Σε αναμενόμενα επίπεδα κυλούσε η διαδικασία για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία των ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, το όλο θέμα ήταν στα χέρια τους: Από τα διαδικαστικά μέχρι την προσέλευση των μαρτύρων.
Σε αυτό το τελευταίο η πρόθεση των Ρεπουμπλικάνων ήταν ξεκάθαρη: Να μην προσέλθει κανένας νέος μάρτυρας.
Μέχρι που δόθηκε στη δημοσιότητα ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Τζον Μπόλτον. Ο τελευταίος υπήρξε σύμβουλος επί Θεμάτων Ασφαλείας του Τραμπ και αποχώρησε με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο που αποχωρούν οι περισσότεροι από τον Λευκό Οίκο.
Είχαν προηγηθεί ασφαλώς οι διαφωνίες του με τον πρόεδρο σε ζητήματα όπως η προσέγγιση του Τραμπ με τον δικτάτορα της Βορείου Κορέας. Η άλλη πλευρά βέβαια τού χρέωνε και αποτυχημένες εισηγήσεις στην κυβέρνηση, όπως η υπόθεση του Χουάν Γουαϊδό της Βενεζουέλας, τον οποίο οι ΗΠΑ στήριξαν με θέρμη, αλλά ο Νικολάς Μαδούρο είναι ακόμα πρόεδρος.
Σε κάθε περίπτωση, στο απόσπασμα από το βιβλίο του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Times της Νέας Υόρκης, ο Μπόλτον «καρφώνει» ξεκάθαρα τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Ουκρανίας. Ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος τού είπε ότι θα «παγώσει» τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο έως ότου ο ηγέτης της Ουκρανίας ξεκινήσει δικαστικές έρευνες για τον υιό του Τζο Μπάιντεν και τις «μπίζνες» του στην χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.
Με λίγα λόγια: Η πρώτη από τις δύο κατηγορίες για τις οποίες παραπέμφθηκε ο Τραμπ στη Γερουσία για την καθαίρεση, στοιχειοθετείται πλήρως. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Μπόλτον.
Τι πιο λογικό, κατά συνέπεια, να κληθεί ο συγκεκριμένος αξιωματούχος να καταθέσει ενόρκως στη Γερουσία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν ό,τι μπορούν για να το σταματήσουν. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι το τοπίο είναι ρευστό. Ελέγχουν τις 53 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και για να κληθεί ένας μάρτυρας πρέπει να συμφωνήσουν οι 51.
Το θέμα της κλήτευσης ή μη του Μπόλτον θα αποφασιστεί την Παρασκευή. Για πολλούς, αν δεν συγκεντρωθούν οι 51 θετικές ψήφοι, η δίκη θα έχει πρακτικά τελειώσει. Και ο Τραμπ θα μείνει στην Ιστορία ως ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε, αλλά δεν καθαιρέθηκε. Η παράδοση θα έχει τηρηθεί.
Αν όμως συγκεντρωθούν οι 51 ψήφοι, τότε ο Μπόλτον θα προσέλθει να καταθέσει και όλα είναι ανοικτά.
Υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν τουλάχιστον 4 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων που θα αθροιστούν στους 47 των Δημοκρατικών;
Κάποιοι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται. Ο Μιτ Ρόμνεϊ που κάποτε διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ απέναντι στον Ομπάμα, δηλώνει έτοιμος να πει το «ναι». Αλλά και η Λίζα Μερκόφκσι από την Αλάσκα, όπως και η Σούζαν Κόλινς από το Μέιν.
Η Κόλινς βέβαια συνδέει την κατάθεση Μπόλτον με την κλήτευση και του υιού Μπάιντεν. Αυτό το τελευταίο δεν θα το ήθελαν ιδιαίτερα οι Δημοκρατικοί, δεδομένου ότι από τα λεγόμενά του μπορεί να προκύψει ζημιά για τον πατέρα του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει φροντίσει να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του Μπόλτον. Διά παν ενδεχόμενο. «Απολύθηκε, γιατί αν τον άκουγα, θα ήμασταν ήδη στον Έκτο Παγκόσμιο Πόλεμο και βγαίνει και ΑΜΕΣΩΣ γράφει βιβλίο με ανακρίβειες. Και όλα όσα ισχυρίζεται είναι απόρρητα» έγραψε στο Twitter.
Συμπλήρωσε δε ότι ο Μπόλτον ουσιαστικά τον παρακάλαγε να του δώσει μια δουλειά που δεν απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας και εκείνος είπε το «ναι», παρά το γεγονός ότι πολλοί συνεργάτες του τού έλεγαν να μην το κάνει.
Aνέβασε και ένα βίντεο με δηλώσεις του Μπόλτον, λέγοντας: GAME OVER! Στο απόσπασμα ο Μπόλτον αναφέρεται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι, λέγοντας ότι έγιναν σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα. Καμία αναφορά στα όσα τώρα του καταλογίζει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε και στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, καλώντας τους να μην παίζουν το παιχνίδι των Δημοκρατικών, διότι όπως λέει- «όσους μάρτυρες και να δεχθούν να καλέσουν, οι Δημοκρατικοί δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένοι».
Υπενθυμίζεται ότι για να καθαιρεθεί ο Τραμπ απαιτούνται τα 2/3 της Γερουσίας. Δεν φτάνουν δηλαδή οι 3 ή 4 γερουσιαστές που «φλερτάρουν» με την κλήτευση του Τζον Μπόλτον. Πρέπει να πειστούν περισσότεροι.