Ένας… απίθανος συνδυασμός Ισραηλινών πολιτικών, που περιλαμβάνει από ακροδεξιούς εθνικιστές έως Άραβες βουλευτές, βρίσκεται σε συζητήσεις για να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην 12χρονη παραμονή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην εξουσία.

Ποιοι είναι όμως οι πολιτικοί που «απειλούν» τον Νετανιάχου;

Γιαΐρ Λαπίντ

Ένας φωτογενής πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής ειδήσεων, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ισραηλινούς της μεσαίας τάξης, ο Γιαΐρ Λαπίντ είναι ο πρόσφατα «διορισμένος» αρχηγός της αντιπολίτευσης. Έχει επιφορτιστεί με τη σφυρηλάτηση κυβερνητικού συνασπισμού πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, αύριο Τετάρτη.

Το κόμμα «Γες Ατίντ» του Λαπίντ έχει υποσχεθεί να μειώσει το κόστος ζωής και να περιορίσει τη δύναμη των θρησκευτικών αρχών, θέτοντας, για παράδειγμα, σε εφαρμογή τον πολιτικό γάμο.

Ο 57χρονος έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως κεντρώο και ως κάποιον που υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών. Ωστόσο, ο Λαπίντ ισχυρίζεται, επίσης, ότι είναι «γεράκι ασφαλείας» και ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα οποία δεν θα συμβιβαζόταν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, όπως ο έλεγχος της Ιερουσαλήμ.

«Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να μας καταστρέψουν περισσότερο από ό,τι θέλουν να χτίσουν ένα έθνος», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Times of Israel». «Και όσο αυτή είναι η κατάσταση, δεν θα υπάρχουν δύο κράτη».

Ναφτάλι Μπένετ

Ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ ήταν κάποτε ανώτερος βοηθός και σύμβουλος του Νετανιάχου, καθώς και πρώην υπουργός Άμυνας και Παιδείας της κυβέρνησής του.

Ο Μπένετ, ο οποίος θέλει να προσαρτήσει το μεγαλύτερο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παραμένει ιδεολογικά κοντά στον Νετανιάχου και κάποτε ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ. Ωστόσο, ο 49χρονος έπεσε στη δυσμένεια του πρώην «αφεντικού» του και έκτοτε συμφώνησε να ενταχθεί στον Λαπίντ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Μπένετ θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός για τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της κυβέρνησής τους, με τον Λαπίντ να τον αντικαθιστά τα δύο τελευταία. Ο Λαπίντ πιθανότατα χρειάζεται τις επτά έδρες του Μπένετ στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πιστός του θρησκευτικού δικαιώματος του Ισραήλ, ο Μπένετ είναι πρώην ηγέτης του «Yesha», της οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους της Δυτική Όχθης. Ο Μπένετ έχει καταστήσει την εποικιστική επέκταση, την προσάρτηση της παλαιστινιακής γης και την απόρριψη ενός παλαιστινιακού κράτους, «σημαία» της πολιτικής του πλατφόρμας.

«Δεν θα έδινα ούτε ένα ακόμη εκατοστό στους Άραβες», είπε το 2018. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι αν τους δώσουμε περισσότερο έδαφος, θα μας αγαπήσουν».

Γιος μεταναστών από το Σαν Φρανσίσκο, ο Μπένετ έγινε εκατομμυριούχος μετά την πώληση μιας εταιρείας λογισμικού για την αντιμετώπιση απατών, σε μια εταιρεία ασφαλείας των ΗΠΑ.

Άβιγκορ Λίμπερμαν

Ο Σοβιετικός Άβιγκορ Λίμπερμαν είναι επικεφαλής του κόμματος «Γισραέλ Μπεϊτέινου», το οποίο είναι δημοφιλές στους Ρώσους και τους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης στο Ισραήλ.

Ακροδεξιός εθνικιστής, ο Λίμπερμαν κάποτε πρότεινε να… αποκεφαλιστούν τα «ανέντιμα» μέλη της αραβικής μειονότητας της χώρας, που αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της, των 9 εκατομμυρίων.

Ο Λίμπερμαν παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση του Νετανιάχου το 2018, αφού ο πρωθυπουργός έκανε εκεχειρία με μαχητές στη Γάζα, κάτι που ο Λίμπερμαν χαρακτήρισε ως «συνθηκολόγηση στον τρόμο».

Έναν χρόνο αργότερα, αρνήθηκε να προσχωρήσει σε μια κυβέρνηση του Νετανιάχου μετά από διαφωνίες με υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους πολιτικούς στον συνασπισμό, γεγονός που οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και σε επαναλαμβανόμενες εκλογές.

Μανσούρ Αμπάς

Για να σχηματίσει μια πλειοψηφία 61 εδρών στο κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση πιθανότατα θα χρειαστεί υποστήριξη και από ένα μικρό κόμμα ισλαμιστών, που ονομάζεται Ενωμένη Αραβική Λίστα (UAL), γνωστό με το εβραϊκό όνομα Ra'am.

Ο 46χρονος Μανσούρ Αμπάς, αρχηγός του κόμματος, είναι ένας συντηρητικός μουσουλμάνος πολιτικός, αλλά και ρεαλιστής. Επιδιώκοντας να βελτιώσει τη ζωή της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, ο Αμπάς δεν αποκλείει τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση.

Μπένι Γκαντς

Ο Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού, διεξήγαγε τρεις προεκλογικές εκστρατείες ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης με την υπόσχεση να ανατρέψει τον Νετανιάχου.

Ωστόσο, το κόμμα του, που ονομάζεται «Μπλε-Λευκό» (από τα χρώματα της ισραηλινής σημαίας), έχασε μεγάλος μέρος της υποστήριξής του πέρυσι, όταν ο Γκαντς συμφώνησε σε μια συμφωνία διαμοιρασμού εξουσίας με τον Νετανιάχου, που τελικά κατέρρευσε.