Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, ο Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός αποτελούν οχήματα για αύξηση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της ανταγωνιστικότητας.

Σήμερα, οι βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον, πιο «έξυπνο» και πιο «συνδεδεμένο», θεμελιώνονται με καινοτόμες λύσεις και σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας.

Η καινοτομία αποτελεί βασικό συστατικό της επιχειρηματικής κουλτούρας της CocaCola Τρία Έψιλον και αναπτύσσεται πάντα προς όφελος των πελατών, των καταναλωτών και της ευρύτερης κοινωνίας.

Παράλληλα, οι τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόζονται προωθούν την εξέλιξη του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυξάνουν την παραγωγικότητα των εγκαταστάσεων και διατηρούν υψηλή την ποιότητα των προϊόντων της.

Τα καινοτόμα εργαλεία που δίνουν άλλη διάσταση στον όρο “βιωσιμότητα”

Tα νέα, προηγμένα εργαλεία ενδυναμώνουν τους ανθρώπους της Coca-Cola Τρία Έψιλον με smart δεξιότητες, βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πελατών και εμπλουτίζουν την καταναλωτική εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα:

Digital Manufacturing Platform (Ψηφιακή Πλατφόρμα Παραγωγής): Διευκολύνει την παρακολούθηση των γραμμών παραγωγής- κατανάλωσης ενέργειας και προτείνει προληπτική συντήρηση (preventive maintenance).

Connected Worker: Η εφαρμογή επιτρέπει σε όλους τους εργαζομένους στην παραγωγή να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση (paperless) σε απαραίτητο υλικό για την παραγωγική διαδικασία, στο πλάνο παραγωγής. Επίσης, δίνονται οδηγίες για Υγιεινή & Ασφάλεια κατά την εργασία, καθώς και συμβουλές εκπαίδευσης/ανάπτυξης απαιτούμενων δεξιοτήτων.

Vision Picking: Αφορά διαδικασία επιλογής προϊόντων με χρήση «έξυπνων γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας». Φορώντας τα συγκεκριμένα γυαλιά ο χειριστής στις γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα, ο κατασκευαστής της γραμμής μπορεί να τον βλέπει και να τον καθοδηγεί σε real time για όποιες ενέργειες χρειάζεται να εκτελέσει.

Data Insights & Analytics: Αφορά τη συγκέντρωση και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων από όλες τις παραγωγικές διεργασίες, με στόχο τη δημιουργία αναφορών που επιτρέπουν την πρόβλεψη και την προσαρμογή στις μελλοντικές ανάγκες και τάσεις. Επίσης, βελτιώνεται η αποδοτικότητα των γραμμών παραγωγής, την ασφάλεια των εργαζομένων και την ποιότητα των προϊόντων. Από αυτή την «τεχνολογική άνθηση» δεν θα μπορούσαν να λείπουν αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και οι Τεχνολογίες Νέφους (Cloud). Επίκεντρο του επενδυτικού πλάνου της Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι το Σχηματάρι Mega-Plant, το οποίο αποτελεί πιλότο και κέντρο αριστείας για τον Όμιλο. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών ξεκινά από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση (με περισσότερους από 600 εργαζομένους και 17 γραμμές παραγωγής), η οποία αποτελεί την καρδιά της παραγωγικής δραστηριότητας από το 1989.

Επιπλέον στις εγκαταστάσεις MEGA-PLANT:

- Υλοποιείται το 100% της παραγωγής των χυμών και το 96% των αναψυκτικών Coca-Cola Τρία Έψιλον.

- Διακινείται το 75% του όγκου των εγχώριων πωλήσεων, με καθημερινή διανομή περισσότερων από 540 διαφορετικών προϊόντων.

- Έχουν ιδρυθεί 4 εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας, με το Νο1 μικροβιολογικό εργαστήριο σε όλο τον Όμιλο Coca-Cola HBC.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και αποτελούν όχημα για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, καθώς αξιοποιούνται στο έπακρο «έξυπνα» και «συνδεδεμένα» συστήματα παραγωγής, όπως τα Manufacturing Platform, Connected Worker, Vision Picking και 5G Network. Με συμμάχους πάντα την καινοτομία και την αναγνώριση υψηλών επιδόσεων λειτουργίας ως προς την Υγεία & Ασφάλεια των εργαζομένων, την Ποιότητα και την Περιβαλλοντική Διαχείριση, η Coca-Cola Τρία Έψιλον ανοίγει νέους ορίζοντες, που φέρνουν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος για ένα βιώσιμο μέλλον.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά