Παραιτήθηκε ο Ντι Μάιο από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων
Την παραίτησή του από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων, ανακοίνωσε επίσημα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, τονίζοντας ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια αλλάξαμε πολλά, αλλά τώρα πρέπει να ζήσουμε την περίοδο αυτή, με ελπίδα και αυτοπεποίθηση».
«Δεν μπορούν να μας κρίνουν μετά από μόλις είκοσι μήνες διακυβέρνησης. Πρέπει να κριθούμε ύστερα από την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, η οποία διαρκεί πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ο Ντι Μάιο αναγνώρισε επίσης ότι μέρος των ψηφοφόρων των πεντάστερων μπορεί να απογοητεύθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι «οι ουσιαστικές αλλαγές δεν γίνονται μέσα σε λίγους μήνες». Κατηγόρησε, δε, μέρος των στελεχών του κινήματός του ότι «πολλές φορές εργάσθηκαν με κύριο στόχο την προβολή τους».
«Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε ο εφιάλτης των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Δήλωσε, επίσης, ότι «το κίνημά του θα συνεχίσει να αποτελεί μια βασική πυξίδα για τους πολίτες» και ότι «η πορεία των Πέντε Αστέρων είναι μακρά, και προβλέπει την διαρκή ανάπτυξή του».
Οι αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι η παραίτηση του Ντι Μάιο οφείλεται στην συνεχή μείωση των ποσοστών των Πέντε Αστέρων και στην πιθανή κατακόρυφη πτώση των ποσοστών τους, στις τοπικές εκλογές στις περιφέρειες της Καλαβρίας και της Εμίλια Ρομάνια, την ερχόμενη Κυριακή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει, πάντως, ότι η κίνηση αυτή του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της κυβέρνησης, ενώ ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε ότι η παραίτηση του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων «σίγουρα δεν τον χαροποιεί».
Ο Ντι Μαιο ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη του κόμματος, την ώρα που η δημοτικότητά του καταγράφει απότομη πτώση, με τις πιο πρόσφατες έρευνες να το θέλουν γύρω στο 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό αποχώρησε από το κόμμα ο Υπουργός παιδείας Λορέντζο Φιοραμοντι, την ώρα που γερουσιαστές ζήτησαν μεταξύ αλλων μια ηγεσία που προκύπτει από «δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό οργανισμό», ενώ τρεις εξ αυτών υπέβαλλαν την παραίτησή τους.