Optima Bank δίνει νέα υψηλότερη τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, ανεβάζοντας την εκτίμησή της στα 19,7 ευρώ (περιθώριο ανόδου 65%), από 17,4 ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται με την εξαιρετική ανθεκτικότητα της ΔΕΗ απέναντι στη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τις εξαγορές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η σύσταση διατηρείται σε «buy» (αγορά).

Optima Bank στην έκθεσή της τοποθετεί τη μετοχή της ΔΕΗ στις κορυφαίες επιλογές της από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


Optima Bank για ΔΕΗ: Ανεβάζει στα 19,7 ευρώ την τιμή στόχο

Όπως αναφέρουν αναλυτές: «Εν μέσω μιας σειράς κρίσεων στις ενεργειακές αγορές και επίμονης μεταβλητότητας στις τιμές της ενέργειας τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ αποδείχτηκε αλεξίσφαιρη καθώς α) πέτυχε τις προβλέψεις της για το 2023 (και είναι επίσης σε καλό δρόμο για να το πράξει με την αναβαθμισμένη καθοδήγηση για το 2024), β) επιτάχυνε τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές και γ) έθεσε σημαντικά υψηλότερους οικονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα».

Επιπροσθέτως, η Optima αυξάνει κατά 6-7% τις προηγούμενες προβλέψεις της για τα EBITDA της περιόδου 2024-27, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνεχιζόμενες εξαγορές της ΔΕΗ στις ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, εμφανίζεται «βαθιά υποτιμημένη» σε όρους δείκτη EV/EBITDA την περίοδο 2025-2026 και διαπραγματεύεται με έκπτωση 32-40%, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση των αναλυτών. Τονίζει ότι η ανώτερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή της ΔΕΗ οδηγεί σε εμβάθυνση της έκπτωσης σε όρους P/E στο μέλλον.

«Η στρατηγική της ΔΕΗ επικεντρώνεται στη διατήρηση ενός προσοδοφόρου πελατολογίου στην Ελλάδα, περίπου 45%-50% μερίδιο αγοράς, ένα ισορροπημένο αποτύπωμα, τόσο στις επιχειρήσεις προμήθειας, όσο και στις επιχειρήσεις παραγωγής, με γνώμονα την επέκταση της δυναμικότητας ΑΠΕ και με πιο ευέλικτη παραγωγή. Παρά τη διάβρωση του μεριδίου αγοράς, η διανομή αναδεικνύεται ως ο δεύτερος μοχλός αύξησης των κερδών του Ομίλου και με την επέκταση και ενσωμάτωση στις γειτονικές αγορές (Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία), μπορεί να επωφεληθεί από τις συνέργειες του διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας και την είσοδο σε νέες επιχειρήσεις (χονδρικές τηλεπικοινωνίες, E-mobility, data centers)» αναφέρουν ακόμη.

Και εξηγούν: «Από την άλλη πλευρά, αυτός ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός, ο οποίος θα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας έχει κόστος, με σημαντικές ανάγκες σε επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024-2027 και αυξανόμενη μόχλευση (μέχρι το όριο των 3,5 φορών τον δείκτη Net Debt/EBITDA».


Το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ παρουσίασε πρόσφατα το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό της σχέδιο, με στόχο:
  • EBITDA 2027 στα 2,7 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ το 2024),
  • προσθήκες ισχύος ΑΠΕ 6,3GW μέχρι το 2027 (εκτός υδροηλεκτρικών),
  • πλήρη κατάργηση λιγνιτικών μονάδων,
  • καθαρά κέρδη που θα ανέλθουν σε πάνω από 0,8 δισ. ευρώ το 2027 (από 350 εκατ. ευρώ το 2024) και
  • πληρωμές μερισμάτων που θα αυξηθούν σταδιακά από 0,25 ευρώ ανά μετοχή το 2023 σε 0,4 ευρώ για το 2024, 0,60 ευρώ για το 2025 και 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027.

Η έκθεση της Optima Bank για τη ΔΕΗ καταλήγει αναφέροντας ότι κύριος μοχλός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα θα είναι η παραγωγή από ΑΠΕ (αύξηση EBITDA ΑΠΕ κατά 0,6 δισ. ευρώ), η επέκταση του RAB τόσο στην Ελλάδα, όσο και τη Ρουμανία, σε 6 δισ. ευρώ έως το 2027, με αποτέλεσμα αύξηση EBITDA κατά 200 εκατ. ευρώ και σε μικρότερο βαθμό από το αποδοτικότερο συμβατικό μείγμα παραγωγής (σταδιακή κατάργηση λιγνιτικών μονάδων, έναρξη λειτουργίας του νέου CCGT).

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr