Συνεχίστηκαν και το Σάββατο οι εκρήξεις στην Αίτνα, η οποία παραμένει δραστήρια τις περασμένες εβδομάδες.
Η δραστηριότητα του ηφαιστείου ήταν αναμενόμενη και στην περιοχή έχουν ληφθεί μέτρα. Άλλωστε, η λάβα κυλά προς ακατοίκητη κοιλάδα.
Η Αίτνα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, όταν εκρήγνυται η δραστηριότητά του, κρατά για μέρες. Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, είναι σε σχεδόν μόνιμη δραστηριότητα.
Όπως εξήγησε ηφαιστειολόγος στο Associated Press, η ποικιλία έγκειται στη δύναμη της κάθε έκρηξης, αλλά και στη χρονική της διάρκεια, δίνοντας το παράδειγμα ότι, μπορεί η έντονη έκρηξη να διαρκέσει ακόμα και μέχρι τέσσερις ώρες.
Η Αίτνα έχει τρεις κρατήρες, τον κεντρικό, το βορειοανατολικό και τον νοτιοανατολικό, με τον τελευταίο να είναι αυτός που είναι τώρα ενεργός. Όπως εξήγησε δε ο ίδιος ηφαιστειολόγος, οι πρόσφατες αλλαγές στη δομή του ηφαιστείου, έκαναν ορατό και αυτόν τον κρατήρα.
Όπως συμπλήρωσε, αφού περάσει η φάση της εκτόξευσης λάβας, είναι πλέον ορατό το εσωτερικό της γης, κάτι που χαρακτήρισε «φανταστικό».
Αν και προηγούμενες εκρήξεις έχουν προκαλέσει προβλήματα σε πόλεις και χωριά της περιοχής, αυτήν τη φορά, η λάβα πηγαίνει σε «νεκρή» κοιλάδα, χωρίς να απειλεί τον ντόπιο πληθυσμό.
Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ιταλίας, που έχει ακόμα τρία, το Στρόμπολι, στο ομώνυμο νησί της Σικελίας και το Βεζούβιο, ο οποίος τελευταία φορά εξερράγη το 1944.