Η προοπτική εισόδου ενός στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας «μέτρησε» τελικά περισσότερο στη ζυγαριά του προς διάθεση ποσοστού μετοχών στο πλαίσιο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ερμηνεύοντας τη νέα προσέγγιση που θέτει ως αρχικό στόχο ένα 10% για το νέο, δεύτερο κατά σειρά, placement των μετοχών Εθνικής, πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία επισημαίνουν τη βαρύτητα και το νόημα που έχει για μια μεγάλη ελληνική συστημική τράπεζα η παρουσία στρατηγικού επενδυτή στο κεφάλαιό της.

«Όλες οι άλλες τράπεζες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν έναν μεγάλο εταίρο στο κεφάλαιό τους, με ποσοστά βέβαια μικρότερα του 10%», όπως εξηγεί οικονομικός παράγοντας, τονίζοντας τη σημασία και το ρόλο της άμεσης στήριξης ενός στρατηγικού μετόχου σε μελλοντικές ανάγκες κεφαλαίου. «Στη λογική αυτή, το Ταμείο θα πρέπει να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για κάποιον επενδυτή που θα θελήσει να αποκτήσει ένα ποσοστό, λιγότερο του 10% και αυτό ήταν κυρίως το επιχείρημα που οδήγησε στο να κερδίσει έδαφος ο στόχος για 10% στην επόμενη φάση της ιδιωτικής τοποθέτησης» συμπληρώνουν πηγές στο powergame.gr.

Με αρχή λοιπόν ένα νέο mandate για πρόθεση πώλησης ενός δεύτερου πακέτου μετοχών Εθνικής της τάξεως του 10% πιθανότατα, οι ανάδοχοι τράπεζες, κάτω από το συντονιστικό ρόλο της JP Morgan, επικαιροποιούν τα ραντεβού με τους επενδυτές πελάτες τους, για να δουν ξανά και κάτω από νέο πρίσμα, το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει. Όπως έχει γράψει το powergame.gr, έχει εκδηλωθεί ένα εξαιρετικά ισχυρό ενδιαφέρον από πάνω από 500 ξένα funds, τα οποία θα μπορούσαν να απορροφήσουν όλη τη συμμετοχή του 18,4% αν αυτό «αφηνόταν» να συμβεί. Με δεδομένη την πρόκριση ενός πιο συντηρητικού ως προς το ποσοστό πακέτου πώλησης, στη βάση του 10% (που δεν έχει χάσει ακόμη την ευελιξία της προσαύξησης, όπως έγινε και στο πρώτο placement) κάποια funds που εκ προοιμίου δεν επενδύουν σε οργανισμούς στους οποίους μετέχει έστω και με μικρό ποσοστό το Δημόσιο, δεν θα συμμετάσχουν στο placement, δίνοντας τη θέση τους σε άλλους επενδυτές που δεν περιορίζονται από ανάλογες πολιτικές.

Αυτή είναι μία παράμετρος που συζητήθηκε κατά τις επαφές του Ταμείου με τη JP Morgan, με τα στελέχη της οποίας να υπογραμμίζουν επίσης ότι η συναλλαγή του 10% θα είναι κάτω του 1 δισ. ευρώ, ποσό που για πολλούς ξένους επενδυτές θεωρείται μικρή. Γι’ αυτόν τον σκοπό άλλωστε γίνονται και οι νέες επαφές, να δει η ελληνική πλευρά πώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα αποτιμά το ενδιαφέρον στη βάση του 10%. Στο μεταξύ, οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, με στόχο η πώληση μέσω Βιβλίου Προσφορών να γίνει ακριβώς σε μία εβδομάδα.  Θα προηγηθεί ως γνωστόν η δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου, θα δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πράσινο φως και θα ανοίξει – για ένα τριήμερο – το Βιβλίο Προσφορών.

Πέρυσι τον Νοέμβριο, στο πρώτο εγχείρημα πώλησης μετοχών Εθνικής από το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ, οι εγγραφές κάλυψαν το ζητούμενο ποσό μέσα στο πρώτο… πεντάλεπτο, με αποτέλεσμα η υπερκάλυψη να προσεγγίσει τις 10 φορές.