Μία ξεχωριστή γαστρονομική εκδήλωση στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», διοργάνωσε η Fraport Greece για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θέρμης και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε , στον χώρο των αναχωρήσεων του αεροδρομίου, πριν τον έλεγχο των επιβατών, με σκοπό την ανάδειξη της βραβευμένης τοπικής γαστρονομίας, ως βασικού συστατικού της εξαιρετικής τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει ο προορισμός.

Η φετινή εκδήλωση απέκτησε έναν διευρυμένο χαρακτήρα, εστιάζοντας στην ευρύτερη πολυσύνθετη και πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς, μέσω της ένταξής της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις Chef Ambassadors της πόλης έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και υποδέχτηκαν τους αναχωρούντες επιβάτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τοπική γαστρονομία, παίρνοντας μαζί τους μία τελευταία όμορφη ανάμνηση από τον προορισμό.

skg_airport__world_tourism_day__3_
skg_airport__world_tourism_day__5_
skg_airport__world_tourism_day__1_


Fraport Greece: Μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τη φιλοξενία με την τοπική παράδοση

Η Fraport Greece, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, επιδιώκει μέσα από αυτή τη δράση να προβάλλει την πολυσύνθετη τουριστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, μέσω της ανάδειξης της υψηλής γαστρονομικής της δυναμικής, προσφέροντας στους επιβάτες μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τη φιλοξενία με την τοπική παράδοση.

Μιλώντας για την εκδήλωση, ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, τόνισε ότι: «Σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, γιορτάσαμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού μαζί με τους επιβάτες του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», σε μια εκδήλωση που βασικό της ζητούμενο ήταν η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας ως μία κορυφαία εμπειρία για τους επισκέπτες της πόλης, που σε συνδυασμό με τη μοναδική ελληνική φιλοξενία προσφέρουν αλησμόνητες στιγμές στους επισκέπτες της».

Εξάλλου στα 25,64 εκατ. επιβάτες ανήλθε στο οκτάμηνο φέτος η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Με ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε και ο μήνας Αύγουστος, ο πιο «θερμός» για το ελληνικό καλοκαίρι με ένα σύνολο επιβατικής κίνησης στα 6,53 εκατ., στο +6,1% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023.

Ειδικά για τον αερολιμένα «Μακεδονία» αναμένεται να προσελκύσει φέτος περίπου 7,2- 7,3 εκατ. επιβάτες. Η κίνηση αυτή θα είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με τους 7,03 εκατ. επιβάτες που διακινήθηκαν το 2023 και ιδίως σε σύγκριση με τους 5,7 εκατ. ταξιδιώτες του 2016, όταν το αεροδρόμιο «πέρασε» στη διαχείριση της Fraport. Επιπλέον, στο πρόγραμμα του αεροδρομίου «Μακεδονία» έχουν προστεθεί φέτος επιπλέον 10 δρομολόγια και τρεις χώρες (Φινλανδία, Μολδαβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη), ενώ έξι ακόμα αεροπορικές εταιρείες (LOT, Flyme, SkyAlps, Evelop, Luxwing, Flylili) άρχισαν να χρησιμοποιούν τον αερολιμένα.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2024 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάµου, Σαντορίνης, Σκιάθου) η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 6,2% στα 20,4 εκατ. επιβάτες και η κίνηση εσωτερικού κατά 7%, στα 5,28 εκατ. ευρώ.

skg_airport__world_tourism_day__8_
skg_airport__world_tourism_day__7_
skg_airport__world_tourism_day__9_

Ανά αεροδρόμιο και από τους μεγαλύτερους νησιωτικούς προορισμούς είναι εντυπωσιακή η πορεία του αεροδρομίου της Ρόδου που έφτασε στο οκτάμηνο να αγγίξει τα 4,9 εκατ. επιβάτες με άνοδο κατά 13,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Από αυτούς, τα 4,29 εκατ. αφορούν την κίνηση εξωτερικού, καταγράφοντας άνοδο κατά 14,4%. Από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αυτό της συμπρωτεύουσας είναι που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο όγκο επιβατών, ξεπερνώντας για την περίοδο του οκταμήνου φέτος τα 4,9 εκατ. επιβάτες (+4,3%), εκ των οποίων τα 3,3 εκατ. αφορούν την κίνηση εξωτερικού (+2,8).

Στο σύνολο των αεροδρομίων, τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφει – έστω κι αν παρουσιάζει χαμηλότερους όγκους- αυτό της Μυτιλήνης με εξαιρετικά τα νούμερα στο δίκτυο εξωτερικού: Ειδικότερα η συνολική κίνηση στη Μυτιλήνη ενισχύθηκε κατά 15% αγγίζοντας τα 397 χιλ. επιβάτες στο οκτάμηνο, με την κίνηση εξωτερικού, λίγο πάνω από τις 135 χιλιάδες να σημειώνει άνοδο κατά 46% σχεδόν σε σύγκριση με πέρυσι.

Στον αντίποδα, μεταξύ των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών, το μοναδικό αεροδρόμιο που καταγράφει φέτος πτώση, έστω και μικρή, είναι αυτό της Μυκόνου με ένα σύνολο επιβατών στο οκτάμηνο 1,24 εκατ. (-1,3%), εκ των οποίων οι 848 χιλιάδες αφορούν την κίνηση εξωτερικού που ήταν πτωτική σε ποσοστό 3,2%. Η Σαντορίνη, από την άλλη, κάλυψε το χαμένο έδαφος και έκλεισε το οκτάμηνο με αύξηση κατά 3,6% στη συνολική κίνηση εσωτερικού- εξωτερικού, με πάνω από 2 εκατ. επιβάτες και άνοδο επίσης, έστω και οριακή κατά 0,9% στο δίκτυο εξωτερικού με 1,15 εκατ. επιβάτες.

Από την ηπειρωτική Ελλάδα, το μόνο -μικρότερο σε όγκο- αεροδρόμιο που καταγράφει πτώση είναι αυτό της Καβάλας με ένα -5,8% στο οκτάμηνο στις 212 χιλιάδες επιβάτες.

skg_airport__world_tourism_day__2_
skg_airport__world_tourism_day__4_