Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο τελετή μνήμης του Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεσότα.

Η τελετή μνήμης έγινε παρουσία του αδερφού του στο North Central University, συγγενών, φίλων, του κυβερνήτη της Μινεσότα, Αφροαμερικανών celebrities (όπως ο ηθοποιός Κέβιν Χαρτ), αλλά και προσωπικοτήτων από την κοινότητα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Εκατοντάδες κόσμου πήγαν και γονάτισαν μπροστά στην σορό του Φλόιντ, κίνηση που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη ρατσιστική βία και κυρίως για τους θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Στην τελετή μνήμης οι παρευρισκόμενοι κράτησαν σιγή για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, για το διάστημα δηλαδή που υπολογίζεται πως ο αστυνομικός είχε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ πριν ξεψυχήσει.



Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης, διάβασε ευλογία για να τιμήσει τον Φλόιντ, δίνοντας μία πολύ δυναμική ομιλία ταυτόχρονα.
O αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φιλονίζ
«Για 400 χρόνια οι μαύροι στην Αμερική έχουν τα γόνατά στον λαιμό τους. Γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να γίνουμε ποτέ αυτοί που θέλαμε να είμαστε. Αυτό που έγινε στον Φλόιντ, γίνεται κάθε μέρα σε αυτή την χώρα: στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε κάθε τομέα της Αμερικανικής ζωής. Ήρθε η ώρα να σταθούμε όρθιοι στην μνήμη του Τζορτζ και να φωνάξουμε: πάρτε το γόνατο από τον λαιμό μας».




Ο δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ, ξεκαθάρισε πως όσοι ανέφεραν πως πέθανε από κορωνοϊό (βρέθηκε θετικός στην αυτοψία, αλλά ξεκαθαριζόταν στην έκθεση πως δεν είχε σχέση αυτό με τον θάνατό του), λένε ψέμματα, αλλά και πως η πανδημία «του ρατσισμού» ήταν αυτή που τον σκότωσε. Ο μικρός αδερφός του θύματος, ο Ροντνεϊ Φλόιντ, είπε πως ο Τζορτζ του έμαθε «πως να συμπεριφέρεται σαν άνδρας γιατί γνώρισε τον κόσμο πριν από εμάς», ενώ ο άλλος αδερφός του, Φιλονίζ, είπε πως ο Τζορτζ «άγγιξε πολλές καρδιές και όλοι θέλουν δικαιοσύνη για τον αδερφό» του «και θα την πάρει».

Στην αρχή της τελετής μνήμης, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Μινεάπολις όπου έγινε η δέηση, ανέφερε πως δημιουργείται υποτροφία με το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και τόνισε πως «κάθε Πολιτεία θα πρέπει να κάνει το ίδιο».


Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, για δέκατη μέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που υπάρχει για το βράδυ σε αρκετές πόλεις ακόμη, όπως στη Νέα Υόρκη και την Ατλάντα, χιλιάδες διαδηλωτές έμειναν στους δρόμους. Η κάμερα του CNN μάλιστα, έπιασε μία σκηνή στην Ατλάντα όπου διαδηλωτές έκαναν διαπραγματεύσεις με αστυνομικό για το αν θα μείνουν στο σημείο και αν θα συλληφθούν, με τον κόσμο πάντως να μην υποχωρεί από την περιοχή.

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη η αστυνομία έστησε οδοφράγματα στην γέφυρα του Μπρούκλιν ώστε να μην περάσει μεγάλο κύμα διαδηλωτών. Χιλιάδες κόσμου βγήκε και πάλι στους δρόμους, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να διαλύσουν χωρίς επεισόδια το πλήθος, συνεχίζοντας ωστόσο τις δεκάδες συλλήψεις, κυρίως στην περιοχή του Μανχάταν. Το κλίμα είναι περισσότερο τεταμένο στη Νέα Υόρκη παρά σε άλλες περιοχές, καθώς μία ημέρα πριν, αστυνομικοί δέχτηκαν επιθέσεις, ακόμη και με σφαίρες.

Ειρηνική ήταν η διαδήλωση στην Ουάσιγκτον όπου η Εθνοφρουρά απομακρύνθηκε, ωστόσο οι φράχτες γύρω από τον Λευκό Οίκο παρέμειναν, κάτι που όμως ανακοινώθηκε, θα συνεχιστεί ως τις 10 Ιουνίου.

Διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως η Αυστρία (σε μεγαλειώδη συγκέντρωση με 50.000 κόσμο), η Γερμανία, η Νότια Αφρική, οι χώρες της Σκανδιναβίας, η Βρετανία, η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα.

Στο 1 εκατομμύριο η εγγύηση για τους τρεις αστυνομικούς
Εν τω μεταξύ, στο 1 εκατομμύριο δολάρια ορίστηκε η εγγύηση για τους τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας του Φλόιντ, όταν ο συνάδελφός του, Ντέρεκ Σόβιν, τον πατούσε με το γόνατό του στον λαιμό, μέχρι που «έσβησε». Οι αστυνομικοί νωρίτερα, πιάστηκαν από κάμερες να τον ξυλοκοπούν εντός του περιπολικού, και δέκα μέρες μετά το τραγικό περιστατικό τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ειδικότερα, το δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες για συνεργεία εις βάρος των Τάο, Κουένγκ και Λέιν, ενώ ο Τσόβιν, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Η δίκη για τους τρεις από τους τέσσερις, θα συνεχιστεί στις 29 Ιουνίου, ενώ η ακρόαση του Τσόβιν θα γίνει στις 8 Ιουνίου. Ολοι τους βρίσκονται σε κίνδυνο φυλάκισης ως και 40 χρόνια αν καταδικαστούν.