Κοροναϊός: Σοκάρει ο αριθμός των θυμάτων - Σε καραντίνα πόλη του Βιετνάμ - Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο
Ο αριθμός των θανάτων στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός COVID-19 αυξήθηκε κατά 242 στους 1.310 χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η επαρχιακή επιτροπή υγείας.
Άλλα 14.849 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η επιτροπή διευκρίνισε ότι άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους από σήμερα Πέμπτη.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον δικό της νεότερο, εθνικό απολογισμό αργότερα σήμερα.
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο
Τέσσερις διαφορετικές εταιρείες συμμετέχουν στην κούρσα για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον νέο φονικό κορωνοϊό που ξέσπασε στην Κίνα, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων.
Σε δήλωσή της, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκοσμίου Οργανισμούν Υγείας, Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι οι τέσσερις εταιρείες εργάζονται στον μέγιστο βαθμό αποδοτικότητας και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, μία ή δύο από τις εταιρείες, να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης δοκιμής στον άνθρωπο.
Ωστόσο, η ευρύτερη χρήση ενός αποδοτικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν σωστά στην έρευνα, να ξεκινήσει σε ένα ή ενάμισι χρόνο, τόνισε η επικεφαλής του επιστημονικού τιμ του ΠΟΥ.
Οι ερευνητικές ομάδες, ωστόσο, δεν μελετούν μόνο προς την κατεύθυνση ενός νέου φαρμάκου, καθώς ήδη δοκιμάζονται τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ανάλογα συμπτώματα, ώστε να ελεγχθούν αν κάποιο ή κάποια από αυτά, είναι δραστικά απέναντι στον COVID-19.
Μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και την εφαρμογή του όποιου φαρμάκου εγκριθεί, οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδιαίτερα δε στην Κεντρική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία.
Κορυφαία κομματικά στελέχη στη Χουμπέι και στην Ουχάν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους
Οι κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός (COVID-19), απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, γραμματέας της επαρχιακής οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Ο γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, που είχε επικριθεί διότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο, επίσης καθαιρέθηκε.
«Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, έχω καταληφθεί από τύψεις», είπε ο Μα στην κινεζική δημόσια τηλεόραση, καθώς «επιδημία θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πιθανόν καλύτερα, να μη μετατραπεί σε αυτή που είναι σήμερα».
Κινέζοι αξιωματούχοι σπανίως ομολογούν δημόσια λάθη και παραλείψεις δημόσια, πολύ λιγότερο σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά δίκτυα και μάλιστα σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.
Κεφάλια άρχισαν να πέφτουν ήδη στην αρχή της εβδομάδας στη Χουμπέι, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις πολλών Κινέζων για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κρίση. Τα δύο πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της επαρχιακής επιτροπής Υγείας αντικαταστάθηκαν.
Ως τις 16 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο Χονγκ Κονγκ
Στην προσπάθειά της να περιορίσει την επέκταση της επιδημίας του covid-19 η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων τουλάχιστον ως τις 16 Μαρτίου, ενώ επεσήμανε στους μαθητές που βρίσκονται στο εξωτερικό ότι δεν χρειάζεται να βιαστούν να επιστρέψουν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους ως τις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επέκτασης της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Ο υπουργός Παιδείας Κέβιν Γιεούνγκ δήλωσε ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου, ενώ με προηγούμενη απόφαση θα έμεναν κλειστά ως τις 2 Μαρτίου.
«Οι κοινωνικές αποστάσεις και η αποφυγή της μαζικής μετακίνησης του πληθυσμού αποτελεί στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας», εξήγησε ο Γιεούνγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν υπάρχει βιασύνη για τους μαθητές που βρίσκονται τώρα στην ηπειρωτική (Κίνα) ή σε άλλες χώρες να επιστρέψουν στο Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε, την πρώην βρετανική αποικία όπου έχουν καταγραφεί 50 κρούσματα του covid-19.
Πολλά σχολεία στο Χονγκ Κονγκ κάνουν ήδη μαθήματα μέσω διαδικτύου.
Σε καραντίνα πόλη του Βιετνάμ, για πρώτη φορά
Μια μικρή πόλη 10.000 κατοίκων όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ανόι τέθηκε σε καραντίνα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού — κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Βιετνάμ — σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Διατάχθηκε να «τεθεί σε καραντίνα» η κοινότητα Σον Λόι για διάστημα 20 ημερών, ανέφερε το υπουργείο, καθώς στη μικρή πόλη επιβεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα του COVID-19.
Σε όλη τη βιετναμική επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτό το στάδιο συνολικά 15 κρούσματα της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα.
44 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία
Ο ιάπωνας υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κοροναϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα νερά λίγο έξω από τη Γιοκοχάμα, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες.
Αυτό αυξάνει σε 218 τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα.
Η Καμπότζη επιτρέπει εντέλει στους επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam να αποβιβαστούν
Το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Westerdam, στο οποίο απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί σε πέντε ασιατικά λιμάνια εξαιτίας των φόβων ότι μπορεί να επιβαίνουν σε αυτό άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό COVID-19, έριξε άγκυρες σήμερα Πέμπτη στην Καμπότζη, όπου εντέλει οι επιβάτες του θα μπορέσουν να κατέβουν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι 1.455 τουρίστες επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο, που έχει 802 μέλη πληρώματος, την 1η Φεβρουαρίου στο Χονγκ Κονγκ, αυτόνομη κινεζική περιοχή όπου έχουν επιβεβαιωθεί περίπου πενήντα κρούσματα του COVID-19. Επρόκειτο να κάνουν μια περιήγηση μερικών ημερών στην Ιαπωνία.
Αλλά εξαιτίας του κλίματος φόβου που έχει γεννήσει η επιδημία ιογενούς πνευμονίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα, απαγορεύθηκε στο κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, κατόπιν στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη. Οι επιβαίνοντες έμειναν έτσι αναγκαστικά στη θάλασσα για πάνω από δέκα ημέρες.
Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν αποφάσισε να επιτρέπει το κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ (νότια) για να «μπει τέλος στην αρρώστια του φόβου που λυσσομανά στον κόσμο».
Η Καμπότζη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο βασίλειο. Ο Χουν Σεν ταξίδεψε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να εκφράσει την υποστήριξή του στο Πεκίνο εν μέσω της κρίσης δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται το Westerdam, την Holland America, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του COVID-19 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο.
Οι επιβάτες, παρότι έχουν εξεταστεί επανειλημμένα πάνω στο πλοίο, θα πρέπει να εξεταστούν ξανά από τις αρχές της Καμπότζης πριν τους επιτραπεί να αποβιβαστούν, σύμφωνα με μια επιβάτιδα, την αμερικανίδα τουρίστρια Κριστίνα Κέρμπι.
Στο λιμάνι της Σιχανούκβιλ, βρίσκονταν σε εξέλιξη προετοιμασίες για μια τελετή υποδοχής, ενώ τόσο οι ξένοι τουρίστες πάνω στο σκάφος όσο και διπλωμάτες εξέφραζαν ανακούφιση που βρέθηκε λύση ώστε να κατέβουν. Οι περισσότεροι επιβάτες θα αρχίσουν το ταξίδι της επιστροφής στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ από την Πνομ Πενχ, από αύριο 14η Φεβρουαρίου το νωρίτερο, σύμφωνα με επιστολή του πλοιάρχου στους επιβάτες, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξήρε την κυβέρνηση της Καμπότζης για την απόφασή της να επιτρέψει στο Westerdam να ελλιμενιστεί, κάνοντας λόγο για ένα «παράδειγμα της διεθνούς αλληλεγγύης που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα» να επιδεικνύεται, καθώς «οι επιδημίες βγάζουν το καλύτερο και το χειρότερο στους ανθρώπους».
Επιβεβαιώθηκε στο Σαν Ντιέγκο το 14ο κρούσμα στις ΗΠΑ
Ένα δεύτερο πρόσωπο μεταξύ των Αμερικανών που επαναπατρίστηκαν εσπευσμένα από την πόλη Ουχάν της Κίνας κι έχουν τεθεί σε απομόνωση σε βάση της αεροπορίας Πεζοναυτών κοντά στο Σαν Ντιέγκο διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ σε 14, γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Το πρόσωπο αυτό είναι ανάμεσα στα 232 που βρίσκονται σε καραντίνα στη βάση Μίραμαρ μετά την αεροδιακομιδή τους από την Ουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε ο κοροναϊός τον Δεκέμβριο, πίσω στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος των CDC.
Ένα προηγούμενο κρούσμα του κοροναϊού καταγράφηκε μερικές ημέρες νωρίτερα στις τάξεις της ομάδας των επαναπατρισθέντων, σύμφωνα με τα CDC.
Στελέχη των Κέντρων σημείωσαν ότι οι δύο ασθενείς φαίνεται πως εκτέθηκαν χωριστά στον ιό στην Κίνα, πριν φθάσουν στις ΗΠΑ. Τα δύο κρούσματα αφίχθησαν με διαφορετικά αεροσκάφη και διαμένουν σε διαφορετικές εγκαταστάσεις.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων αυτού του ιού στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις καραντίνας, όμως τα CDC θα κάνουν διεξοδική έρευνα για τις επαφές» του ανθρώπου που έχει μολυνθεί, «στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατηγικής αντίδρασης για τον εντοπισμό και των περιορισμό οποιουδήποτε κρούσματος μόλυνσης» του COVID-19, διαβεβαίωσε ο Δρ. Κρίστοφερ Μπρέιντεν, επικεφαλής της διεύθυνσης των CDC που είναι αρμόδια για τις νεοεμφανιζόμενες μεταδοτικές ασθένειες.
Ως σήμερα, επτά κρούσματα του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Καλιφόρνια, δηλαδή τα μισά από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, κανένα από τα οποία δεν ήταν μοιραίο.
Σε δύο από τα κρούσματα, ο ιός πιστεύεται ότι μεταδόθηκε από τον έναν ασθενή στον άλλο στις ΗΠΑ: πρόκειται σε αμφότερες τις περιπτώσεις για παντρεμένα ζευγάρια, το ένα μέλος των οποίων είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα και μόλυνε το άλλο εν αγνοία του.
Άλλα 14.849 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η επιτροπή διευκρίνισε ότι άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους από σήμερα Πέμπτη.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον δικό της νεότερο, εθνικό απολογισμό αργότερα σήμερα.
Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο
Τέσσερις διαφορετικές εταιρείες συμμετέχουν στην κούρσα για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον νέο φονικό κορωνοϊό που ξέσπασε στην Κίνα, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων.
Σε δήλωσή της, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκοσμίου Οργανισμούν Υγείας, Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι οι τέσσερις εταιρείες εργάζονται στον μέγιστο βαθμό αποδοτικότητας και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, μία ή δύο από τις εταιρείες, να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης δοκιμής στον άνθρωπο.
Ωστόσο, η ευρύτερη χρήση ενός αποδοτικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν σωστά στην έρευνα, να ξεκινήσει σε ένα ή ενάμισι χρόνο, τόνισε η επικεφαλής του επιστημονικού τιμ του ΠΟΥ.
Οι ερευνητικές ομάδες, ωστόσο, δεν μελετούν μόνο προς την κατεύθυνση ενός νέου φαρμάκου, καθώς ήδη δοκιμάζονται τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ανάλογα συμπτώματα, ώστε να ελεγχθούν αν κάποιο ή κάποια από αυτά, είναι δραστικά απέναντι στον COVID-19.
Μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και την εφαρμογή του όποιου φαρμάκου εγκριθεί, οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδιαίτερα δε στην Κεντρική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία.
Κορυφαία κομματικά στελέχη στη Χουμπέι και στην Ουχάν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους
Οι κορυφαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός (COVID-19), απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο Τζιανγκ Τσαολιάνγκ, γραμματέας της επαρχιακής οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, αντικαταστάθηκε από τον δήμαρχο της Σαγκάης Γινγκ Γιονγκ, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Ο γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚ Κίνας στην πόλη Ουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, που είχε επικριθεί διότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο, επίσης καθαιρέθηκε.
«Με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ενοχής, έχω καταληφθεί από τύψεις», είπε ο Μα στην κινεζική δημόσια τηλεόραση, καθώς «επιδημία θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πιθανόν καλύτερα, να μη μετατραπεί σε αυτή που είναι σήμερα».
Κινέζοι αξιωματούχοι σπανίως ομολογούν δημόσια λάθη και παραλείψεις δημόσια, πολύ λιγότερο σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά δίκτυα και μάλιστα σε ώρα υψηλής τηλεθέασης.
Κεφάλια άρχισαν να πέφτουν ήδη στην αρχή της εβδομάδας στη Χουμπέι, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις πολλών Κινέζων για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κρίση. Τα δύο πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της επαρχιακής επιτροπής Υγείας αντικαταστάθηκαν.
Ως τις 16 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο Χονγκ Κονγκ
Στην προσπάθειά της να περιορίσει την επέκταση της επιδημίας του covid-19 η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων τουλάχιστον ως τις 16 Μαρτίου, ενώ επεσήμανε στους μαθητές που βρίσκονται στο εξωτερικό ότι δεν χρειάζεται να βιαστούν να επιστρέψουν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους ως τις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επέκτασης της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Ο υπουργός Παιδείας Κέβιν Γιεούνγκ δήλωσε ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου, ενώ με προηγούμενη απόφαση θα έμεναν κλειστά ως τις 2 Μαρτίου.
«Οι κοινωνικές αποστάσεις και η αποφυγή της μαζικής μετακίνησης του πληθυσμού αποτελεί στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας», εξήγησε ο Γιεούνγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν υπάρχει βιασύνη για τους μαθητές που βρίσκονται τώρα στην ηπειρωτική (Κίνα) ή σε άλλες χώρες να επιστρέψουν στο Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε, την πρώην βρετανική αποικία όπου έχουν καταγραφεί 50 κρούσματα του covid-19.
Πολλά σχολεία στο Χονγκ Κονγκ κάνουν ήδη μαθήματα μέσω διαδικτύου.
Σε καραντίνα πόλη του Βιετνάμ, για πρώτη φορά
Μια μικρή πόλη 10.000 κατοίκων όχι μακριά από την πρωτεύουσα Ανόι τέθηκε σε καραντίνα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού — κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Βιετνάμ — σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Διατάχθηκε να «τεθεί σε καραντίνα» η κοινότητα Σον Λόι για διάστημα 20 ημερών, ανέφερε το υπουργείο, καθώς στη μικρή πόλη επιβεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα του COVID-19.
Σε όλη τη βιετναμική επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτό το στάδιο συνολικά 15 κρούσματα της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα.
44 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία
Ο ιάπωνας υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κοροναϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα νερά λίγο έξω από τη Γιοκοχάμα, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες.
Αυτό αυξάνει σε 218 τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα.
Η Καμπότζη επιτρέπει εντέλει στους επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam να αποβιβαστούν
Το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Westerdam, στο οποίο απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί σε πέντε ασιατικά λιμάνια εξαιτίας των φόβων ότι μπορεί να επιβαίνουν σε αυτό άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό COVID-19, έριξε άγκυρες σήμερα Πέμπτη στην Καμπότζη, όπου εντέλει οι επιβάτες του θα μπορέσουν να κατέβουν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι 1.455 τουρίστες επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο, που έχει 802 μέλη πληρώματος, την 1η Φεβρουαρίου στο Χονγκ Κονγκ, αυτόνομη κινεζική περιοχή όπου έχουν επιβεβαιωθεί περίπου πενήντα κρούσματα του COVID-19. Επρόκειτο να κάνουν μια περιήγηση μερικών ημερών στην Ιαπωνία.
Αλλά εξαιτίας του κλίματος φόβου που έχει γεννήσει η επιδημία ιογενούς πνευμονίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους, σχεδόν όλους στην ηπειρωτική Κίνα, απαγορεύθηκε στο κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, κατόπιν στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη. Οι επιβαίνοντες έμειναν έτσι αναγκαστικά στη θάλασσα για πάνω από δέκα ημέρες.
Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν αποφάσισε να επιτρέπει το κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ (νότια) για να «μπει τέλος στην αρρώστια του φόβου που λυσσομανά στον κόσμο».
Η Καμπότζη διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο βασίλειο. Ο Χουν Σεν ταξίδεψε στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να εκφράσει την υποστήριξή του στο Πεκίνο εν μέσω της κρίσης δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται το Westerdam, την Holland America, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του COVID-19 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο.
Οι επιβάτες, παρότι έχουν εξεταστεί επανειλημμένα πάνω στο πλοίο, θα πρέπει να εξεταστούν ξανά από τις αρχές της Καμπότζης πριν τους επιτραπεί να αποβιβαστούν, σύμφωνα με μια επιβάτιδα, την αμερικανίδα τουρίστρια Κριστίνα Κέρμπι.
Στο λιμάνι της Σιχανούκβιλ, βρίσκονταν σε εξέλιξη προετοιμασίες για μια τελετή υποδοχής, ενώ τόσο οι ξένοι τουρίστες πάνω στο σκάφος όσο και διπλωμάτες εξέφραζαν ανακούφιση που βρέθηκε λύση ώστε να κατέβουν. Οι περισσότεροι επιβάτες θα αρχίσουν το ταξίδι της επιστροφής στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ από την Πνομ Πενχ, από αύριο 14η Φεβρουαρίου το νωρίτερο, σύμφωνα με επιστολή του πλοιάρχου στους επιβάτες, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξήρε την κυβέρνηση της Καμπότζης για την απόφασή της να επιτρέψει στο Westerdam να ελλιμενιστεί, κάνοντας λόγο για ένα «παράδειγμα της διεθνούς αλληλεγγύης που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα» να επιδεικνύεται, καθώς «οι επιδημίες βγάζουν το καλύτερο και το χειρότερο στους ανθρώπους».
Επιβεβαιώθηκε στο Σαν Ντιέγκο το 14ο κρούσμα στις ΗΠΑ
Ένα δεύτερο πρόσωπο μεταξύ των Αμερικανών που επαναπατρίστηκαν εσπευσμένα από την πόλη Ουχάν της Κίνας κι έχουν τεθεί σε απομόνωση σε βάση της αεροπορίας Πεζοναυτών κοντά στο Σαν Ντιέγκο διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ σε 14, γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Το πρόσωπο αυτό είναι ανάμεσα στα 232 που βρίσκονται σε καραντίνα στη βάση Μίραμαρ μετά την αεροδιακομιδή τους από την Ουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε ο κοροναϊός τον Δεκέμβριο, πίσω στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος των CDC.
Ένα προηγούμενο κρούσμα του κοροναϊού καταγράφηκε μερικές ημέρες νωρίτερα στις τάξεις της ομάδας των επαναπατρισθέντων, σύμφωνα με τα CDC.
Στελέχη των Κέντρων σημείωσαν ότι οι δύο ασθενείς φαίνεται πως εκτέθηκαν χωριστά στον ιό στην Κίνα, πριν φθάσουν στις ΗΠΑ. Τα δύο κρούσματα αφίχθησαν με διαφορετικά αεροσκάφη και διαμένουν σε διαφορετικές εγκαταστάσεις.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων αυτού του ιού στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις καραντίνας, όμως τα CDC θα κάνουν διεξοδική έρευνα για τις επαφές» του ανθρώπου που έχει μολυνθεί, «στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατηγικής αντίδρασης για τον εντοπισμό και των περιορισμό οποιουδήποτε κρούσματος μόλυνσης» του COVID-19, διαβεβαίωσε ο Δρ. Κρίστοφερ Μπρέιντεν, επικεφαλής της διεύθυνσης των CDC που είναι αρμόδια για τις νεοεμφανιζόμενες μεταδοτικές ασθένειες.
Ως σήμερα, επτά κρούσματα του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Καλιφόρνια, δηλαδή τα μισά από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, κανένα από τα οποία δεν ήταν μοιραίο.
Σε δύο από τα κρούσματα, ο ιός πιστεύεται ότι μεταδόθηκε από τον έναν ασθενή στον άλλο στις ΗΠΑ: πρόκειται σε αμφότερες τις περιπτώσεις για παντρεμένα ζευγάρια, το ένα μέλος των οποίων είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα και μόλυνε το άλλο εν αγνοία του.