Γιώργος Στάσσης: Η ΔΕΗ με επενδύσεις 10 δισ. γίνεται πρωταθλητής Powertech
Νέα εποχή
Επενδύσεις 7 δισ. για τον πράσινο μετασχηματισμό πραγματοποίησε η ΔΕΗ την τελευταία πενταετία

Με επενδύσεις 10 δισ. η ΔΕΗ ανεβάζει ταχύτητες και γίνεται πρωταθλητής Powertech, μέχρι το 2027, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβολο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση.
Ειδικότερα ο κ. Στάσσης ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου «Geopolitics, Connectivity and Energy Security», που διοργανώνει στην Αθήνα το German Marshall Fund σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), αναφέρθηκε στα νέα πλάνα της ΔΕΗ, τις επενδύσεις, αλλά και το μέλλον της με τις διατλαντικές συνεργασίες.
Μεταξύ άλλων ο κ. Στάσσης υπογράμμισε την αξία της συνεργασίας Ευρώπης και ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εποχή που η ενέργεια «συμπορεύεται» με την ψηφιακή τεχνολογία.
«Πιστεύω στην αξία της διατλαντικής συνεργασίας, ιδίως στην ενέργεια και δεν έχει αλλάξει αυτό τον τελευταίο χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, καθώς η ενεργειακή κρίση έκανε σαφείς τις προτεραιότητές της, δηλαδή την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο και τις νέες προτεραιότητές της, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε την διατλαντική συμμαχία μέσα από το πρίσμα επιχειρηματικών συμφωνιών και αμοιβαία επωφελών λύσεων».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2022 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με LNG συμβάλλοντας ουσιαστικά, ώστε η Γηραιά Ήπειρος να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, τώρα ως «πεδίο δόξης λαμπρόν» για την διατλαντική συνεργασία αναδεικνύεται η συνεργασία στην ανάπτυξη data centers, ώστε να βρεθούν αμφότερες στην εμπροσθοφυλακή της τεχνολογικής πρωτοπορίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, που μετά από την απολιγνιτοποίηση και την στροφή στις ΑΠΕ εστιάζει πλέον στις ευκαιρίες που προκύπτουν από το «πάντρεμα» της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών εφαρμογών, κάτι που κατέστησε σαφές ο κ. Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης για το 2024, όταν έθεσε ως στόχο την ανάδειξή της σε ηγετικό, καθαρό Powertech «παίκτη» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με κεντρικό στοιχείο τη δημιουργία ενός mega data center 300 ΜW στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που μπορεί σε δεύτερη φάση να φτάσει τα 1000 MW.
Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία (2019-2024) επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για τον πράσινο μετασχηματισμό της και «ανεβάζει ταχύτητα» με επενδύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2027, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
«Χρειαζόμαστε όμως και ευέλικτη ενέργεια όταν δεν έχουμε ΑΠΕ, δηλαδή μπαταρίες, φυσικό αέριο και αντλησιοταμίευση», είπε, κάνοντας ειδική μνεία στην υπό κατασκευή μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και δίνοντας το στίγμα των μελλοντικών projects που συνδυάζονται και με την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, με τελικό ζητούμενο την αδιάλειπτη παροχή προσιτής, καθαρής και ευέλικτης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα από ένα ηλεκτρικό σύστημα που να αντέχει στα γεωπολιτικά σοκ.
Κατέληξε δε ότι «Ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο όπου η ενέργεια και οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι σημαντικές και απαραίτητες η μια στην άλλη. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν αφορά μόνο στην πρόσβαση σε πόρους, το μέλλον της διασυνδεσιμότητας είναι πέρα από τις φυσικές υποδομές (δίκτυα) και ο ψηφιακός κόσμος δεν αφορά μόνο στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Χρειάζεται και megawatts για να μπορούν να σκέφτονται οι μηχανές, καθώς οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). αυξάνονται και η ζήτηση για data centers αυξάνεται εκθετικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι utilities όπως η ΔΕΗ δεν είναι μόνο διευκολυντές, αλλά και στρατηγικοί εταίροι των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, έτοιμοι να συνοδεύσουν τους αμερικανικούς ομίλους στο επιταχυνόμενο «ταξίδι» τους προς την ΑΙ». Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται η φιλοδοξία της ΔΕΗ να καταστεί Powertech πρωταθλητής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο ως περιφερειακός κόμβος διασυνδεσιμότητας και «γέφυρα» ενεργειακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο ΚΠΙΣΝ έδωσαν το παρών και μίλησαν στελέχη από τα μεγαλύτερα ενεργειακά think tanks των ΗΠΑ, τοποθετούμενα σε όλο το πολιτικό φάσμα. Μεταξύ αυτών, ο Max Bergmann από το Centers for Strategic and International Studies (CSIS), ο James Carafano, ανώτερο στέλεχος του The Heritage Foundation, o Charles Kupchan από το Council of Foreign Relations, o Peter Hough από το Hudson Institute κ.α.
Πηγή:Powergame.gr