστείτε:
Υλικά για 50 κομμάτια
2 κούπες ελαιόλαδο
4-5 φλιτζάνια αλεύρι
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2-3 βανίλιες
1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα
Λίγο λεμόνι
Λίγο τσίπουρο
Ξεκινήστε χτυπώντας στο μίξερ ή στην κουζινομηχανή το λεμόνι, το λάδι, τις βανίλιες και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέστε τα αμύγδαλα καβουρντισμένα, και κατά προτίμηση μη ξεφλουδισμένα, και ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα ή το χέρι σας, εάν δεν αξιοποιήσετε την κουζινομηχανή σας.
Στη συνέχεια, ρίξτε τμηματικά το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή. Πλάστε τους κουραμπιέδες σε σχήμα τελικού σίγμα ή σε ό,τι σχήμα θέλετε.
Τοποθετήστε τους σε ταψιά που έχετε λαδώσει και ψήστε τους σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τους από τον φούρνο, αφήστε τους να κρυώσουν κάπως, ραντίστε τους με τσίπουρο και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να τα καταφέρετε, σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, μέσα από την ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε είδη ζαχαροπλαστικής ενώ θα τα παραλάβετε στην ώρα τους, στην πόρτα σας χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Μάλιστα θα τα παραλάβετε όλα σε μία μόνο παράδοση χάρη στην καινοτόμα υπηρεσία SHOPFLIX ME TH MIA.
Μην ξεχνάτε να κάνετε τα δώρα για τους αγαπημένους σας ενώ εάν ακόμα δεν έχετε καταλήξει, τότε σας έχουμε την πιο εύκολη λύση: Δωροκάρτα SHOPFLIX!
Εσείς επιλέγετε το ποσό που θέλετε να διαθέσετε και εκείνοι ό,τι πραγματικά χρειάζονται ανάμεσα σε πάνω από 5 εκατομμύρια επιλογές.