Με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος ενόψει της γιορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, μιλώντας με τα θερμότερα λόγια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν επισκέφθηκε το Βατικανό λόγω πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς τον «αληθινό αδελφό» του σημειώνοντας με νόημα: «Τον περιμένω με χαρά εδώ στη Ρώμη τον επόμενο Οκτώβριο, με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την εκλογή του».

emmanouil---papas-2_19_417178

Ο Πάπας Φραγκίσκος μάλιστα, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έσκυψε και ασπάσθηκε το εγκόλπιο του Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, σε ένδειξη σεβασμού και φιλοφρόνησης προς την Ορθόδοξη Εκκλησία

Απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι «η ετήσια ανταλλαγή αντιπροσωπειών μεταξύ της Εκκλησίας της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης  είναι ένα σημάδι της κοινωνίας-πραγματικής, αν και όχι ακόμη πλήρους-που ήδη μοιραζόμαστε».

Ο Πάπας Φραγκίσκος μάλιστα έκανε και ένα βήμα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μιλώντας για τις διαφορές του παρελθόντος και πώς μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτές και μία κοινή συνισταμένη για όλους τους χριστιανούς. «Αγαπητοί αδελφοί, δεν ήρθε η ώρα να δώσουμε, με τη βοήθεια του Πνεύματος, περαιτέρω ώθηση στο ταξίδι μας για να διαλύσουμε τις παλιές προκαταλήψεις και να ξεπεράσουμε οριστικά τις επιβλαβείς αντιπαλότητες;» ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στην προσφώνησή του.

Ο δρόμος προς την πλήρη κοινωνία

«Για εμάς τους χριστιανούς, στον δρόμο προς την πλήρη κοινωνία, σημαίνει να αναρωτηθούμε πώς θέλουμε να προχωρήσουμε», σημείωσε ο Πάπας, εξηγώντας ότι κάθε κρίση αντιπροσωπεύει ένα σταυροδρόμι στο οποίο μπορούμε είτε να «αποσυρθούμε στον εαυτό μας, αναζητώντας τη δική μας ασφάλεια και σκοπιμότητα», είτε στο οποίο «μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε άλλους, κάτι το οποίο συνεπάγεται κινδύνους αλλά και τους υποσχεμένους καρπούς της χάριτος του Θεού».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε λόγο για μία νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των Ορθόδοξων και των Καθολικών, «χωρίς να αγνοούμε τις διαφορές που πρέπει να επιλυθούν μέσω φιλάνθρωπου και αληθινού διαλόγου», επισημαίνοντας ότι χωρίς την επίλυσή τους «δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μια νέα φάση σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας, που χαρακτηρίζεται από το να περπατάμε πιο κοντά, επιθυμώντας να κάνουμε πραγματικά βήματα προς τα εμπρός».

Η ανταλλαγή αντιπροσωπειών

xalkidonos_papas-8

 
Πρόκειται για μία καθιερωμένη ανταλλαγή αντιπροσωπειών μεταξύ του Βατικανού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση σηματοδοτώντας τις αντίστοιχες γιορτές: 29 Ιούνιος για τον εορτασμό των Αγίων της Ρώμης Πέτρου και Παύλου και 30 Νοεμβρίου για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, στη φετινή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επικεφαλής είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος έφτασε στο Βατικανό την Κυριακή, συνοδευόμενος. Σημείωσε δε ότι συνοδεύεται από τον Επίσκοπο Ιωσήφ, τον από τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, Ιωσήφ και τον Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Θρόνου Παϊσιο Κοκκινάκη.