Bloomberg, FT και WSJ εκθειάζουν το come back της ελληνικής οικονομίας με σφραγίδα Μητσοτάκη
Η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μειώνεται κάτω από το 1% για πρώτη φορά και το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ, καθώς η οικονομική ανάκαμψη διατηρείται, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο των Financial Times. Σύμφωνα με το άρθρο, το θεαματικό ράλι των ομολόγων της Ελλάδας κατέρριψε άλλο ένα ορόσημο σήμερα, Τετάρτη, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας να πέφτει κάτω από το 1%, για πρώτη φορά.
Όπως γράφει το newmoney.gr, οι FT παρατηρούν πως το ελληνικό κόστος δανεισμού υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, αψηφώντας την πιστοληπτική του αξιολόγηση, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στα χρεόγραφα της ευρωζώνης που προσφέρουν θετική απόδοση. Η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού συνοψίζει μια δραματική πορεία ανάκαμψης από την περίοδο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όταν η απόδοση του 10ετούς έφτασε και στο 30%, αποκλείοντάς το από την αγορά.
Η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον για την πώληση νέων 15ετών ομολόγων -οι πιο μακροχρόνιες εκδόσεις χρέους μετά από μια σειρά προγραμμάτων διάσωσης και αναδιάρθρωσης χρεών, πριν από οκτώ χρόνια.
«Υπάρχει ένα βουνό χρημάτων που κυνηγάει αυτές τις αποδόσεις» δήλωσε ο Antoine Bouvet, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στην ολλανδική τράπεζα ING. Ο κ. Bouvet δήλωσε ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει στα αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που καθιστά ελκυστικότερες αγορές όπως αυτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, που προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα ασφαλέστερα ομόλογα της ευρωζώνης.
Επιπλέον, η ελληνική οικονομία διανύει περίοδο σταθερής ανάπτυξης σε μια εποχή όπου η ευρωζώνη επιβραδύνει, ενώ η εκλογή της φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 ενίσχυσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη. Παρά το γεγονός ότι συνολικό χρέος της χώρας υπερβαίνει το 180% του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος της, μεγάλο μέρος των χρημάτων που οφείλει η Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου από πιστωτές διάσωσης.
Η κυβέρνηση έχει αρκετά μετρητά για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Αυτό δίνει στους επενδυτές τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει πλημμύρα εκδόσεων ομολόγων» προσέθεσε ο κ. Bouvet.
Τον περασμένο μήνα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία BB, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, η οποία θα επιτρέψει την εισδοχή του χρέους της στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Mark Dowding, επενδυτικό διευθυντή της BlueBay Asset Management, «η πορεία θα έχει περαιτέρω αναβαθμίσεις και μια πρώτη ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους». Ο ίδιος σχολίασε ότι αυτή η πορεία «συνιστά ευκαιρία για εμάς». Παράλληλα, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι ελληνικές αποδόσεις θα μειωθούν περαιτέρω φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αρνητικών αποδόσεων που προσφέρουν τα ομόλογα χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Η απόδοση των γερμανικών Bunds και των γαλλικών OATs έχει υποχωρήσει επιπλέον φέτος, καθώς οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού αύξησαν τη ζήτηση για ασφαλή assets. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι FT, οι αγορές δεν ποντάρουν πλέον στην αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ το επόμενο έτος, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από το ξέσπασμα της επιδημίας .
Τα ελληνικά ομόλογα σπάνε για πρώτη φορά το φράγμα του 1%
Τα ελληνικά ομόλογα διασπούν για πρώτη φορά το ιστορικό χαμηλό του 1%, γεγονός που έμοιαζε αδιανόητο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η εξέλιξη, όπως αναφέρει το Bloomberg, σηματοδοτεί την ταχεία ανάκαμψη μέσα σε διάστημα λιγότερο της δεκαετίας, όταν οι αποδόσεις αυξήθηκαν σχεδόν στο 45% εν μέσω φόβων ότι η χώρα θα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ. Το γεγονός μάλιστα ότι το χρέος της εξακολουθεί να αξιολογείται ως σκουπίδια (junk) δείχνει να μην αποθαρρύνει τους επενδυτές από την προσπάθειά τους να βρουν τα τελευταία εναπομείναντα χαρτοφυλάκια με αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays, οι επενδυτές που διακρατούν το χρέος της χώρας είχαν αποδόσεις άνω του 30% τον περασμένο χρόνο. Το τελευταίο ράλι έρχεται σε μια περίοδο που τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα μειώνονται και οι μετοχές αυξάνονται, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα ελληνικά assets έχουν μετατραπεί από κάτι ριψοκίνδυνο σε ένα στοίχημα ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Jens Peter Sorensen, ανώτερο αναλυτή της Danske Bank A / S, πρόκειται για ένα «κυνήγι απόδοσης, αλλά και τον φόβο να χάσεις την ευκαιρία». «Σε γενικές γραμμές η ΕΕ τους έχει διασώσει για τα επόμενα οκτώ έως εννέα χρόνια και τώρα έχουν μια λειτουργική κυβέρνηση».
Συρρίκνωση χρεών
Η οικονομία δείχνει σημάδια επιστροφής στην ομαλότητα, με την ανάπτυξη να αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 2% για το 2019, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του χρέους της Ελλάδας στο 185% περίπου του περσυνού ΑΕΠ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πεπεισμένη ότι το χρέος της χώρας θα είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε κάποιο σημείο. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από έναν από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης.
Όταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,98% το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο είχε απόδοση στο 0,93%, ενώ μεγάλο μέρος του χρέους της ευρωζώνης είχε αρνητικές αποδόσεις. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ελληνικές αποδόσεις του 10ετούς έφθασαν σχεδόν στο 45%, προτού η χώρα ξεκινήσει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε ποτέ.
Το ελληνικό comeback έλαβε πρόσθετη ώθηση και δυναμική πέρυσι μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα κατάφερε να πουλήσει τον περασμένο μήνα χρέος δεκαπενταετούς διάρκειας για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία.
Έχει επίσης θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε 71 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα, με την ονομασία «Ηρακλής», υπόσχεται να τα μειώσει κατά περίπου 40% και η Eurobank Ergasias SA έτοιμάζεται να γίνει η πρώτη τράπεζα που θα ενταχθεί αυτό το μήνα.
Επίσης, οι τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των κερδισμένων στο ράλι που κατέγραψαν οι μετοχές και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριου καταγράφοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως για το 2019. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κατέγραψε υψηκό πενταετίας τον περασμένο μήνα.
Η αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικό χρέος βοηθά τις εγχώριες τράπεζες να μειώσουν τις τιμές τους σε ομόλογα που δεν θα μπορούσαν να πωληθούν πριν από ένα ή δύο χρόνια. Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. συγκέντρωσε πάνω από 4 δισ. ευρώ προσφορών για μία έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ την Τετάρτη, επιτρέποντάς της να μειώσει την απόδοση σε 5,5% τελικά. Σε παρόμοια έκδοση του Ιουνίου η απόδοση που κατέβαλε η τράπεζα ήταν στο 9,75% .
«Η Ελλάδα είναι σε θέση να επωφεληθεί από την αυξημένη ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων του ευρώ εάν το επιχειρηματικό κλίμα και οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να βελτιώνονται» δήλωσε ο Δημήτρης Δαλίπης, από την Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α. και πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα περισσότερο, εάν η χώρα επωφεληθεί από τις αναβαθμίσεις αξιολόγησης, ειδικά από τον «μπαλαντέρ» της ένταξης στο πρόγραμμα τόνωσης των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.
Τον περασμένο μήνα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB με θετικό outlook μόλις δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&R Global Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την χώρα στις 24 Απριλίου. Έχει αξιολογήσει την Ελλάδα στο BB- τρεις βαθμίδες από την αξιολόγηση junk, αλλά και με θετικό outlook. Η Moody’s δίνει στη χώρα χαμηλότερη αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα.
Ενώ οι ελληνικές αποδόσεις βρίσκονταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά, η διάσπαση του ορόσημου του 1%, διατηρεί τον «ανταγωνισμό» με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο διαθέτει βαθμίδα επενδυτικής αξιολόγησης.
«Μπορεί να ήταν μόνο θέμα χρόνου, αλλά παρόλα αυτά είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής στρατηγικής στην Commerzbank AG. «Αψηφώντας το γενικότερο ρίσκο, σαφώς βοηθά το κυνήγι των αποδόσεων είναι η απουσία πίεσης για δανεισμό και οι ελπίδες για μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει σε αγορές από την ΕΚΤ».
Για «ουρά» υποψήφιων επενδυτών στο κάποτε ανεπιθύμητο ελληνικό χρέος κάνει λόγο η Wall Street Journal στην ηλεκτρονική της έκδοση
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου πέφτουν σε ιστορικά επίπεδα με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν πλέον στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αλλαγή της κυβέρνησης τον Ιούλιο. Όπως αναφέρει το άρθρο η φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου να σημειώσει άνοδο σχεδόν 50% πέρυσι.
Το άρθρο φιλοξενεί σχόλια αναλυτών με κοινό στοιχείο την εκτίμηση ότι αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα που θα την εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Χαρακτηριστική ωστόσο είναι η άποψη του Sebastien Galy, στρατηγικού αναλυτή της Nordea Asset Management που αναφέρει: «Έχουν κάνει καλή δουλειά γενικά (σ.σ. η Ελλάδα) και η προσδοκία είναι ότι θα συνεχίσουν», για να προσθέσει η Ελλάδα έχει γίνει η καινούργια «αγαπημένη» των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ, καθώς η οικονομική ανάκαμψη διατηρείται, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο των Financial Times. Σύμφωνα με το άρθρο, το θεαματικό ράλι των ομολόγων της Ελλάδας κατέρριψε άλλο ένα ορόσημο σήμερα, Τετάρτη, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας να πέφτει κάτω από το 1%, για πρώτη φορά.
Όπως γράφει το newmoney.gr, οι FT παρατηρούν πως το ελληνικό κόστος δανεισμού υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, αψηφώντας την πιστοληπτική του αξιολόγηση, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στα χρεόγραφα της ευρωζώνης που προσφέρουν θετική απόδοση. Η πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού συνοψίζει μια δραματική πορεία ανάκαμψης από την περίοδο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όταν η απόδοση του 10ετούς έφτασε και στο 30%, αποκλείοντάς το από την αγορά.
Η Αθήνα τον περασμένο μήνα προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον για την πώληση νέων 15ετών ομολόγων -οι πιο μακροχρόνιες εκδόσεις χρέους μετά από μια σειρά προγραμμάτων διάσωσης και αναδιάρθρωσης χρεών, πριν από οκτώ χρόνια.
«Υπάρχει ένα βουνό χρημάτων που κυνηγάει αυτές τις αποδόσεις» δήλωσε ο Antoine Bouvet, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στην ολλανδική τράπεζα ING. Ο κ. Bouvet δήλωσε ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει στα αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που καθιστά ελκυστικότερες αγορές όπως αυτές της Ελλάδας και της Ιταλίας, που προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα ασφαλέστερα ομόλογα της ευρωζώνης.
Επιπλέον, η ελληνική οικονομία διανύει περίοδο σταθερής ανάπτυξης σε μια εποχή όπου η ευρωζώνη επιβραδύνει, ενώ η εκλογή της φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 ενίσχυσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη. Παρά το γεγονός ότι συνολικό χρέος της χώρας υπερβαίνει το 180% του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος της, μεγάλο μέρος των χρημάτων που οφείλει η Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμα δάνεια χαμηλού επιτοκίου από πιστωτές διάσωσης.
Η κυβέρνηση έχει αρκετά μετρητά για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Αυτό δίνει στους επενδυτές τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει πλημμύρα εκδόσεων ομολόγων» προσέθεσε ο κ. Bouvet.
Τον περασμένο μήνα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία BB, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία, η οποία θα επιτρέψει την εισδοχή του χρέους της στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Mark Dowding, επενδυτικό διευθυντή της BlueBay Asset Management, «η πορεία θα έχει περαιτέρω αναβαθμίσεις και μια πρώτη ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους». Ο ίδιος σχολίασε ότι αυτή η πορεία «συνιστά ευκαιρία για εμάς». Παράλληλα, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι ελληνικές αποδόσεις θα μειωθούν περαιτέρω φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αρνητικών αποδόσεων που προσφέρουν τα ομόλογα χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Η απόδοση των γερμανικών Bunds και των γαλλικών OATs έχει υποχωρήσει επιπλέον φέτος, καθώς οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού αύξησαν τη ζήτηση για ασφαλή assets. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι FT, οι αγορές δεν ποντάρουν πλέον στην αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ το επόμενο έτος, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από το ξέσπασμα της επιδημίας .
Τα ελληνικά ομόλογα σπάνε για πρώτη φορά το φράγμα του 1%
Τα ελληνικά ομόλογα διασπούν για πρώτη φορά το ιστορικό χαμηλό του 1%, γεγονός που έμοιαζε αδιανόητο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η εξέλιξη, όπως αναφέρει το Bloomberg, σηματοδοτεί την ταχεία ανάκαμψη μέσα σε διάστημα λιγότερο της δεκαετίας, όταν οι αποδόσεις αυξήθηκαν σχεδόν στο 45% εν μέσω φόβων ότι η χώρα θα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ. Το γεγονός μάλιστα ότι το χρέος της εξακολουθεί να αξιολογείται ως σκουπίδια (junk) δείχνει να μην αποθαρρύνει τους επενδυτές από την προσπάθειά τους να βρουν τα τελευταία εναπομείναντα χαρτοφυλάκια με αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays, οι επενδυτές που διακρατούν το χρέος της χώρας είχαν αποδόσεις άνω του 30% τον περασμένο χρόνο. Το τελευταίο ράλι έρχεται σε μια περίοδο που τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα μειώνονται και οι μετοχές αυξάνονται, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα ελληνικά assets έχουν μετατραπεί από κάτι ριψοκίνδυνο σε ένα στοίχημα ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Jens Peter Sorensen, ανώτερο αναλυτή της Danske Bank A / S, πρόκειται για ένα «κυνήγι απόδοσης, αλλά και τον φόβο να χάσεις την ευκαιρία». «Σε γενικές γραμμές η ΕΕ τους έχει διασώσει για τα επόμενα οκτώ έως εννέα χρόνια και τώρα έχουν μια λειτουργική κυβέρνηση».
Συρρίκνωση χρεών
Η οικονομία δείχνει σημάδια επιστροφής στην ομαλότητα, με την ανάπτυξη να αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 2% για το 2019, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του χρέους της Ελλάδας στο 185% περίπου του περσυνού ΑΕΠ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πεπεισμένη ότι το χρέος της χώρας θα είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε κάποιο σημείο. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από έναν από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης.
Όταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,98% το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο είχε απόδοση στο 0,93%, ενώ μεγάλο μέρος του χρέους της ευρωζώνης είχε αρνητικές αποδόσεις. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ελληνικές αποδόσεις του 10ετούς έφθασαν σχεδόν στο 45%, προτού η χώρα ξεκινήσει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε ποτέ.
Το ελληνικό comeback έλαβε πρόσθετη ώθηση και δυναμική πέρυσι μετά την εκλογή του κεντροδεξιού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα κατάφερε να πουλήσει τον περασμένο μήνα χρέος δεκαπενταετούς διάρκειας για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία.
Έχει επίσης θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε 71 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα, με την ονομασία «Ηρακλής», υπόσχεται να τα μειώσει κατά περίπου 40% και η Eurobank Ergasias SA έτοιμάζεται να γίνει η πρώτη τράπεζα που θα ενταχθεί αυτό το μήνα.
Επίσης, οι τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των κερδισμένων στο ράλι που κατέγραψαν οι μετοχές και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριου καταγράφοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως για το 2019. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κατέγραψε υψηκό πενταετίας τον περασμένο μήνα.
Η αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικό χρέος βοηθά τις εγχώριες τράπεζες να μειώσουν τις τιμές τους σε ομόλογα που δεν θα μπορούσαν να πωληθούν πριν από ένα ή δύο χρόνια. Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. συγκέντρωσε πάνω από 4 δισ. ευρώ προσφορών για μία έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ την Τετάρτη, επιτρέποντάς της να μειώσει την απόδοση σε 5,5% τελικά. Σε παρόμοια έκδοση του Ιουνίου η απόδοση που κατέβαλε η τράπεζα ήταν στο 9,75% .
«Η Ελλάδα είναι σε θέση να επωφεληθεί από την αυξημένη ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων του ευρώ εάν το επιχειρηματικό κλίμα και οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να βελτιώνονται» δήλωσε ο Δημήτρης Δαλίπης, από την Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α. και πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα περισσότερο, εάν η χώρα επωφεληθεί από τις αναβαθμίσεις αξιολόγησης, ειδικά από τον «μπαλαντέρ» της ένταξης στο πρόγραμμα τόνωσης των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.
Τον περασμένο μήνα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB με θετικό outlook μόλις δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&R Global Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την χώρα στις 24 Απριλίου. Έχει αξιολογήσει την Ελλάδα στο BB- τρεις βαθμίδες από την αξιολόγηση junk, αλλά και με θετικό outlook. Η Moody’s δίνει στη χώρα χαμηλότερη αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα.
Ενώ οι ελληνικές αποδόσεις βρίσκονταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά, η διάσπαση του ορόσημου του 1%, διατηρεί τον «ανταγωνισμό» με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο διαθέτει βαθμίδα επενδυτικής αξιολόγησης.
«Μπορεί να ήταν μόνο θέμα χρόνου, αλλά παρόλα αυτά είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής στρατηγικής στην Commerzbank AG. «Αψηφώντας το γενικότερο ρίσκο, σαφώς βοηθά το κυνήγι των αποδόσεων είναι η απουσία πίεσης για δανεισμό και οι ελπίδες για μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει σε αγορές από την ΕΚΤ».
Για «ουρά» υποψήφιων επενδυτών στο κάποτε ανεπιθύμητο ελληνικό χρέος κάνει λόγο η Wall Street Journal στην ηλεκτρονική της έκδοση
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου πέφτουν σε ιστορικά επίπεδα με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν πλέον στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αλλαγή της κυβέρνησης τον Ιούλιο. Όπως αναφέρει το άρθρο η φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου να σημειώσει άνοδο σχεδόν 50% πέρυσι.
Το άρθρο φιλοξενεί σχόλια αναλυτών με κοινό στοιχείο την εκτίμηση ότι αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα που θα την εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Χαρακτηριστική ωστόσο είναι η άποψη του Sebastien Galy, στρατηγικού αναλυτή της Nordea Asset Management που αναφέρει: «Έχουν κάνει καλή δουλειά γενικά (σ.σ. η Ελλάδα) και η προσδοκία είναι ότι θα συνεχίσουν», για να προσθέσει η Ελλάδα έχει γίνει η καινούργια «αγαπημένη» των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες.