Οι αρχές της Μόσχας έθεσαν τη ρωσική πρωτεύουσα σε «κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας» και επέβαλαν επιπλέον μέτρα σήμερα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
'Εγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του δημάρχου της Μόσχας αναφέρει ότι οι Ρώσοι που επιστρέφουν από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και από άλλα κράτη και εμφανίζουν πιθανές ενδείξεις του κορωνοϊού, πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι τους για 14 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά ή εκεί όπου σπουδάζουν, αναφέρει το έγγραφο.
Η Μόσχα, μια πόλη 12 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, θα αυξήσει επίσης τους ελέγχους για όσους φθάνουν από χώρες όπου καταγράφονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα κοροναϊού, ενώ το κέντρο εκτάκτων καταστάσεων της πρωτεύουσας που ασχολείται με το θέμα, θα λειτουργεί πλέον όλο το εικοσιτετράωρο. Η Ρωσία δεν έχει αναφέρει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό στο έδαφός της, παρότι έξι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό αλλού, υποβλήθηκαν ή υποβάλλονται σε θεραπεία.
Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού, ακυρώνοντας διεθνείς πτήσεις και συστήνοντας στον κόσμο να μην ταξιδεύει στο εξωτερικό. Σήμερα εξάλλου, η Ρωσία ακύρωσε το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο προεδρεύει συνήθως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου, ως ένα προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν έγραψε στο μπλογκ του ότι η Μόσχα δύσκολα μπορεί να αποφύγει εντελώς τον κορωνοϊό και δύσκολα μπορεί να περιορίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού προκάλεσε πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου λόγω της απότομης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, οι ανώτεροι αξιωματούχοι υποβάθμισαν την πιθανότητα ενός σοβαρού αντίκτυπου στη ρωσική οικονομία. Η Ρωσία είναι έτοιμη οικονομικά να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, καθώς ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να στηρίξει την αγορά με μια μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στον απόηχο της επιδημίας του κορωνοϊού.