Το εκλογοδικείο της Ουρουγουάης ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι πολύ αμφίρροπο κaι ως εκ τούτου θα αναμείνει να ολοκληρωθεί μια νέα καταμέτρηση των ψηφοδελτίων πριν ανακηρύξει τον νικητή «ως την Παρασκευή».

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Λουίς Λακάγιε Πόου του Partido Nacional και της ευρύτερης συμμαχίας κεντρώων και δεξιών κομμάτων συγκεντρώνει το 48,71% και ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Frente Amplio, Ντανιέλ Μαρτίνες, το 47,5%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι περίπου 30.000 ψήφοι.

Υπενθυμίζεται ότι το Frente Amplio κυβερνούσε τη μικρή και πλέον «ευρωπαϊκή» χώρα της Νοτίου Αμερικής από το 2005 με τους Ταμπαρέ Βάσκες (2005-2010 και 2015-2020) και Χοσέ Μουχίκα (2010-2015), βάζοντας τέλος σε δεκαετίες εναλλαγής στην εξουσία των παραδοσιακών κομμάτων της Ουρουγουάης.

Ο Ντανιέλ Μαρτίνες που διεκδίκησε τη συνέχεια στην εξουσία για το Frente Amplio, θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα του Εκλογοδικείου. Πάντως, ακόμα και αν τελικά δεν δικαιωθεί, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία το ότι έφτασε τόσο κοντά, δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη νίκη του Λακάγιε Πόου στον δεύτερο γύρο.

Γιος πρώην προέδρου της Ουρουγουάης, ο Λακάγιε Πόου είχε διεκδικήσει και το 2015 την εξουσία, αλλά ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο από τον απερχόμενο πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες.

Τώρα, κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω από την υποψηφιότητά του έναν ευρύ -«πολύχρωμο», όπως τον αποκαλούσε- συνασπισμό κομμάτων με στόχο να μπει τέλος στην κυριαρχία της Αριστεράς σε μια από τις τελευταίες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου ακόμα ήταν στην εξουσία.

Ο Πόου δήλωσε μετά τις εξελίξεις ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι «μη αναστρέψιμο».