Το ενδεχόμενο αλλαγών στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω της αλλαγής της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), απέρριψε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης».

 Ο κ. Ζάιμπερτ συνεχάρηκε για λογαριασμό της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και την Σάσκια Έσκεν για την εκλογή τους και πρόσθεσε ότι μετά και την επικύρωσή της από το Συνέδριο είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί τους. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τυχόν νέα σχέδια θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μόνο έπειτα από συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων (CDU, CSU, SPD) του κυβερνητικού συνασπισμού.

 Η νέα ηγεσία του SPD έχει επικρίνει επανειλημμένα το έργο της κυβέρνησης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται την αποχώρηση του κόμματος από τον συνασπισμό, θέμα το οποίο θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του Συνεδρίου του SPD αυτή την εβδομάδα. Η βασικότερη ωστόσο απαίτηση των Βάλτερ - Μπόργιανς και Έσκεν αφορά την εγκατάλειψη της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και την αύξηση των επενδύσεων.

 Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος τα οποία προειδοποιούν τη νέα ηγεσία να μην εφαρμόσει «σκληρή» γραμμή σε ό,τι αφορά την συμμετοχή στον μεγάλο συνασπισμό. Ο Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ δήλωσε σήμερα στην Handelsblatt ότι αμφιβάλλει «αν μια έξοδος (από την κυβέρνηση) θα ήταν καλή είτε για το SPD είτε για την χώρα». Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Μάρτιν Ρόζεμαν τόνισε ότι θεωρεί «την απαίτηση για επαναδιαπραγμάτευση της προγραμματικής συμφωνίας τόσο περιττή όσο και επικίνδυνη», καθώς πολλά ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος για το SPD, όπως η βασική σύνταξη, θα μείνουν σε εκκρεμότητα.

 Την ίδια ώρα ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ τασσόταν κατά των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χαρακτηρίζοντας την προσήλωση σε αυτή την πολιτική «ανούσιο φετίχ των συντηρητικών». Υπενθυμίζεται ότι πιστός σε αυτή την πολιτική είναι ως τώρα και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχασε την εσωκομματική αναμέτρηση.