Συμφώνησαν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες για τους επόμενους επικεφαλής στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Με μία αποχή, εκείνη της ίδιας της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως είπε η ίδια η Μέρκελ μετά την ολοκήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η πρόταση ήταν ομόφωνη, αλλά υπήρξε μία αποχή, της ίδιας.
Η καγκελάριος εξήγησε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν αποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από την επανέναρξη της συνόδου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, είχε «τιτιβίσει» ότι οι τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ -Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία- στήριξαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «ανατρέποντας τον Βέμπερ και τον Τίμερμανς»
Ποια είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα της, Ερνστ 'Αλμπρεχτ, να υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του τότε γερμανού Επιτρόπου, φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».
Η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον τελικά την αναλάβει, θα είναι προφανώς το αποκορύφωμα της μέχρι τώρα καριέρας της κυρίας φον ντερ Λάιεν, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο πόστο αυτό. Θα είναι ωστόσο μόνο ένα από τα επιτεύγματα της Γερμανίδας, η οποία έχει συνηθίσει από νωρίς στις «νίκες». Σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ και κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας.
Ζητούσε για εγγύηση το χρυσό της Ελλάδας
Απέναντι στην Ελλάδα η κυρία φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετά πιο ευγενικά από την 'Αγγελα Μέρκελ. Σε όλη την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς την Μόσχα.
Η Κριστίν Λαγκάρν για την ΕΚΤ
Η Κριστίν Λαγκάρντ, μέχρι σήμερα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ίδια μάλιστα ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι αποχωρεί «προσωρινά» από επικεφαλής του ΔΝΤ.
Με την ανάρτησή της αυτή η Λαγκάρντ δήλωσε ότι την τιμά ιδιαίτερα η πρόταση που της έγινε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε ότι, σε συμφωνία με την Επιτροπή Δεοντολογίας του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε «να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντα της γενικής διευθύντριας» του οργανισμού.
Το βιογραφικό της Κριστίν Λαγκάρντ είναι γεμάτο από πρωτιές: η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έκανε καριέρα σπάζοντας τη μία μετά την άλλη τις "γυάλινες οροφές" για τις γυναίκες. Και τώρα, ετοιμάζεται να πάρει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαδεχόμενη τον Μάριο Ντράγκι.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε διευθύντρια της περίφημης, πολυεθνικής νομικής εταιρείας Baker MacKenzie, η πρώτη που ανέλαβε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη Γαλλία (2007-11, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί), η πρώτη που διορίστηκε, το 2011, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το 2018 το περιοδικό Forbes την κατέταξε στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο. Έναν χρόνο αργότερα, η 63χρονη Κριστίν Λαγκάρντ, μια αναγνωρίσιμη φιγούρα χάρη στα κοντά, γκρίζα μαλλιά της, το πλατύ χαμόγελο και τα ενδύματα υψηλής ραπτικής που επιλέγει, θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ΕΚΤ για τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Η χορτοφάγος, αθλητική (υπήρξε αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης), αντικαπνίστρια Γαλλίδα πολιτικός χρειάστηκε πάντως να πείσει για τις ικανότητές της τους σκεπτικιστές όταν έφτασε στην Ουάσινγκτον –δεδομένου ότι δεν είναι οικονομολόγος– για να εξωραΐσει την εικόνα του ΔΝΤ στον κόσμο. Την εποχή εκείνη άλλωστε η εικόνα του Ταμείου είχε αμαυρωθεί από το σεξουαλικό σκάνδαλο του συμπατριώτης της, του Ντομινίκ Στρος-Καν, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να διαχειριστεί τους μετασεισμούς της οικονομικής ύφεσης.
Η Λαγκάρντ είναι μητέρα δύο γιων – ο ένας ασχολείται με την εστίαση, ο άλλος είναι αρχιτέκτονας. Παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με τον Γάλλο επιχειρηματία Ξαβιέ Ζοκαντί.
Ο Σαρλ Μισέλ υποψήφιος για το Συμβούλιο
Την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνεται να αναλάβει ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανήκει στην κεντρώα φιλελεύθερη ομάδα «Να ανανεώσουμε την Ευρώπη» (Renew Europe), στην οποία ανήκει και το κυβερνών κόμμα της Γαλλίας του προέδρου Μακρόν.
Ο Σαρλ Μισέλ, που επελέγη σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να διαδεχτεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι πρωθυπουργός του Βελγίου από τον Οκτώβριο του 2014, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού η οποία τελεί υπό παραίτηση εδώ και έξι μήνες.
Στο Βέλγιο, όπου το μέλλον του ήταν αβέβαιο μετά το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, ο Σαρλ Μισέλ είχε ταράξει τα νερά πριν από μια πενταετία, όταν συμφώνησε να συγκυβερνήσει με το N-VA, το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα που προπαγανδίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας. Την εποχή εκείνη, πολλοί τον κατέκριναν, χαρακτηρίζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό "καμικάζι" και προβλέποντας ότι θα κατέρρε πολύ γρήγορα.
Με επιμονή και συμβιβασμούς, κατάφερε ωστόσο να διατηρήσει αυτόν τον αταίριαστο πολιτικό γάμο επί περισσότερα από τέσσερα χρόνια, προχωρώντας και σε κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν τη δημιουργία 230.000 θέσεων εργασίας, ενώ το Βέλγιο μπήκε και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο Σαρλ Μισέλ γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 στο Ναμίρ και στα 16 του εντάχθηκε στη νεολαία του φιλελεύθερου κόμματος (Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, MR). Στα 18 του εξελέγη σύμβουλος της επαρχίας της Βαλλονικής Βραβάντης. Μιλάει πολύ καλά ολλανδικά –κάτι σπάνιο για γαλλόφωνο πολιτικό– καθώς σπούδασε Νομικά στις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ. Το 1999 εξελέγη βουλευτής και, έναν χρόνο αργότερα, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων για τη Βαλλονία. Ήταν μόλις 25 χρονών, ο νεότερος υπουργός στην ιστορία του βασιλείου του Βελγίου.
Στις αρχές του 2011 ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Έχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του, ανέτρεψε τον μέχρι τότε ισχυρό άνδρα των φιλελευθέρων, τον Ντιντιέ Ρέιντερς, που την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών.
Ο Σαρλ Μισέλ είναι πατέρας τριών παιδιών - το μικρότερο από αυτά, η κόρη του, γεννήθηκε τον Ιούνιο.
Συμβιβαστική λύση με εξ ημισείας προεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο
Αυτήν τη στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής προτείνει εξ ημισείας προεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο, με τα πρώτα 2,5 χρόνια να προεδρεύει μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, και τα επόμενα 2,5 από μέλος του ΕΛΚ.
The European Council has agreed on the future leadership of the EU institutions.
Η εκπρόσωπος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτξε Γκαρθία, δήλωσε ότι η πρόταση της συνόδου κορυφής «είναι πολύ απογοητευτική για μας».
«Είναι απαράδεκτο οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποκλείουν τον καλύτερο υποψήφιο μόνο και μόνο επειδή στήριξε το κράτος δικαίου και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε σχολιάζοντας την απόρριψη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς, από τις χώρες του Βίζεγκραντ.
Για το γεγονός αυτό μάλιστα άφησε αιχμές και ο Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαίκού Λαϊκού Κόμματος, όταν παραδέχτηκε την ήττα του.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Πέδρο Λόπεθ ντε Πάμπλο, ξεκαθάρισε ότι η ευρωομάδα θα στηρίξει στο Ευρωκοινοβούλιο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφή των Βρυξελλών. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει «να δούμε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Εκεί, ανέφερε, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να μας πει ποιον θα ψηφίσουμε».
Για επίσης βαθιά απογοήτευση μιλάνε και οι Πράσινοι, με τον ευρωβουλευτή από την Ολλανδία, Μπας Έικχουτ, να δηλώνει μέσω Twitter ότι «βλέπουμε την παλιά Ευρώπη στα χειρότερά της».