Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να επιδοτήσει την πυρηνική ενέργεια για χάρη του κλίματος
Οι νέες επιδοτήσεις, υπό την μορφή φορολογικών πιστώσεων παραγωγής πιθανότατα θα ενταχθούν στη νομοθετική πρωτοβουλία του Μπάϊντεν για επενδύσεις
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν έχει βάλει στόχο για την αμερικανική βιομηχανία ενέργειας να καταφέρει να λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2035, για την βελτίωση της κλιματικής αλλαγής.
Eπικαλούμενο τρείς πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, το Reuters αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε σε ιδιωτικές συζητήσεις τους νομοθέτες και τους επιχειρηματίες ότι υποστηρίζει τη χορήγηση φορολογικών επιδοτήσεων για να διατηρήσει εν λειτουργία τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Οι νέες επιδοτήσεις, υπό την μορφή φορολογικών πιστώσεων παραγωγής πιθανότατα θα ενταχθούν στη νομοθετική πρωτοβουλία του Προέδρου Μπάϊντεν για επενδύσεις στις υποδομές και τις θέσεις εργασίας. Οι παραγωγοί αιολικής και ηλιακής ενέργειας ήδη απολαμβάνουν τέτοιων φορολογικών επιδοτήσεων βάσει των επιπέδων ενέργειας που παράγουν.
Ο Μπάιντεν θέλει η αμερικανική βιομηχανία ενέργειας να λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2035. Επίσης, ζητά από το Κογκρέσο τη διεύρυνση των φορολογικών πιστώσεων στην αιολική, ηλιακή ενέργεια και την κατασκευή μπαταριών στο πλαίσιο του Αμερικανικού Σχεδίου Εργασίας ύψους 2,3 τρις δολαρίων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερους από 90 πυρηνικούς αντιδραστήρες, τους περισσότερους στον κόσμο και η επιχείρηση είναι η βασική πηγή παραγωγής ενέργειας χωρίς εκπομπές καυσαερίων. Ωστόσο, αυτά τα γερασμένα εργοστάσια κλείνουν, μερικά πρόσφατα έως τον προηγούμενο μήνα, λόγω του αυξανόμενου κόστους ασφάλειας και του ανταγωνισμού από το φυσικό αέριο και την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που γίνονται ολοένα φθηνότερες. Η απώλεια κι άλλων πυρηνικών εργοστασίων θα μπορούσε να δυσκολέψει σημαντικά –αν όχι και να καταστήσει αδύνατη- την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές καυσαερίων του Μπάϊντεν, όπως εκτιμούν αναλυτές.
«Υπάρχει μια βαθύτερη κατανόηση στους κόλπους της κυβέρνησης ότι θα χρειαστεί η πυρηνική ενέργεια για να επιτευχθούν οι στόχοι,» ανέφερε πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις. Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε την είδηση.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιντιαν Πόϊντ στην πολιτεία της Ν. Υόρκης, ιδιοκτησία της Entergy Corp έκλεισε τον αντιδραστήρα του στις 30 Απριλίου. Στο Ιλινόϊς, η Exelon Corp απείλησε με το κλείσιμο 4 αντιδραστήρων σε δύο εργοστάσια τον Νοέμβριο εάν η πολιτεία δεν ενέκρινε επιδοτήσεις. Τα εργοστάσια προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στα σωματεία και πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους μισθούς στη βιομηχανία ενέργειας. Οι σύμμαχοι του Μπάϊντεν στις εργατικές ενώσεις του κατασκευαστικού τομέα πιέζουν τον Λευκό Οίκο για φορολογικές πιστώσεις στην παραγωγή.
Οι πιστώσεις έχουν επίσης την υποστήριξη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μάντσιν, μετριοπαθούς από την πολιτεία της West Virginia που είναι πλούσια σε ενέργεια και ο οποίος έχει υπερβολική δύναμη στο διχασμένο σώμα της Γερουσίας επειδή μπορεί να μπλοκάρει την ατζέντα του κόμματός του, όπως ανέφεραν δύο πηγές. Ο ίδιος πάντως δεν σχολίασε το δημοσίευμα.
Τα αρχικά σχέδια για ομοσπονδιακού τύπου φορολογικές πιστώσεις στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, σε απορυθμισμένες αγορές, εξαιρούν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε πολιτείες που προσφέρουν ήδη παρόμοια βοήθεια, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Ενώ ο Μπάϊντεν δεσμεύθηκε να τονώσει τις δαπάνες για έρευνα σε νέα γενιά πυρηνικών εργοστασίων, ο Λευκός Οίκος –όπως και οι κυβερνήσεις των προκατόχων του Τραμπ και Ομπάμα- αγωνίζεται να προετοιμάσει το σχέδιο για τη διάσωση των υπαρχόντων αντιδραστήρων.