Με τον υπουργό Εξωτερικό των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σε μια διαμάχη που στοίχισε πρόσφατα τη ζωή σε εκατοντάδες άμαχους.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν για τη «σταθερή υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα» στη διαμάχη με τη Χαμάς και απένειμε εύσημα στον Μπλίνκεν για τη στήριξη που παρείχε στη χώρα του στην ανάπτυξη του Iron Dome.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε τη Χαμάς πως «αν σπάσει την εκεχειρία και μας επιτεθεί, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή».

Επίσης, μίλησε και για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα και την οικονομική ανάπτυξη στη Δυτική Όχθη. Να σημειωθεί ότι ο κ. Νετανιάχου επιβεβαίωσε το αίτημα του Ισραήλ για την επιστροφή σορών Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών που κρατούνται από τη Χαμάς.


Η ατάκες για το Ιράν

Για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, είπε: «Ελπίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποχωρήσουν και δεν θα επιστρέψουν στην παλιά συμφωνία, η οποία ανοίγει δρόμο στο Ιράν για τη διάθεση πυρηνικών όπλων με διεθνή νομιμοποίηση». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να πολεμά καθεστώτα που έχουν δεσμευτεί να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής».


«Οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στη Γάζα»

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και θα συμμετάσχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στην περιοχή. Επίσης δεσμεύτηκε ότι  «η Αμερική θα επενδύσει στη Γάζα».