Oι 3+1 «αντάρτες» βουλευτές των Δημοκρατικών που δεν ψήφισαν την παραπομπή Τραμπ
H παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλήρως το συγκεκριμένο Σώμα. Το αν η Γερουσία θα «ξηλώσει» τον πρόεδρο, είναι ένα άλλο θέμα.
Υπήρξαν όμως και εκπλήξεις στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αφού τρεις βουλευτές των Δημοκρατικών αποφάσισαν να μην ψηφίσουν υπέρ, ενώ μία ακόμα ψήφισε «παρών».
Για την πρώτη κατηγορία (κατάχρηση εξουσίας) υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 230 βουλευτές. Οι Τζεφ βαν Ντριού από το Ν.Τζέρσεϊ και Κόλιν Πίτερσον από τη Μινεσότα ψήφισαν κατά, όπως ακριβώς και οι Ρεπουμπλικάνοι. Για τη δεύτερη κατηγορία (παρεμπόδιση του Κογκρέσου), υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 229 βουλευτές. Στους δύο προηγούμενους προστέθηκε ο Τζάρεντ Γκόλντεν από το Μέιν.
Η Τάλσι Γκάμπαρντ από την Χαβάη ψήφισε «παρών».
Ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρ της παραπομπής του προέδρου, ενώ δεν συμπαθεί ιδιαίτερα την Νάνσι Πελόσι. Στον Τύπο των ΗΠΑ έχει ήδη γραφτεί ότι σκέφτεται να αλλάξει στρατόπεδο εν όψει των εκλογών του 2020, ενώ για το θέμα είχε και προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο. Η στάση του λοιπόν στην ψηφοφορία για τον Τραμπ ήταν αναμενόμενη.
Εξίσου αναμενόμενη ήταν και η στάση του 75χρονου Κόλιν Πίτερσον, ενός Δημοκρατικού με εξαιρετικά συντηρητικές ιδέες που εκλέγεται στην αγροτική Μινεσότα. Βετεράνος στην πολιτική ζωή, αφού είναι παρών στα έδρανα του Κογκρέσου από το 1991.
Συχνά πυκνά τάσσεται υπέρ των νομοθετικών πρωτοβουλιών των Ρεπουμπλικάνων, όπως για παράδειγμα τα επιπλέον κονδύλια που ζήτησε ο Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό ή την απόρριψη νομοθεσίας για τις αμβλώσεις. Ο ίδιος γίνεται συχνά δέκτης πολιτικού φλερτ από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά αντιστέκεται.
Ο 37χρονος Τζάρεντ Γκόλντεν προέρχεται από την πολιτεία του Μέιν. Με στρατιωτική θητεία πολλών μηνών και αποστολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ο Γκόλντεν εξελέγη βουλευτής παρά το γεγονός ότι πήρε 2.000 ψήφους λιγότερες από τον αντίπαλό του. Τα έχει αυτά τα περίεργα το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.
Πώς τα κατάφερε; Στο Μέιν οι πολίτες ψηφίζουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους, αλλά τον «ταξινομούν» κιόλας με σειρά προτίμησης, σε περίπτωση που κανείς δεν κερδίσει στον πρώτο γύρο. Με αυτή την περίεργη διαδικασία της ταξινόμησης, που ίσχυσε για πρώτη φορά, ο Γκόλντεν βρέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η τελευταία περίπτωση «αντάρτη» έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για πολιτικό που διεκδίκησε (έστω και σε προκριματικό στάδιο) το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020.
Πρόκειται για την 38χρονη Τάλσι Γκάμπαρντ, επίσης βετεράνο των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων. Με καταγωγή από τη Σαμόα, η Γκάμπαρντ εκλέγεται από το 2002 στη Χαβάη. Στην ψηφοφορία για τον Τραμπ, ψήφισε «παρών». Εξήγησε την απόφασή της, λέγοντας ότι μελέτησε τις 658 σελίδες του πορίσματος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνείδησή της δεν της επιτρέπει ούτε το «ναι» ούτε το «όχι».
Πριν από δύο χρόνια η Γκάμπαρντ βρέθηκε στο επίκεντρο των καταγγελιών της Χίλαρι Κλίντον, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία την «ετοιμάζει» για τον Λευκό Οίκο. Η ίδια είδε την αναγνωρισιμότητά της να ανεβαίνει μετά από εκείνες τις δηλώσεις, ωστόσο, η κούρσα της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών δεν προχώρησε.