Το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ, το οποίο βρισκόταν στο Αιγαίο για την άσκηση «γαλάζια πατρίδα» στην παράνομη NAVTEX που είχαν εκδώσει οι Τούρκοι, εγκατέλειψε την περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή, έφτασε στην Κρήτη το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».

Χθες, Δευτέρα,  η άσκηση «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας έλαβε χώρα στο Αιγαίο, όπου και το «Τσεσμέ» εγκατέλειψε την περιοχή της παράνομης NAVTEX, καθώς στο Αιγαίο πνέουν ισχυροί άνεμοι, με τον τουρκικό στόλο να παραμένει και να διεξάγει τα σενάρια της άσκησης «γαλάζια πατρίδα». Σήμερα ξαναβγήκε στην περιοχή της παράτυπης NAVTEX. Παράλληλα, οι Τούρκοι προχώρησαν τη Δευτέρα σε νέες προκλήσεις. Συγκεκριμένα έξι F-16, ένα CN-235 και τρία ελικόπτερα προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε επτά παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.


Το «γύρισε» στα δικαιώματα ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τρίτη
πως η Τουρκία θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη καθώς και την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνονται στη χώρα, στο πλαίσιο αυτού που η κυβέρνησή του έχει αποκαλέσει Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το σχέδιο, το οποίο αναγγέλθηκε τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο μιας σειράς νομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, θα βελτιώσει επίσης το δικαστικό σύστημα, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό για την όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εννέα σημείων, ο Ερντογάν παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα. Δήλωσε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ίντερνετ. «Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας … είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Πατάνε πόδι» οι βουλευτές του Κογκρέσου για τη συμπεριφορά του Ερντογάν

Να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σταθεί υπόλογη για την «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» ζητούν περισσότερα από 170 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η διακομματική επιστολή καλεί τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να προσαρμόσει τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Τουρκία αναλόγως με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Ζωτικής σημασίας οι αλλαγές στη συμπεριφορά του Ερντογάν»

«Ενώ είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι και να επιδιορθώσουν τα ρήγματα που υπάρχουν μεταξύ τους, πιστεύουμε ότι αλλαγές στη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν και του κόμματος του είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση αυτής της σχέσης», σημειώνουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Επιπλέον, στην επιστολή γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον το 2017 κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνδρες της ασφάλειας του είχαν επιτεθεί και χτυπήσει ειρηνικούς διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια μήνυσαν την τουρκική κυβέρνηση ζητώντας αποζημίωση και η υπόθεση εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας, οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες ακόμα και με άνδρες της μυστικής αστυνομίας (secret service) μπροστά από την πύλη της τουρκικής πρεσβείας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν έφερε ακόμα και το στυλ της στους δρόμους της πρωτεύουσας του έθνους μας, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τουρκικό προσωπικό ασφαλείας επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους».

Σχετικά με την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών ελευθεριών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιστολή απαριθμεί σημαντικές κατηγορίες εναντίον του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε:

  • στην αποδυνάμωση του δικαστικού σώματος.
  • στην τοποθέτηση πολιτικών συμμάχων σε θέσεις κλειδιά στον στρατό και στις υπηρεσίες πληροφοριών.
  • στην καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου.
  • στην εσφαλμένη φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και μειονοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες, 54 γερουσιαστές από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είχαν στείλει κοινή επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν, ζητώντας του να πιέσει την Άγκυρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αυταρχική διολίσθηση της γειτονικής χώρας.

«Μπάσιμο» Ερντογάν σε Μακρόν 

Τηλεδιάσκεψη διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν  και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα εντάσεων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

«Πρόθυμος» για συνεργασία ο Ερντογάν

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων πως Γαλλία και Τουρκία έχουν «σοβαρές προοπτικές συνεργασίας», ενώ οι δυο χώρες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στους τομείς ασφάλειας και ειρήνης από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Σαν δυο ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα αι την ειρήνη σε μια ευρεία γεωγραφική περιφέρεια, από την Ευρώπη ως τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μπορούμε να κάνουμε συλλογικά βήματα και να δράσουμε με αλληλεγγύη» είπε ο Ερντογάν.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν πως οι δυο χώρες μπορούν να αναλάβουν κοινές δράσεις κατά της τρομοκρατίας. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Μακρόν για τους νεκρούς που έχει καταγράψει η Γαλλία λόγω κοροναϊού.