Μεγάλου: Πλησιάζει στον στόχο η Τράπεζα Πειραιώς για αυξημένο μέρισμα
Τα σχέδια της Τράπεζας για το επόμενο διάστημα
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιάς, Χρήστος Μεγάλους, ανέφερε ότι το εννεάμηνο που πέρασε δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης μιας σειράς προβλέψεων για τη χρήση 2024
Πλησιάζει στον στόχο της η Τράπεζα Πειραιώς για αυξημένο μέρισμα -35% των κερδών για τη χρήση 2024 και 50% από το 2025 και εφεξής, η οποία προσανατολίζεται στη διανομή μερίσματος συνδυαστικά με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (shares buyback programme).
Παράλληλα, μπαίνει μπροστά η εφαρμογή ενός σχεδίου ταχύτερης απόσβεσης της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης της Τράπεζας Πειραιώς, πραγματοποιώντας πληρωμές 350 εκατ. ευρώ κατ’ έτος έναντι των 200 εκατ. ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του powergame.gr.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου στους αναλυτές των χρηματοοικονομικών οίκων, στο πλαίσιο του conference call, ο CEO της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, δεν στάθηκε μόνο στο πολύ επίκαιρο θέμα του DTC, για το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς σήμερα κάνει πρεμιέρα στην παρουσίαση του σχεδίου της, όπως προαναφέρθηκε εντός της ημέρας. Μίλησε για ένα εκπληκτικό εννεάμηνο, το καλύτερο ever, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης μιας σειράς προβλέψεων για τη χρήση 2024, υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητα και την πεποίθηση της διοίκησης για συνέχιση της ανοδικής κερδοφορίας και της παραγωγής κεφαλαίου.
Οι νέοι αναβαθμισμένοι στόχοι της Πειραιώς περιλαμβάνουν:
- Ενισχυμένη πιστωτική επέκταση, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων στα 33 δισ. ευρώ
- Κέρδη ανά μετοχή (EPS) μεγαλύτερα του 0,90 ευρώ
- Μέρισμα στο 35%
- Απόδοση Ενσώματης Λογιστικής Αξίας (RoTA) πάνω από 7%
- Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) μικρότερο του 3%
- Δείκτης κάλυψης από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια 60-65%
- Κεφαλαιακή επάρκεια CETI στο 15%
- Συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 20%
- Καθαρά έσοδα από τόκους στο 2,7%
- Οργανικό κόστος ρίσκου μικρότερο του 0,6%
- Κόστος προς έσοδα στο 30%
Τράπεζα Πειραιώς: Οι νέες συνεργασίες που προσθέτουν αξία
Ερωτηθείς για το πλάνο διάθεσης του πλεονάζοντος κεφαλαίου, ο κ. Μεγάλου δεν απέκλεισε την πιθανότητα νέων συνεργασιών και πιθανών εξαγορών, υπό το σκεπτικό των συνεργειών. Συνεργασίες αποκλειστικά στον χώρο της ευρωζώνης, σε συμφωνίες που προσθέτουν αξία, στο χώρο του asset management, leasing, forfeiting, factoring, αλλά και για εφαρμογές συναλλαγών.
Εθελοντική μείωση του DTC από την Πειραιώς
Σύμφωνα με το powergame.gr, ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις ερωτήσεις των αναλυτών πέραν του μερίσματος, ήταν το πώς επηρεάζονται τα καθαρά έσοδα από τόκους φέτος, με δεδομένο το καθοδικό περιβάλλον επιτοκίων, αλλά και η πορεία της υψηλής πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα τρίμηνα. Προφανώς και το DTC μονοπώλησε αρκετά την παρουσίαση, με το επιτελείο της Τράπεζας να διευκρινίζει ότι το σχέδιο ταχύτερης μείωσης είναι οικειοθελής κίνηση, που βασίζεται στην κεφαλαιακή άνεση και την κερδοφορία της Τράπεζας να το υλοποιήσει, χωρίς να επιβάλλεται από τον Επόπτη. «O SSM είναι υπεύθυνος για τον Κανονισμό και την τήρηση των κανόνων», όπως διευκρίνισε ο CFO, Θ. Γναρδέλης, «δεν είναι ο συνέταιρος με τον οποίο συζητάς κάτι». Είναι σχέδιο που σκέφθηκε και υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να απαιτείται «πράσινο φως» από SSM.
Τα στεγαστικά και τα δάνεια στο retail
Ο κ. Μεγάλου απαντώντας σε ερώτημα για την πορεία της στεγαστικής πίστης, είπε ότι «και για μας ακόμη παραμένει ένα… παζλ». Εξήγησε ότι η στεγαστική πίστη μέχρι σήμερα στηρίζεται εν πολλοίς στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» , το οποίο αναμένεται να δώσει μια γενικότερη ώθηση, συνδυαστικά και με τη μείωση των επιτοκίων, αλλά πιστεύει ότι και το 2025 η αγορά θα είναι flat, με πιθανό σενάριο ανάπτυξης το 2026. Στον αντίποδα, όπως συμπλήρωσε, τα δάνεια προς τις ΜμΕ και τα καταναλωτικά κινούνται με ανοδικό ρυθμό.