Ένα μεγάλο project «τρέχει» ο όμιλιος «TITAN» στο Καμάρι Βοιωτίας, με στόχο να κατασκευάσει ένα εκ των μεγαλύτερων και πλήρως ψηφιοποιημένων, πράσινων εργοστασίων τσιμέντου στην Ευρώπη σε έξι χρόνια από σήμερα.

Ειδικότερα, το Enterprise Greece έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας, που σχεδιάζει ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ» στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, με την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να ζητεί το επιχειρηματικό σχέδιο να ενταχθεί στην κατηγορία των «Στρατηγικών Επενδύσεων».

Η τσιμεντοβιομηχανία τρέχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό αυτό θα διατεθεί, ώστε το εργοστάσιο στο Καμάρι, να καταστεί ένα εκ των μεγαλύτερων και πλήρως ψηφιοποιημένων, πράσινων εργοστασίων τσιμέντου στην Ευρώπη μέχρι το 2030, όπως αναφέρει το energygame.gr.

ΤΙΤΑΝ: Η επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν για να «τρέξουν» τα σχέδια για τον βιομηχανικό άνθρακα

Η τσιμεντοβιομηχανία φαίνεται πως θέλει να «τρέξει», γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανοιχτή επιστολή που εστάλη την Τετάρτη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία συνυπογράφουν κορυφαία στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Η επιστολή, η οποία συντονίζεται από τις οργανώσεις CCS Europe και την Πλατφόρμα Μηδενικών Εκπομπών, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για άμεση δράση, με στόχο την επιτάχυνση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης βιομηχανικού άνθρακα στην Ευρώπη. Αυτό που υπογράφει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, μαζί με άλλους βιομηχανικούς ηγέτες, είναι μια έκκληση για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και τη δέσμευση και αξιοποίηση άνθρακα (CCU). Μάλιστα, ζητούν από την ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, την προώθηση λύσεων χαμηλού άνθρακα και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

«Η ανάπτυξη τεχνολογιών CCS και CCU είναι κρίσιμη για τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2040 και το 2050. Χωρίς αυτές τις τεχνολογίες, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην πετύχει τους στόχους απανθρακοποίησης», τονίζεται μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα, αποτελεί μία έκκληση για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη μεταφορά και αποθήκευση CO₂, καθώς και τη διασφάλιση πρόσβασης στις υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης για τις βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να επιτευχθεί γεωγραφική ισορροπία. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η παραγωγή τσιμέντου αντιπροσωπεύει το 8% των εκπομπών ρύπων σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως προ ολίγων ημερών, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε τη σύμβαση για τη μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED – Front End Engineering & Design) με την thyssenkrupp Polysius για το έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS». O «IFESTOS» του ομίλου ΤΙΤΑΝ συνίσταται σε μεγάλης κλίμακας δέσμευση CO2Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος IFESTOS που πρόκειται να υλοποιηθεί στο εργοστάσιο του Καμαρίου, στη Βοιωτία, στοχεύοντας σε μηδενικές εκπομπές CO2 και ετήσια παραγωγή 3 εκ. τόνων τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η thyssenkrupp Polysius θα σχεδιάσει και θα εξοπλίσει τους δύο κλιβάνους του εργοστασίου στο Καμάρι με συστήματα καύσης με οξυγόνο για τη δέσμευση CO2. Οι τεχνολογίες καύσης με οξυγόνο πρώτης και δεύτερης γενιάς και κρυογενικής δέσμευσης θα συνδυαστούν, για να δεσμεύσουν το 98,5% των εκπομπών CO2 του εργοστασίου. Χάρη σε αυτή την προσέγγιση, θα δεσμεύονται εκπομπές CO2 άνω των 1,9 εκ. τόνων ετησίως, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των ετήσιων εκπομπών από όλες τις ελληνικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθιστώντας το IFESTOS το έργο με μία από τις μεγαλύτερες μονάδες δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη.

Πώς πρασινίζει το εργοστάσιο που θέλει να κατασκευάσει ο όμιλος «TITAN» - Το έργο «IFESTOS»

Η αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του έργου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS». Πρόκειται για ένα σχέδιο που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε μια τόσο βαριά βιομηχανία, με δυσκίνητες παραγωγικές δομές. Η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει σε μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030. Ο απώτερος στόχος είναι η δέσμευση όλων των εκπομπών άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής, δηλαδή 1,9 εκατομμυρίων τόνων CO₂ ετησίως. Ως εκ τούτου, το εργοστάσιο στο Καμάρι θα παράγει τσιμέντο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, καλύπτοντας τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για βιώσιμα δομικά υλικά και συμβάλλοντας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας έως το 2050.

Σύμφωνα με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ, «εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, το IFESTOS θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων λόγω της ενεργειακής μετάβασης και θα συνεισφέρει στην προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων στη χώρα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθιστώντας την Ελλάδα σημείο αναφοράς για την εν λόγω τεχνολογία. Τέλος, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του έργου».

Τον Απρίλιο, εγκαινιάστηκε η λειτουργία προασβεστοποιητή (calciner) με τη χρήση νέας τεχνολογίας αιχμής, μια επένδυση που ανήλθε στα 26 εκατ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων αγορών του εξωτερικού. Με την επένδυση στον προασβεστοποιητή, καθώς και τις υπόλοιπες επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, το εργοστάσιο θα παράγει τσιμέντο με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα κατά 150.000 τόνους ετησίως, ενώ θα περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στο 30%.

ergostasio-titan-kamari


Οι 3 στόχοι του εργοστασίου

Το εργοστάσιο αναμένεται να:

  • Περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στο 30%, μειώνοντας τις εισαγωγές συμβατικών καυσίμων στη χώρα.
  • Απορροφά ετησίως 200.000 τόνους επεξεργασμένων υπολειμμάτων ανακύκλωσης, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για ταφή τους.
  • Μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του εργοστασίου κατά 150.000 τόνους ετησίως.
Το πλάνο δράσεων του «ΤΙΤΑΝ» με ορίζοντα το 2030, θα καταστήσει το εργοστάσιο Καμαρίου ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιο τσιμέντου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και πλήρως ψηφιοποιημένη λειτουργία στην Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για τη μείωση κατά 54% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ΕΣΕΚ).

Με πληροφορίες από energygame.gr