Με νέα εταιρική ταυτότητα που σηµατοδοτεί το βλέµµα στο µέλλον, µετά την εξυγίανση και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, απευθύνεται στο κοινό η Τράπεζα Πειραιώς. Η νέα εταιρική ταυτότητα αποτυπώνει το άνοιγµα της Τράπεζας Πειραιώς στην κοινωνία µε συµπεριληπτικότητα και διαφάνεια, και τον στόχο της διοίκησής της να συµβάλλει ακόµη περισσότερο στη χρηµατοδότηση της οικονοµίας και τη διατηρήσιµη ανάπτυξη της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε νέες χορηγήσεις 1,6 δισ. ευρώ φέτος και ετήσιο ρυθµό αύξησής τους 5% µέχρι το 2026.

Η νέα εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας Πειραιώς

«Η µεγάλη µας προσπάθεια θα είναι να χρηµατοδοτήσουµε την οικονοµία, για να έχουµε το ΑΕΠ που αξίζει η χώρα», είπε ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, στη χθεσινή παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας Πειραιώς στους δηµοσιογράφους, επισηµαίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πειραιώς στις εκταµιεύσεις του Ταµείου Ανάκαµψης και δη στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τη συµµετοχή της σε κρατικά χρηµατοδοτικά προγράµµατα για ιδιώτες (ενδεικτικά, µερίδιο αγοράς 35% στα στεγαστικά δάνεια του προγράµµατος «Σπίτι µου»).

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ως πολύ σηµαντική εξέλιξη την επιστροφή στη διανοµή µερίσµατος στους µετόχους (η Πειραιώς έχει να πληρώσει µέρισµα από το 2008 και φέτος θα διανείµει το 10% των καθαρών κερδών του 2023, δηλαδή 0,063 ευρώ ανά µετοχή) καθώς σηµατοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και ότι στόχος είναι το 2026 η τράπεζα να φτάσει σε διανοµή του 50% των καθαρών κερδών της. Επισήµανε επίσης ότι η µεγάλη πρόοδος που έχει καταγράψει η Τρ. Πειραιώς (ενδεικτικά, όταν η διοίκηση ανακοίνωσε την Agenda 2020, η τράπεζα είχε δείκτη µη εξυπηρετούµενων δανείων 55% και σήµερα 3,5%) δεν αποτυπώνεται ακόµη στη χρηµατιστηριακή της αποτίµηση. «Με τις επιδόσεις που καταγράφουµε και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων µας θα µπορούσαµε άνετα να είµαστε στη µία φορά τη λογιστική µας αξία. Έχουµε ακόµη λίγο δρόµο να διανύσουµε και κάνουµε πολύ καλή ενηµέρωση των επενδυτών για την τράπεζα», είπε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας ότι η Τρ. Πειραιώς είναι εξαιρετικά διαφανής και µία από τις πιο αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώ πη µε πολύ χαµηλό δείκτη εσόδων προς έξοδα και υψηλή απόδοση κεφαλαίων.

Διαχείριση κεφαλαίων και ψηφιοποίηση

Επαναλαµβάνοντας τον στόχο για κέρδη µετά φόρων 1 δισ. ευρώ φέτος, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην έµφαση που θα δώσει η Τράπεζα Πειραιώς στον τοµέα διαχείρισης κεφαλαίων (η τράπεζα έχει αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα 10 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2019), πεδίο το οποίο θα µπορούσε να σηµάνει και εξαγορές (από την τράπεζα) στο µέλλον. Μεγάλη σηµασία δίνει και στην ψηφιοποίηση, τοµέα στον οποίο την προσεχή τριετία θα επενδύσει άνω των 450.000.000 ευρώ για να προσφέρει ψηφιακά όλες τις λειτουργίες της και να βελτιώσει την εµπειρία του πελάτη. Πολύ σύντοµα η Τρ. Πειραιώς θα κάνει ανακοινώσεις και για τη λειτουργία της ψηφιακής τράπεζας Snappi.

Πάντως, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Τρ. Πειραιώς αντιλαµβάνεται τον ρόλο του τραπεζικού καταστήµατος και θα συνεχίσει να διατηρεί το µεγαλύτερο δίκτυο (385 καταστήµατα σήµερα). Τέλος, αναφέρθηκε ότι η Πειραιώς θα δώσει µεγάλη έµφαση και στη διαχείριση των ακινήτων της, προσδοκώντας σε έσοδα 100.000.000 ευρώ το 2026.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απιγευματινή»