Το Πεντάγωνο παραδέχεται ότι ερευνά συντρίμμια από UFO, συμπεριλαμβανομένου ενός μετάλλου μνήμης (memory metal), από τη συντριβή του Ρόζγουελ του 1947. Την αποκάλυψη έκανε ο ερευνητής Άντονι Μπραγκάλια, στο μπλογκ του «Εξερευνήσεις UFO» (UFO Explorations), μετά την εξασφάλιση υλικού 150 σελίδων από το Πεντάγωνο μέσω του Νόμου της Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOIA).

«Παρόλο που πολλές από τις λεπτομέρειες των αναφορών είναι επαναπροσδιορισμένες, αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι οι τεχνολογίες που αναφέρονται, αντιπροσωπεύουν ένα κυριολεκτικό κβαντικό άλμα πέρα από τις ιδιότητες όλων των υπαρχόντων υλικών που είναι γνωστά στον άνθρωπο», γράφει ο Μπραγκάλια. Στις σελίδες γίνεται κατ’ επανάληψη αναφορά σε συνθέσεις «προηγμένης τεχνολογίας» που περιείχαν νιτινόλη, η οποία περιγράφεται ως κράμα ανάκτησης σχήματος.

Ο Μπραγκάλια διευκρινίζει ότι η νιτινόλη είχε παρόμοιες ιδιότητες με το «memory metal» που βρέθηκε κοντά στο Ρόζγουελ του Νέου Μεξικού. Και μάλιστα το Πεντάγωνο διερευνά αν η νιτινόλη θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο ανθρώπινο σώμα, με κάποιο τρόπο, ώστε να βοηθά στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της υγείας. Η Μπραγκάλια σημειώνει ότι περισσότεροι από 40 μάρτυρες της συντριβής του Ρόζγουελ ανέφεραν ότι ένα μεταλλικό υλικό που βρέθηκε μπορούσε να «θυμηθεί την αρχική του κατάσταση» όταν διπλωθεί ή αλλάξει σχήμα.

Δύο μήνες μετά τη συντριβή του Ρόζγουελ, ο στρατηγός Τζορτζ Σούλγκεν της Air Intelligence είπε ότι «τα υλικά κατασκευής» των δίσκων ήταν κατασκευασμένα από «διαστρωματωμένα σύνθετα κράματα με διάφορους συνδυασμούς μετάλλων και πλαστικών». Υπάρχουν πολλές αναφορές για ένα υλικό υψηλής τεχνολογίας που το αποκαλούν «μετα-υλικό», το οποίο αποτελείται από πολλά «σύνθετα υλικά» και όπως διευκρινίζει ο Μπραγκάλια, «το μεταϋλικό μπορεί να έχει σύνθετες επιστρώσεις διαφόρων ελαφρών μετάλλων με ελαφρά πλαστικά». Επίσης, σε μία κατάθεση που κατέγραψε σε μαγνητοταινία το 1960 ο ερευνητής Κέβιν Ραντλ, ο στρατηγός Άρθουρ Έξον, οποίος μετέβη στο Ρόζγουελ, είπε ότι ορισμένα από τα συντρίμμια αποτελούνταν από «ειδικά επεξεργασμένο» τιτάνιο.

«Με βάση τα τεκμήρια που έχουμε, φαίνεται ότι τα συντρίμμια εμφανίζουν πολλαπλές εξαιρετικές δυνατότητες. Εκτός από το να “θυμάται” την αρχική του μορφή το ένα υλικό όταν λυγίζει ή συνθλίβεται, υπάρχουν και άλλα, εντελώς φουτουριστικά που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα πράγματα αόρατα, να “συμπιέζουν” την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, ακόμη και να επιβραδύνουν την ταχύτητα του φωτός»!
Το έγγραφο ενημερώνει, επίσης, ότι οι δοκιμές διεξήχθησαν από την Bigelow Aerospace, μια εταιρεία με έδρα το Λας Βέγκας της Νεβάδα, η οποία εργάζεται με ιδιωτική σύμβαση για το yπουργείο Άμυνας, ωστόσο δεν αποκαλύπτει πού βρίσκονται σήμερα τα συντρίμμια των UFOs, προσθέτοντας ότι η Bigelow Aerospace έχει απολύσει σχεδόν και τους 85 υπαλλήλους που γνωρίζουν για όλα τα παραπάνω, από τον Μάρτιο του 2020.