Απειλεί ο Τσαβούσογλου: Αποδεχτείτε τη συνδιαχείριση φυσικού αερίου προτού να είναι αργά
Στην Κύπρο ρίχνει για μια ακόμα φορά τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία.
«Είμαστε φιλειρηνιστές, αλλά η Κύπρος δεν μας επιτρέπει να το δείξουμε»
Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη για μια ακόμα φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί τη Δευτέρα.
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση συμμετείχαν, ο τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί, ο ειδικός εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη, Ερχάν Ερτσίν, ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού και ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος Κύπρου στο τουρκικό ΥΠΕΞ, πρέσβης Τσιαγατάι Ερτσιγιές
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Ακιντζί – Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι πρόεδροι των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, ανέμεναν ήδη στο «προεδρικό».
Όπως ανέφερε στο λογαριασμό του στο twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έμμεση αναφορά για το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση που να αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ και να διασφαλίζει την ασφάλεια τους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια των κοινών του δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Ο κ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά την δίωρη σύσκεψη υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είχε πάντα βούληση για λύση και ότι δυστυχώς, όπως είπε η Ε/κ πλευρά είναι αυτή που δεν επέδειξε την ίδια βούληση. Επιπρόσθετα, παρέπεμψε για την συνομολόγηση όρων αναφοράς σε πενταμερή διάσκεψη με την προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μίλησε και για το θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «θέλαμε πάντα οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να δημιουργήσουν ειρήνη στο νησί αλλά η Ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τους φυσικού πόρους του νησιού. Η πρόταση μας, συνέχισε βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι κι αν δεν την αποδεχτούν την πρόταση μας, τότε η ΤΡΑΟ θα συνεχίζει τις δραστηριότητες της».