Άνοιξαν στις 10 το πρωί οι πύλες της Αγιάς Σοφιάς, η οποία από σήμερα, 24 Ιουλίου 2020, αρχίζει να λειτουργεί πλέον ως τζαμί, έπειτα από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πριν λίγη ώρα μάλιστα ξεκίνησε η προσέλευση των πιστών υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Μέσα στον ναό, στο δάπεδο έχουν τοποθετηθεί χαλιά στο δάπεδο ενώ τα ψηφιδωτά έχουν καλυφθεί με σεντόνια.
Δείτε live εικόνα απο την Αγιά Σοφιά
#Canlı: #AyasofyaCamii, bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılıyor. Türkiye’nin dört bir tarafından İstanbul’a gelen vatandaşlar, güvenlik noktalarından geçerek Sultanahmet Meydanı’na girmeye başladı https://t.co/QK9bDM2Qlc
Από νωρίς το πρωί Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω απο την Αγιά Σοφιά
Από τις πρώτες πρωινές ώρες ο κόσμος συρρέει στους χώρους έξω από τον ναό, όπου υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Με μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το προκλητικό μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς» εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει από τη νύχτα έξω από τη Μεγάλη Εκκλησία, περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες στις 10 το πρωί για την προσευχή της Παρασκευής, παρουσία του Ερντογάν, που δεν αποκλείεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από 86 χρόνια που λειτουργούσε ως μουσείο, που στην Αγία Σοφία θα γίνει μουσουλμανική προσευχή, ως σε επίσημο τζαμί.
Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.
Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος πετρόλ, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές που κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.
Οι πιστοί πρέπει να προσέλθουν με μάσκες
Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορονοιου. Παράλληλα θα διανεμηθούν και ατομικά χαλιά προσευχής.
Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο θα υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.
Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα για λόγους ασφαλείας.
Ayasofya Camii'nde fresk ve mozaikler namaz sırasında ‘yelken perde’ sistemiyle kapatılacak.
Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπως ανακοινώθηκε θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τις ώρες που θα είναι ελεύθερο για επίσκεψη από το κοινό.
Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η πινακίδα αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί» ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.
Με το βλέμμα στο «Oruc Reis»
Την Πέμπτη το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu ανέφερε πως το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» ετοιμάζεται να ξεκινήσει για τη Μεσόγειο «έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες», χωρίς να προσδιορίζει πότε αναμένεται αυτό να συμβεί. Υπενθυμίζεται όμως ότι η NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Σημειώνεται όμως ότι και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστήριζε στο χθεσινό της φύλλο ότι η Τουρκία στέλνει το «Oruc Reis» στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. Μάλιστα πρόσθετε ότι στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, η πρώτη αποστολή του «Oruc Reis» θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Τούρκοι «υπό ελληνική κατοχή».
Σε επιχειρησιακή και διπλωματική εγρήγορση η Ελλάδα
Την ίδια ώρα συντηρείται το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, καθώς η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αν και κάποια από τα τουρκικά υποβρύχια έχουν φύγει για τις βάσεις τους, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν έξω από τις βάσεις στους τουρκικούς κόλπους, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αναμονή.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί σε θέσεις - κλειδιά από τη Χίο μέχρι την Μεγίστη, για να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Τουρκίας, ενώ το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα παραμένει σταθερό και συνοψίζεται σε τέσσερις λέξεις: «Ψυχραιμία, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».
Διπλωματικός πυρετός
Η Αθήνα συνεχίζει την προσπάθεια να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, με τελικό στόχο τις κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλον τον ορθόδοξο κόσμο.
Νωρίτερα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τονΠρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τον συντονισμό ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου στο Παρίσι και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μακρόν. Την Τρίτη είχε επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ».
Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να έχει και άλλες ανάλογες επαφές προκειμένου να θέσει όλους τους μεγάλους παίχτες προ των ευθυνών τους και να ενημερώσει για τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.