Παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς και οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, δυο από τα κορυφαία θέματα στην «ατζέντα» της Συνόδου Κορυφής των G7.

Όσο ήρεμο και χαλαρό είναι το περιβάλλον στην Κορνουάλη, εκεί όπου κτυπά από σήμερα η «καρδιά» της Συνόδου Κορυφής των G7, τόσο καυτή είναι η ατζέντα των ηγετών που συμμετέχουν. Αφού πόζαραν χαμογελαστοί στον φακό για την αναμνηστική φωτογραφία χωρίς μάσκες και σε απόσταση ο ένας από τον άλλον, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά πιο ισχυρών οικονομικά χωρών εμφανίστηκαν έτοιμοι για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, έπειτα από μήνες τηλεδιασκέψεων.

Η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλο τον κόσμο, αλλά και τα σχέδια για ένα παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς είναι ορισμένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των G7. Στη σύνοδο της G7 συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη διεθνής σύνοδος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει τον δρόμο της πολυμέρειας έπειτα από χρόνια απομόνωσης των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Πρώτη φορά συμμετέχουν στη σύνοδο των G7 και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι. Αντιθέτως, θα είναι η τελευταία για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ καθώς μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει ανακοινώσει ότι αναχωρεί από την πολιτική σκηνή.


Στις πέντε παρά τέταρτο ώρα Ελλάδος ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου των ηγετών των χωρών μελών του G7 στο παραθαλάσσιο θέρετρο Carbis Bay της Κορνουάλης στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Πέρα από τους ηγέτες της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας, προσκεκλημένοι είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής. Η σημερινή συζήτηση έχει ως τίτλο «Ανοικοδομώντας καλύτερα μετά από την COVID-19».

Οι ηγέτες αναμένεται να θίξουν ζητήματα όπως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η διαχείριση της μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και η προώθηση της ισότητας των φύλων. Οι ηγέτες θα παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου παρουσίαση από την επικεφαλής του Συμβουλίου Ισότητας Φύλων του G7, Σάρα Σαντς.

Το βράδυ θα μεταβούν στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του βοτανικού κήπου Eden Project για δεξίωση που παραθέτει η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τους πρίγκιπες Κάρολο και Γουίλιαμ και τις συζύγους τους. Στον ίδιο χώρο θα δειπνήσουν αργότερα, χωρίς τη βασίλισσα που θα αναχωρήσει. Το μενού περιέχει πεπόνι με καρυκεύματα για ορεκτικό, καλκάνι για κυρίως και για επιδόρπιο τυριά και πάβλοβα από αγγλικές φράουλες.

Αύριο, (Σάββατο), οι εργασίες της Συνόδου περιλαμβάνουν συνομιλίες για την οικονομική ανθεκτικότητα και το διεθνές εμπόριο, την εξωτερική πολιτική και τη μάχη κατά του κοροναϊού. Την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώνεται με συνομιλίες για τις ανοιχτές κοινωνίες και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει προαναγγελθεί η δέσμευση που θα αναλάβουν οι ηγέτες για δωρεά 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κατά του κοροναϊού σε σχεδόν 100 χώρες στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας COVAX. Ο οικοδεσπότης της Συνόδου Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα δωρίσει 100 εκατομμύρια δόσεις με ορίζοντα το τέλος του 2022.

Αναφερόμενος σε συνέντευξη στο BBC στη χθεσινή πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η σχέση Ουάσινγκτον- Λονδίνου, είναι «άφθαρτη σχέση» ή «βαθιά και ουσιώδης σχέση». Για τους ηγέτες της ΕΕ, η σύνοδος κορυφής των G7 είναι και η στιγμή της επανεκκίνησης της πολυμερούς προσέγγισης.

«Το επόμενο θέμα που θα εξετάσουμε είναι ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να τις προωθήσουμε και αυτό θα γίνει με το να ενισχύσουμε μια ισχυρή και βασισμένη σε κανόνες πολυμερή προσέγγιση. Και με την επιστροφή των ΗΠΑ στην παγκόσμια αρένα αδημονούμε για τη σύνοδο των G7 να υποστηρίξει τις ενέργειες για την ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες της Δύσης θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή προσέγγιση για τις περίπλοκες σχέσεις με την Κίνα και η Ε.Ε θέλει οι G7 να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία.

«Τα μέλη των G7 έχουν κοινές απόψεις για τις αμφιλεγόμενες ενέργειες της Ρωσίας. Η ΕΕ καταδικάζει τις παράνομες, προκλητικές και αμφιλεγόμενες ενέργειες εναντίον της, εναντίον των κρατών μελών της και όχι μόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής, Μπόρις Τζόνσον, δεν άκουσε προς το παρόν τις ανησυχίες του Τζο Μπάιντεν για το Brexit και τον αντίκτυπό του στη Βόρεια Ιρλανδία στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Ένα δισεκατομμύριο εμβόλια

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που επλήγη από την πανδημία και ο πιο δίκαιος καταμερισμός των εμβολίων κατά της covid-19 από τις πλούσιες χώρες, που έχουν ήδη εξασφαλίσει τις περισσότερες δόσεις εις βάρος των πιο φτωχών.

Μπροστά στις αυξανόμενες εκκλήσεις για αλληλεγγύη, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να προσφέρουν «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις» και να αυξήσουν τις ικανότητες παραγωγής τους, με στόχο «να τερματιστεί η πανδημία το 2022», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

 

«Έχει έρθει η ώρα οι πιο σημαντικές δημοκρατίες παγκοσμίως και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εμβολιάσουν τον κόσμο, διότι κανείς δεν είναι προστατευμένος για όσο καιρό δεν είναι προστατευμένοι όλοι», τόνισε ο Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευθεί να δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η Βρετανία 100 εκατομμύρια, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax. Σύμφωνα με το Bloomberg, η G7 θα ζητήσει τη διεξαγωγή και νέας έρευνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προέλευση του κοροναϊού.


Σχέδιο Μάρσαλ για το κλίμα

Η άλλη προτεραιότητα της Συνόδου θα είναι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν τη διεξαγωγή της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Σκωτία.

Ο Τζόνσον φιλοδοξεί να συμφωνηθεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους Times, αντίστοιχο με το αμερικανικό σχέδιο που υιοθετήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης, Μπάιντεν και Τζόνσον εμφάνισαν ενωμένο μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αν και ο Μπάιντεν απέφυγε να εκφράσει δημοσίως επικρίσεις για το θέμα του Βrexit και της Βορείου Ιρλανδίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να υπενθυμίσουν στον Τζόνσον τη δέσμευσή τους στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις οποίες το Λονδίνο προσπαθεί να αμφισβητήσει.

Η Τζιλ Μπάιντεν και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ επισκέφθηκαν σχολείο

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν και η Κέιτ Μίντλετον, Δούκισσα του Κέιμπριτζ, επισκέφθηκαν σήμερα το νηπιαγωγείο «Connor Downs Academy» στο Χέιλ της Κορνουάλης. Η τάξη ήταν γεμάτη από παιδιά, ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών. «Είναι η πιο ήσυχη τάξη που έχω πάει ποτέ», είπε από την πλευρά της η Δούκισσα του Κέιμπριτζ. Ο δάσκαλός τους είπε ότι «τα παιδιά μαθαίνουν πώς να κάνουν τον κόσμο πιο πράσινο και ένα καλύτερο μέρος». Από την πλευρά της, η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου υποστήριξε ότι η παιδική ηλικία κατά τη διάρκεια πανδημίας είναι «πολύ σημαντική».

Αύριο το μπάρμπεκιου στην παραλία

Μετά τη δεύτερη μέρα των συνομιλιών αύριο (Σάββατο) θα τεθούν στο τραπέζι θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, τη διεθνή πολιτική και την προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες με τη συμμετοχή της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας. Στη συνέχεια, οι ηγέτες των G7 θα απολαύσουν ένα πιο χαλαρό δείπνο με μπάρμπεκιου σε παραλία του Carbis Bay στην Κορνουάλη.

Το λουκούλλειο μενού που θα ετοιμάσει η σεφ Έμιλι Σκοτ του κοντινού ξενοδοχείου Watergate Bay θα περιλαμβάνει πεπόνι με καρυκεύματα, καρύδα με βότανα, ψητό καλκάνι συνοδευόμενο από πατάτες με πέστο σκόρδου. Το γεύμα θα ολοκληρωθεί με ποικιλία ντόπιων τυριών και για επιδόρπιο τούρτα Πάβλοβα με εγγλέζικες φράουλες.