Iσχυρά αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, σημείωσε η Metlen Energy & Metals το α’ εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας.Οπως, μάλιστα, διακρίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, το διεθνοποιημένο και διαφοροποιημένο μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας επιδεικνύει σοβαρή ανθεκτικότητα, ενώ συνεχίζονται οι μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις και η επέκταση στον τομέα των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου: - Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,482 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 2,516 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. - 474 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), έναντι 437 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (αύξηση 8%), με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης. - 282 εκατ. ευρώ είναι τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, έναντι 268 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ, έναντι 1,94 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. - Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στο 1,774 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-resource). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,76x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων Fitch και S&P, η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

H Metlen πέτυχε για ακόμα μία φορά την ιστορικά υψηλότερη επίδοσή της σε α’ εξάμηνο, με οδηγό τον τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σημαντικά (+61%) σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023, ο κλάδος της ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάμωση του ελληνικού utility, το οποίο, σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, προσέγγισε στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2024 το 20%, τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.Ο κλάδος των μετάλλων, στο α’ εξάμηνο του 2024, ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του α’ εξαμήνου του 2023, ως αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης τόσο των premia του αλουμινίου όσο και της τιμής του API της αλουμίνας.

Η επίδοση-ρεκόρ σε επίπεδο εξαμήνου για τον τομέα των μετάλλων οφείλεται κυρίως στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη διοίκηση αναφορικά με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που της δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και στον αυστηρό έλεγχο του κόστους. Το τελευταίο, μετά και τη λήξη του συμβολαίου με τη ΔΕΗ και την πλήρη ανάληψη της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου του αλουμινίου από την Protergia, αποτελεί βασικό άξονα ενίσχυσης της κερδοφορίας του τομέα μετάλλων το 2024 έναντι του 2023. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις κομβικές συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη των κλάδων ενέργειας και μετάλλων, διατηρούν τη Metlen μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών παγκοσμίως.

Μυτιληναίος: Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις επιβεβαιώνουν την εδραίωση της Metlen στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανέφερε: «Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν την εδραίωση της Metlen στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022. Σε μια χρονιά με έντονες προκλήσεις, σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, το επιχειρηματικό μοντέλο της Metlen, το οποίο έχει στον πυρήνα του τις σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των κλάδων ενέργειας και μετάλλων, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά ανθεκτικότητα και μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των φιλόδοξων επιχειρηματικών στόχων που έχουμε θέσει για το σύνολο τους έτους».

Κατόπιν των ανακοινώσεων, η αγορά σχολίασε για τη Metlen πως παρουσίασε ισχυρά αποτελέσματα, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, ενώ Πειραιώς, ΑΧΙΑ, Παντελάκης Χρηματιστηριακή, BETA, Alpha, ΕΤΕ και Citi διατήρησαν τη σύσταση «Βuy» για τη μετοχή, που διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν ότι η Metlen βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για το σύνολο της χρονιάς, ήτοι αύξηση κερδοφορίας περίπου 10%. Παράλληλα, η αγορά εξέλαβε ως ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα του κλάδου της ενέργειας, παρά τη μείωση των τιμών του αερίου και το εποχικά αδύναμο 2ο τρίμηνο για την ηλεκτροπαραγωγή, και σημειώνει τις ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις της MRES και τα αυξημένα μερίδια αγοράς στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμα, επισημαίνεται η σημαντική άνοδος για τα margins της δραστηριότητας του αλουμινίου λόγω συγκράτησης του κόστους, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα παραμένει ο καθαρός δανεισμός, με τη Metlen να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.