Οι διπλωμάτες των μεγάλων δυνάμεων επανέλαβαν σήμερα, στη Βιέννη, τις εργασίες τους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τη βούληση να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις έως τα τέλη Μαΐου για να σώσουν τη συμφωνία, έπειτα από τρία χρόνια κλιμάκωσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Με "σοβαρότητα" και "θετική ενέργεια" σύμφωνα με την Τεχεράνη, τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Ρωσία) ξεκίνησαν αυτήν την τέταρτη σύνοδο σε πολυτελές ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, το οποίο έχει γίνει το γενικό τους επιτελείο μετά την έναρξη των συνομιλιών στις αρχές Απριλίου.

Στόχος: η "πλήρης επαναφορά" του "Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) που υπογράφηκε το 2015 για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει την ατομική βόμβα, αλλά αργοπεθαίνει από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ταποχώρησε από τη συμφωνία το 2018.

Aμφιβολίες Μπάιντεν για τη σοβαρή αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων από το Ιράν

Ο διάδοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, θέλει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία και υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε την Πέμπτη ότι είναι "πιθανό" να επιτευχθεί μια λύση τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου στο Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι ο μεγάλος άγνωστος παρέμεινε η βούληση των Ιρανών ηγετών.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει ότι το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά. Όταν ρωτήθηκε στον Λευκό Οίκο αν πιστεύει ότι η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στη Βιέννη, ο Μπάιντεν απάντησε: "Ναι, αλλά πόσο σοβαρά, και αυτό που είναι διατεθειμένοι να κάνουν είναι άλλη ιστορία. Ωστόσο ακόμα μιλάμε".

Οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα μπορούσαν να αρθούν μόνο εάν η χώρα επιστρέψει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα του 2015, ανακοίνωσε απόψε η Ουάσινγκτον. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, και είναι καλό σημάδι ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

«Κομβικός αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων»


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και επικεφαλής της αντιπροσωπείας στη Βιέννη Αμπάς Αραγσί επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της χώρας του να "επιστρέψει στις δεσμεύσεις της", ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην Τεχεράνη.

Οι εκλογές "δεν έχουν καμία σχέση" με το πυρηνικό θέμα, διαβεβαίωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Παρ'ότι δεν έχει οριστεί επίσημα ημερομηνία, διπλωμάτες που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν τον ίδιο χρονικό ορίζοντα. "Τίποτα δεν είναι εγγυημένο, αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο. Ίσως αυτή τη φορά να είναι ένας μεγάλος τελικός γύρος διαπραγματεύσεων", δήλωσε ένας μεταξύ αυτών. "Ξεκινάμε μια πολύ σημαντική σύνοδο, η οποία πιθανόν θα είναι μεγαλύτερη από τις τρεις προηγούμενες", πρόσθεσε αξιωματούχος της ΕΕ. "Τώρα όλοι έχουν μια ιδέα για το πώς θα μοιάζει η συμφωνία, μένει να μεταφερθεί στο χαρτί".

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εμμέσως προσκλήθηκαν στις συνομιλίες, πρέπει να συμφωνήσουν στην άρση των κυρώσεων που επανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ και σε μια ταυτόχρονη επιστροφή της Τεχεράνης στις δεσμεύσεις της καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε να αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς της στο πυρηνικό της πρόγραμμα απαντώντας στην αμερικανική "μέγιστη πίεση".

"Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να άρουν μεγάλο μέρος των μέτρων τους, το οποίο παραμένει ατελές. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις έως ότου να είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι", δήλωσε ο Αραγσί.