Σάρατζ: Δεν πρόκειται να συναντηθώ με τον Χαφτάρ
Έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Παρόλο που στη Διάσκεψη στο Βερολίνο συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, τις επιφυλάξεις της εκφράζει η Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο θα τηρηθεί η ανακωχή.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, διατύπωσε ζωηρές επιφυλάξεις καθώς δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατεύματα της Λιβύης. Την ίδια στιγμή ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο οποίος δεν συνομίλησε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο Βερολίνο, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών μαζί του.
Το γεγονός αυτό εγείρει προβληματισμό καθώς στον σχεδιασμό της ΕΕ για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός προβλέπεται και η συνάντηση των δύο ανδρών.
Η Λιβύη θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφική κατάσταση» εκτός εάν οι ξένες δυνάμεις ασκήσουν πίεση στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χάφταρ για να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών εξαιτίας του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν μηδενιστεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σάρατζ που ηγείται της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Από την Παρασκευή, οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν κλείσει τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης σε ένα παιχνίδι εξουσίας, καθώς οι ξένες δυνάμεις συναντήθηκαν στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο για να τον προτρέψουν να σταματήσει μια στρατιωτική εκστρατεία για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο πρωθυπουργός Φάγεζ αλ-Σάρατζ, του οποίου η κυβέρνηση έχει την έδρα της στην Τρίπολη, δήλωσε στο Reuters ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.
«Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι», δήλωσε ο Σάρατζ σε συνέντευξη στο Βερολίνο.
«Ελπίζω οι ξένες δυνάμεις να μεριμνήσουν - Αποκλείεται να συναντηθώ με τον Χαφτάρ»
«Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα», είπε όταν ρωτήθηκε αν ήθελε αυτοί να πιέσουν τον Χάφταρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.
Στη συνέντευξη, ο Σάρατζ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ.
Ο Σάρατζ ωστόσο απέκλεισε να συναντηθεί με τον Χάφταρ. Στο Βερολίνο, Σάρατζ και Χάφταρ συσκέφτηκαν με παγκόσμιους ηγέτες αλλά δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους.
«Για μένα είναι σαφές... Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.