Συναγερμός έχει σημάνει στο Αιγαίο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, μετά τη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα πως έστειλε ένα πλοίο για να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το πλοίο μας σεισμολογικών ερευνών Oruc Reis (...) έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο», δήλωσε μέσω του Twitter ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό οτι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS, για περίπου ίδια περιοχή που περιγραφόταν σε προηγούμενη ΝΑVΤΕΧ που είχε εκδώσει προ 20ημέρου, για το ίδιο πλοίο, το οποίο, ωστόσο, τότε δεν έπλευσε προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

perioxi


Βίντεο από την στιγμή που το Oruc Reis σαλπάρει από το λιμάνι της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, έδωσε στη δημοσιότητα η “Yeni Safak”.

Η τουρκική ιστοσελίδα έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα πλάνα που -όπως υποστηρίζει- δείχνουν το Oruc Reis να κατευθύνεται προς την Μεσόγειο.





Όπως αναφέρει, ο απόλους έγινε «μετά την αποκαλούμενη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος».

«Το γιγαντιαίο πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή, μεταξύ 10 και 23 Αυγούστου», προσθέτει η Yeni Safak.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εξέδωσε σήμερα νέα Navtex με την οποία προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό για το διάστημα, από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου.


Σήμερα, το ORUC REIS απέπλευσε συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.





Από την ελληνική πλευρά, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε κομβικά σημεία του Αιγαίου και να παρακολουθεί τις όποιες κινήσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ, εκτάκτως, συγκαλείται το μεσημέρι το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.
Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν: «Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Αγκυρας, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Τσαβούσογλου: Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

Σε ακόμα μία προκλητική δήλωση, προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την τουρκική NAVTEX.

«Με εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία (σ.σ. Ελλάδας - Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κατέληξε λέγοντας πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».


Η τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W : 1024/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN BETWEEN 10-23 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N - 027 59.83 E
34 58.25 N - 030 31.50 E
34 18.18 N - 030 54.52 E
34 17.03 N - 030 06.12 E
33 49.84 N - 030 06.78 E
33 41.25 N - 028 46.16 E
33 47.41 N - 028 21.48 E
33 53.37 N - 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.
CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.