Επειτα από πολλά χρόνια παρακµής, φθοράς, διάβρωσης και υποβάθµισης, νέα ζωή αναµένεται να αποκτήσει η πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Η ριζική ανάπλαση του ιστορικού βιοµηχανικού ακινήτου, που το µόνο που έχει µείνει αναλλοίωτο από αυτό είναι η ιστορική επιγραφή «Κάρολος ΦΙΞ - Ζυθοποιία», σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί από την Dimand το 2027.

Νέα ζωή για την πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ

Η ανακατασκευή της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης, που αναµένεται να ξεκινήσει το 2025, εντάσσεται πλέον στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Dimand στη Βόρεια Ελλάδα. Στον χώρο του ιστορικού ακινήτου της πόλης, έκτασης 23 στρεµµάτων, πρόκειται να δηµιουργηθεί ένας πολυχώρος φιλοξενίας και διαµονής, συνολικής επιφάνειας 46.500 τ.µ. Εξ αυτών, 15.500 τ.µ. θα αφορούν την αξιοποίηση των υφιστάµενων διατηρητέων κτισµάτων του ακινήτου, όπου προβλέπονται χρήσεις κατοικίας, εστίασης, µερικών εµπορικών καταστηµάτων, κυρίως για είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ένα ξενοδοχείο.

dimand_fix_playtime_3
*ΜΑΚΕΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ DIMAND ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΟΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΦΙΞ ΤΟ 2027

Συγκεκριµένα, το ακίνητο περιλαµβάνει τρία συγκροτήµατα διατηρητέων κτιρίων, ένα εκ των οποίων είναι συνολικής επιφάνειας 7.715 τ.µ. και µε απόφαση του υπουργείου Πολιτισµού θα εξαγοραστεί για να αποκατασταθεί µε δαπάνη του κράτους. Σύµφωνα µάλιστα µε τη διοίκηση της εταιρείας, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τρίτους και για τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια, στα οποία θα µπορούσαν να στεγαστούν πολιτιστικές δραστηριότητες, εκθεσιακοί χώροι, αλλά και χώροι εστίασης, εµπορικά καταστήµατα, boutique ξενοδοχείο, ακόµη και τµήµα µικροζυθοποιίας, κάνοντας έτσι τη σύνδεση παρόντος-παρελθόντος µε τη βιοµηχανική ιστορία του ΦΙΞ.

Παράλληλα, δροµολογούνται και περίπου 25.000 τ.µ. µέσω δύο νέων «πράσινων» κτισµάτων (πιστοποιηµένων κατά LEED Gold), στα οποία σχεδιάζεται η ανάπτυξη κατοικιών, οι οποίες θα στεγάζουν κυρίως διαµερίσµατα, αλλά και ακόµη ένα ξενοδοχείο. Τα δύο αυτά κτίρια θα βλέπουν προς τη θάλασσα και, όπως ήδη προαναφέρθηκε, υπάρχει εκφρασµένο αρχικό ενδιαφέρον από την αγορά.

Επιπλέον 2,7 στρέµµατα

Μάλιστα, εντός του πρώτου εξαµήνου αποκτήθηκε από την Dimand κι ένα όµορο ακίνητο και συγκεκριµένα µια έκταση 2,7 στρεµµάτων, όπου στεγαζόταν η βιοµηχανία ΧΥΜΟΦΙΞ. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει την καλύτερη διαµόρφωση του πρώην εργοστασίου του ΦΙΞ, µιας και θα ενοποιηθεί µε το κυρίως ακίνητο, ενώ θα παράσχει και τη δυνατότητα µεγαλύτερης δόµησης, όπως και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων.

15.500 τ.μ. θα αφορούν την αξιοποίηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων του ακινήτου

Σηµειώνεται πως η Dimand προχωρεί στην αξιοποίηση του ΦΙΞ µέσω της Filma Estate MAE, εταιρείας στην οποία πρόκειται να συµµετάσχει η ΕLVIAL, συµφερόντων της οικογενείας Τζίκα, µε ποσοστό 20%-25%. H επένδυση για την αξιοποίηση του ΦΙΞ έχει για δεύτερη φορά ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισµό των περίπου 120 εκατ. ευρώ, αφού µε τα σηµερινά δεδοµένα ξεπερνά και τα 150 εκατ. ευρώ και πλησιάζει τα 180 εκατ. ευρώ, µε την Dimand όµως να έχει ήδη έρθει σε κατ’ αρχήν συµφωνία µε την Τράπεζα Πειραιώς για τη χορήγηση οµολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη χρηµατοδότηση της ανάπλασης.

Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των µελετών για την αποκατάσταση των διατηρητέων. Το οριστικό κόστος αποκατάστασης θα εξαρτηθεί και από τη χρήση που θα λάβουν, σύµφωνα µε τις επιλογές των µελλοντικών µισθωτών. Το ακίνητο ΦΙΞ ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1888 ως οινοπνευµατοποιείο «Μισραχή», ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1892, συνδιοικήθηκε από τις οικογένειες Αλλατίνη, Μισραχή και Φερνάντες.

25.000 τ.μ. σε δύο νέα «πράσινα» κτίσματα, στα οποία σχεδιάζεται η ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχείου

Η ιστορία του ακινήτου 

Το 1912 ξεκινά τη λειτουργία του ως ζυθοποιείο «Ολυµπος» και αργότερα συνενώνεται µε το παγοποιείο-ζυθοποιείο «Νάουσα» που βρισκόταν στην απέναντι πλευρά του δρόµου. Το 1926 το εργοστάσιο περνά στα χέρια του ιδιοκτήτη της αθηναϊκής εταιρείας «ΦΙΞ», Καρόλου Φιξ, ο οποίος ήδη λειτουργούσε τρία ζυθοποιεία. Με την ίδρυση του ανταγωνιστικού ζυθοποιείου «Amstel» το 1963, το ΦΙΞ έχασε το µονοπώλιο και ξεκίνησε η αρχή του τέλους του εργοστασίου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η εταιρεία πτωχεύει και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τα αναλαµβάνει η Εθνική Τράπεζα. Το 1991, έπειτα από πλειστηριασµό, η οικογένεια Ζαφειρίδη αγοράζει το συγκρότηµα µε κύριο στόχο την πολιτιστική εκµετάλλευση, ωστόσο το 1995 το υπουργείο Πολιτισµού χαρακτηρίζει το εργοστάσιο και τον τεχνολογικό εξοπλισµό ως ιστορικά-διατηρητέα κτίρια. Μερικά κτίρια που δεν κρίθηκαν διατηρητέα ενοικιάστηκαν σε ιδιώτες, οι οποίοι συνεχίζουν να τα λειτουργούν σήµερα ως χώρους διασκέδασης και τέχνης.

screenshot_2024-10-10_at_3_29_31_pm
* ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΦΙΞ


Ακριβώς απέναντι από το ακίνητο ΦΙΞ η Dimand, σε κοινοπραξία µε την Prodea Investments, εγκαινίασαν πρόσφατα το HUB 26, το οποίο αφορά ένα συγκρότηµα τεσσάρων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας ανωδοµής 20.200 τ.µ. Μάλιστα, στην ίδια περιοχή, σε έκταση εννέα στρεµµάτων, η Dimand θα αναπτύξει και το κτίριο γραφείων Citrus, επιφάνειας 4.600 τ.µ., για το οποίο υφίσταται συµφωνία για τη στέγαση της Παρευξείνιας Τράπεζας. Στα κτίρια αυτά αναµένεται να εργάζονται 2.000 άνθρωποι.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραµµα της Dimand στη Θεσσαλονίκη υπενθυµίζεται ότι ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από τα παραπάνω έργα προωθεί και την ανάπτυξη της έκτασης της πρώην «Βαλκάν Εξπόρτ», όπου σχεδιάζεται η δηµιουργία εµπορευµατικού κέντρου logistics µεγάλης κλίµακας.

*Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη «Απογευματινή»