«Τώρα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην μας έλθει ένα τρίτο κύμα, και εκείνο που ισχύει, είναι ότι τα τεστ και οι εμβολιασμοί θα ξαναφέρουν στους ανθρώπους ελευθερία», τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινή συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF).


Μαζί με αυτή την έκκληση προς τον πληθυσμό και κάνοντας, στο τέλος της χρονιάς, μία αναδρομή και μία ανάλυση του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού στην Αυστρία, ο καγκελάριος ασκεί μερική αυτοκριτική και αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις, θα ήθελε αυστηρότερα μέτρα, αλλά προσπαθεί επίσης να δώσει προσοχή στα συμφέροντα και στις επιφυλάξεις των ομόσπονδων κρατιδίων.


Όπως επισημαίνει, το γεγονός ότι οι Αυστριακοί βίωσαν διακυμάνσεις ανάμεσα σε lockdown και χαλάρωση «είναι απλώς η λογική μιας πανδημίας, καθώς οι πανδημίες συνήθως έρχονται σε κύματα και επομένως είναι φυσικό η φάση μεταξύ των κυμάτων να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βιώσει κάποιος και πάλι περισσότερη ελευθερία. Αυτό ήταν απαραίτητο οικονομικά και κοινωνικά, διότι όλοι θα εξαντλούνταν εάν δεν υπήρχαν κάπως πιο φυσιολογικές φάσεις μεταξύ των lockdown».


Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εμφανίζεται σίγουρος ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη συνεπή δράση από το πρώτο lockdown, καθώς, όπως επισημαίνει, υπάρχει κάτι σαν ένα «πανδημικό παράδοξο», όπου, από τη στιγμή που έχει αποτραπεί ένας κίνδυνο, αρχίζει κανείς να υποτιμά τον κίνδυνο. «Λόγω όλων των επικρίσεων, άρχισα ακόμη και ο ίδιος να έχω αμφιβολίες και να σκέφτομαι, μήπως αντιδράσαμε πολύ σκληρά, και ίσως θα ήταν καλύτερα να ενεργήσουμε πιο ήπια», αναφέρει, αλλά προσθέτει ότι τότε στο δεύτερο κύμα πληρώθηκε το αντίτιμο για την καθυστέρηση, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος ήταν από την αρχή για σκληρότερα μέτρα.


Για το παρόν, θεωρεί σημαντική την συνεπή εφαρμογή των μέτρων του lockdown που ισχύει από σήμερα στην Αυστρία και με προοπτική πιστεύει ότι θα επικρατήσουν τα τεστ - και κατά συνέπεια και η στρατηγική εμβολιασμού. Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, «τώρα, ειδικά όσον αφορά τον εμβολιασμό, οι ειδικοί πρέπει να εξηγήσουν γιατί ο εμβολιασμός είναι στην πραγματικότητα τόσο ασφαλής όσο οποιοσδήποτε άλλος εμβολιασμός».


Και στη συνέχεια, όπως επισημαίνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στη συνέντευξή του, «η επίδραση ως προηγούμενο και η γνώση ότι ο εμβολιασμός μας φέρνει πίσω τις παλιές ελευθερίες θα εξασφάλιζαν τη βιώσιμη επιτυχία του εμβολιασμού».