Με τις οικονομικές επιδόσεις της να καταγράφουν ανοδική πορεία η ΔΕΗ ακολουθεί το δρόμο που έχει χαράξει η διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Η πορεία αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις δραστηριότητες διανομής. Η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή λειτουργική κερδοφορία για το α’ εξάμηνο 2024 με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων να διαμορφώνονται σε 927 εκατ., αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023.

Στο conference call με αναλυτές, τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου. Επεσήμανε πως η ΔΕΗ σχεδιάζει τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε στους αναλυτές στο Capital Markets Day τον Ιανουάριο του 2024.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου έργων οι συνολικές επενδύσεις το προηγούμενο εξάμηνο ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη Ρουμανία. Η χωρητικότητα σε έργα ΑΠΕ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 1,2 GW, ενώ αύξηση 121% υπήρχε το ίδιο διάστημα σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, Διανομή και ψηφιοποίηση. Για τον όμιλο η ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων διανομής και η βελτίωση της απόδοσης αποτελούν βασική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε αύξηση των έξυπνων μετρητών, τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ελλάδα. Η διείσδυση έξυπνων μετρητών στη χώρα μας αυξήθηκε, κατά 11%, το πρώτο εξάμηνο.

Σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ η εγκατεστημένη ισχύς διαμορφώθηκε σε 4,7GW στο τέλος Ιουνίου και ήδη το 80% του στόχου για το 2026 είναι είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Ειδικότερα 1,5GW είναι ήδη σε λειτουργία και υπολείπονται ακόμα 4 GW για να επιτευχθεί ο στόχος έτσι ώστε η εγκατεστημένη ισχύς να ανέρχεται σε 8,9GW το 2026, μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.


Τα «πράσινα» deals στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο όμιλος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε εξαγορές όπως το αιολικό ισχύος 84 MW από τον ρωσικό όμιλο Lukoil, ενώ ξεχωριστή ήταν η συμφωνία με τη Metlen που περιλαμβάνει 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Metlen σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ένα deal για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ανήκε στην Evryo Group, την οποία κατέχουν funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management. Όπως εξήγησε χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο κ. Στάσσης, η εξαγορά συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ΔΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ. «Η συμφωνία έχει καλή αποτίμηση, τα ΑΠΕ που αγοράζονται είναι πολύ καλά, σε εξαιρετική τοποθεσία, με ιδανικό αιολικό δυναμικό, και είναι περίπου 8-10 χρόνων που θεωρούνται νέα για αιολικά», πρόσθεσε.

Με την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, η ΔΕΗ προσθέτει 1,4TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ. Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ που εξαγοράζει η ΔΕΗ από τη Macquarie αντιστοιχούν περίπου στο 13% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία. Όπως τονίστηκε, η παραγωγή ενέργειας της PPC Romania είναι μικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα οπότε η συμφωνία αυτή καλύπτει μέρος από αυτό το κενό. Η Διοίκηση της εταιρείας τόνισε ο κ. Στάσσης ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματάει η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου στη 140MW στη Ρουμανία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συμφωνία έχει ένα IRR 10% για τη ΔΕΗ χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν. Να σημειωθεί πως ο όμιλος Evryo Group έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταναλωτών στη Ρουμανία και διένειμε ηλεκτρική ενέργεια στο ένα τέταρτο της χώρας.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Macquarie στη Ρουμανία επιτρέπει στη ΔΕΗ να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. H αύξηση του μεγέθους του pipeline επιτρέπει στη ΔΕΗ να ενισχύσει περαιτέρω τις μελλοντικές της δυνατότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από το χαρτοφυλάκιο αιολικών εξισορροπεί τα περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών που κατέχει η ΔΕΗ.

Δημοσιεύθηκε στο energygame.gr