Ο ΟΤΕ και η Nova είναι οι περισσότερο ευνοημένοι στη νέα «φουρνιά» συμβάσεων ψηφιακών έργων στον δημόσιο τομέα. Οι δύο εταιρείες μαζί ανέλαβαν τους πρώτους 10 μήνες του έτους έργα αξίας 476 εκατ. ευρώ σε αναθέσεις συμβάσεων συνολικού ύψους 856,4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 358 εκατ. ευρώ αφορούν στον ΟΤΕ και τα 118 εκατ. ευρώ στη Nova.

Διαβάστε ακόμα: ΟΤΕ: Για 3η συνεχή χρονιά επίδοση «Α» στον δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) για τις ESG πρακτικές του

Οι όμιλοι που πήραν τα μεγάλα έργα τεχνολογίας το 2024

Με βάση τα παραπάνω, o OTE παραμένει κυρίαρχος στα έργα πληροφορικής του Δημοσίου, με μερίδιο 41,9% στις εκτελεστικές συμβάσεις, και ακολουθεί η Nova, με 13,8%. Τρίτος κατά σειρά παίκτης αναδείχθηκε η Unisystems του Ομίλου Quest, με νέες συμβάσεις ύψους 68 εκατ. ευρώ και μερίδιο 8%, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Byte, με μερίδιο 7,2% και συνολικό ύψος συμβάσεων 62 εκατ. ευρώ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η πάλε ποτέ κραταιά Netcompany-Intrasoft, με μερίδιο 6% και σύνολο συμβάσεων που έχει αναλάβει ή συμμετάσχει ύψους 51 εκατ. ευρώ. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Vodafone με μερίδιο 5,5% και σύνολο συμβάσεων 47 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες εκτελεστικές συμβάσεις που ανατέθηκαν φέτος είναι:

  • «Μερική αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής της μονάδας 5 του 112, ΕΣΚΕΔΙΚ» από την ΚτΠ Α.Ε. στον ΟΤΕ, αξίας 62,5 εκατ. ευρώ (77,5 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ)
  • «Κεντρική συμφωνία προμήθειας και συντήρησης αδειών λογισμικού Microsoft μέσω Enterprise Agreement» από την ΚτΠ Α.Ε. στον ΟΤΕ, αξίας 46,58 εκατ. ευρώ (57,75 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ)
  • «Εθνικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας» από την ΗΔΙΚΑ στην Byte και στον ΟΤΕ, ύψους 36,95 εκατ. ευρώ (45,81 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ)
  • «Ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών-αιματολογικών ασθενών» της ΗΔΙΚΑ στις Nova και Nova ICT, αξίας 29,38 εκατ. ευρώ (36,43 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) κ.ά.

Πλαισιακές συμβάσεις

Στις παραπάνω συμβάσεις, ωστόσο, πρέπει να προστεθούν και οι πλαισιακές, οι οποίες δεν είναι πολλές, αλλά είναι αρκετά μεγάλες. Συγκεκριμένα, οι πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω:

  • «Εξυπνες γέφυρες Περιφερειών», ύψους 96,96 εκατ. ευρώ (120,23 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), με αναθέτουσα Αρχή το ΤΕΕ και με αναδόχους τον ΟΤΕ, την Globiled και την ΤΕΡΝΑ
  • «Ψηφιοποίηση αρχείων του δημοσίου συστήματος υγείας», ύψους 95 εκατ. ευρώ (117,8 εκατ. ευρώ), με αναθέτουσα Αρχή την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και συνολικά οκτώ αναδόχους (Intrakat, Unisystems, Nova, METKA, Vodafone, Globitel, Netcompany-Intrasoft και OTE)
  • «Ψηφιοποίηση δεδομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης», αξίας 78,35 εκατ. ευρώ (97,15 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), με επίσης οκτώ αναδόχους, τους ίδιους που συμμετέχουν στο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του συστήματος Υγείας
  • «Υλοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού και παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ψηφιακών Δεξιοτήτων Στρατού», ύψους 48,48 εκατ. ευρώ (60,12 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), με αναθέτουσα αρχή την ΚτΠ Α.Ε. και αναδόχους τις εταιρείες Unisystems, Vodafone, Nova, OTE, Master Κέντρο Κατάρτισης και Active Computer.

Το συνολικό ύψος των συμβάσεων ανέρχεται σε 247 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ συμμετέχει και στις τέσσερις. Η Nova, η Unisystems και η Vodafone συμμετέχουν σε τρεις από αυτές, ενώ σε τρεις συμμετέχει και η Globiled. Επίσης, η METKA και η Intrakat συμμετέχουν σε δύο πλαισιακές συμβάσεις, ενώ η ΤΕΡΝΑ σε μία.

*Δημοσιεύθηκε στο Money Pro της εφημερίδας «Παραπολτικά»