Οι μεταλλάξεις του κοροναϊού σαρώνουν την Ευρώπη - Ποιες χώρες είναι σε lockdown διαρκείας
Πέπλο ανησυχίας πάνω από την Ευρώπη σε σχέση με την πανδημία
Ένα πέπλο ανησυχίας εξακολουθεί να επικρεμάται πάνω από την Ευρώπη σε σχέση με την πανδημία του κοροναϊού, 14 μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία.
Παρά τους συνεχιζόμενους εμβολιασμούς, η Ευρώπη φαίνεται να παραμένει στη δίνη του COVID-19 καθώς διανύει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Η άρση των απαγορευτικών μέτρων φαίνεται να καθυστερεί στην πλειονότητα των κρατών καθώς οι μεταλλάξεις δυσκολεύουν την ανάσχεση την πανδημίας.
Υπό το βάρος των επιδημιολογικών δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 25 & 26 Μαρτίου Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία ενώ οι ηγέτες θα πρέπει να παραμείνουν στις χώρες τους προκειμένου να συνδράμουν δια ζώσης στην αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που δοκιμάζουν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας.
Το Βέλγιο και η Γερμανία εντατικοποιούν τα μέτρα καθώς τα κρούσματα δείχνουν μια ραγδαία αυξητική τάση. O Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αναμενόμενη «χαλάρωση» του Απριλίου θα καθυστερήσει.
Στη Γερμανία, η Άγγελα Μέρκελ πρότεινε την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 18 Απριλίου και τάχθηκε υπέρ της χρήσης ενός φρένου ανάγκης: «Δυστυχώς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φρένο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε, ενώ σήμερα πραγματοποιείται διάσκεψη μεταξύ της καγκελαρίου και των πρωθυπουργών προκειμένου να αποφασιστεί η παράταση του lockdown.
Την ίδια στιγμή η Γαλλία και η Πολωνία λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα καθώς τα δεδομένα έδειξαν μεγάλη έξαρση κρουσμάτων. Στη γαλλική πρωτεύουσα και 16 ακόμη περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα επιβλήθηκε lockdown διάρκειας ενός μήνα υπό την απειλή του τρίτου κύματος. Σε συνέντευξή του, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
Στην Πολωνία, τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, οι πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις είναι πλέον κλειστά για τρεις εβδομάδες. Η Πολωνία ανέφερε περισσότερα από 25.000 κρούσματα κοροναϊού το Σάββατο, σε σύγκριση με λιγότερα από 15.000 στις αρχές Μαρτίου. Ο υπουργός Υγείας θεώρησε ως υπαίτια τη βρετανική μετάλλαξη του ιού, την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά μεταδοτική και επικίνδυνη».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αυστρία. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων αναγκάζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καθυστερήσει την χαλάρωση του lockdown υπό την απειλή της κατάρρευσης του συστήματος Υγείας. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας και τα νοσοκομεία στην χώρα έχουν κατακλυστεί από ασθενείς covid-19. O Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι πρέπει να «ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τη Δευτέρα, ώστε οι μονάδες εντατικής θεραπείας πουθενά να μην καταρρεύσουν». Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα.
Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία την Κυριακή κατέγραψε την τον υψηλότερο αριθμό ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας από την έναρξη της πανδημίας. Το Σάββατο, οι υγειονομικές αρχές πραγματοποίησαν σύσκεψη προκειμένου να βρουν τρόπους να αυξήσουν την χωρητικότητα των κρεβατιών ΜΕΘ προκειμένου να αποτραπεί η έλλειψη τους. Παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός της χώρας κατέστησε σαφές ότι ένα καθολικό lockdown δεν θα επιβληθεί.