Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η Alpha Bank θέτει την προσβασιμότητα στο επίκεντρο
Μεγάλες πρωτοβουλίες και δράσεις
Στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία βρίσκεται η Alpha Bank
Στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία βρίσκεται η Τράπεζα, με μεγάλες πρωτοβουλίες και δράσεις. Η ισότιμη πρόσβαση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα και τη συμπερίληψη. Ειδικότερα, το θέμα που προωθεί ο ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) είναι η ενίσχυση ηγετικών προσωπικοτήτων που είναι παράλληλα και άτομα με αναπηρία, και η ανάδειξη αυτών ως παραδείγματα που θα φέρουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες του κόσμου αντιλαμβανονται και εντάσσουν στους κόλπους τους την αναπηρία.
Από το 2019, η Τράπεζα είναι αδιάλειπτα χορηγός προσβασιμότητας στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ελλάδας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι οι προβολές να γίνουν καθολικά προσβάσιμες, και μέχρι στιγμής από αυτή την πρωτοβουλία εχουν ωφεληθεί πάνω από 134.000 συνάνθρωποί μας. Φέτος πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, όπως οι ταινίες «Ιωάννης ο βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη (1973) και «Ληστεία στην Αθήνα» του Βαγγέλη Σερντάρη (1969). Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 47 προσβάσιμες προβολές συμπεριλαμβανομένων και των υποτιτλισμένων αφιερωματικών ταινιών, τις οποίες παρακολούθησαν 20.150 θεατές. Τόσο οι ζωντανές όσο και οι online προβολές έγιναν με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους. Παράλληλα, μετά από χρηματοδότηση σχετικής μελέτης από την Τράπεζα, ο κινηματογράφος Ολύμπιον έχει γίνει πλέον καθολικά προσβάσιμος στα άτομα με κινητικές αναπηρίες. Από το 2022, το Φεστιβάλ απονέμει και το ειδικό Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank σε ταινίες που αναδεικνύουν θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Στη φετινή διοργάνωση, το βραβείο – που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των €3.000– δόθηκε εξ ημισείας στον σκηνοθέτη Leonard Mink και τον νεαρό ηθοποιό Ben Kermer για την γερμανική ταινία μεσαίου μήκους «Tremolo» που προσφέρει ένα βαθύ κοινωνικό μήνυμα για την αποδοχή και τη διαφορετικότητα.
Η Alpha Bank, δίνοντας έμφαση σε θεάματα που προάγουν τον ποιοτικό πολιτισμό, εχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια μία μεγάλη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, προσφέροντας τόσο καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις, όσο και καλλιτεχνικά εργαστήρια που δίνουν την ευκαιρία σε ενήλικες και εφήβους με ή χωρίς αναπηρία να ενισχύσουν την καλλιτεχνική τους έκφραση. Επίσης, πραγματοποιούνται και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης, όπου μαθαίνουν πώς να αναπτύσσουν δεξιότητες και να ενθαρρύνουν την καλλιτεχνική δημιουργία με έναν πιο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο τρόπο. Σε ό,τι αφορά τις παραστάσεις, φέτος παρουσιάστηκαν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας τα έργα «Into the Woods» και «Ο Αποτυχημένος», ενώ έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις και τις έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 29.500 θεατές. Τέλος, στο πλαίσιο τους προγράμματος «Όλοι μαζί στην Όπερα», η Alpha Bank υποστηρίζει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε θέματα κινητικότητας, επικοινωνίας και υποδοχής ΑμεΑ.
Η Τράπεζα αφησε για δεύτερη χρονιά το στίγμα της στο 3ο Nevronas Festival, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Συμπεριληπτικών Παραστατικών Τεχνών και Καλλιτεχνικής Διάδρασης, που έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προσβασιμότητας αλλά και να γιορτάσει τη διαφορετικότητα. Στo πλαίσιo του Φεστιβάλ, η Alpha Bank, εκτός από χορηγός, πραγματοποίησε τρεις δράσεις. Η πρώτη ήταν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Λώξη», ταινία η οποία είχε διακριθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την άνοιξη, κερδίζοντας το βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank και την οποία παρακολούθησαν πάνω από 140 άτομα. Επίσης, σε συνεργασία με τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, η Τράπεζα διοργάνωσε τουρνουά Boccia, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 180 άνθρωποι όλων των ηλικιών, με αναπηρία ή μη. Τέλος, η Corporate Responsibility Manager της Alpha Bank, Ρούλη Χριστοπούλου, συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης για θέματα αναπηρίας και νευροδιαφορετικότητας, αναλύοντας το ζήτημα της προσβασιμότητας στην Τέχνη για τα άτομα με αναπηρία. Εργασιακή συμπερίληψη Ένας τρίτος μεγαλος πυλώνας στην προσπαθεια της Alpha Bank για μία πιο συμπεριληπτική κοινωνία και την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, είναι η συνεργασία της με το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», το οποίο απευθύνεται σε άτομα με νοητική αναπηρία. Από το 2023, η Τράπεζα διοργανώνει ημέρες job shadowing, κατά τις οποίες σπουδαστές και σπουδάστριες του Εργαστηρίου επισκέπτονται το κεντρικά γραφεία της Alpha Bank και λαμβάνουν χρήσιμες συμβουλές για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, για μία μέρα γίνονται «υπάλληλοι» της Τράπεζας, έχοντας την ευκαιρία να εργαστούν υπό πραγματικές συνθηκες με τη βοήθεια των ανθρώπων της Τράπεζας και να γνωρίσουν από κοντά την εργασιακή τους καθημερινότητα. Μάλιστα, ήδη στην Τράπεζα εχουν προσληφθεί 2 απόφοιτοι του «Μαργαρίτα».
Ένας από τους πλέον κρίσιμους τομείς πάνω στον οποίο η Τράπεζα δεν έχει σταματήσει να εργάζεται είναι η προσβασιμότητα των υπηρεσιών της, υιοθετώντας τεχνολογίες και πολιτικές που διευκολύνουν την καθημερινότητα των Πελατών της. Μέχρι στιγμής, το 86%των καταστημάτων στην Ελλάδα είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Παράλληλα, όλα τα ΑΤΜ στη χώρα διαθέτουν ανάγλυφα στοιχεία στο πληκτρολόγιο, ενώ 300 από αυτά έχουν και δυνατότητα φωνητικής καθοδήγησης. Τέλος, σε Καταστήματά της, η Τράπεζα διαθέτει εξειδικευμένους λειτουργούε που παρίστανται ως μάρτυρες σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης για διευκόλυνση των συναλλαγών τους, ενώ παρέχει σε Πελάτες με προβλήματα όρασης την επιλογή να λαμβάνουν, εντός 7 ημερών, έγγραφα εκτυπωμένα με τη γραφή Braille, όπως όροι συναλλαγών και τιμολόγησης.