Η Λουιζιάνα στις ΗΠΑ και ιδιαιτέρως η πολύπαθη Νέα Ορλεάνη, έχει έρθει αντιμέτωπη τις τελευταίες μέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, μετά την επέλαση του Τυφώνα Άιντα και τις πλημμύρες που προκάλεσε στην πρωτεύουσα της τζαζ, ακολούθησαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και νερού, γενικευμένες λεηλασίες οικιών και καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς 16 χρόνια πριν, ήρθε αντιμέτωπη και με τον τυφώνα Κατρίνα, ο οποίους άφησε πίσω του 1.800 νεκρούς.

Από τη Άιντα κατέγραψε τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, παρά το σύστημα προστασίας κατά των πλημμυρών που έχει κατασκευαστεί μετά την Κατρίνα.

Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν την πλήρη έκταση των καταστροφών, καθώς η πτώση εκατοντάδων δέντρων έχει μπλοκάρει δρόμους και εμποδίσει την κυκλοφορία των σωστικών συνεργείων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσφέρει ομοσπονδιακή αρωγή με ενισχύσεις να καταφθάνουν στη Λουιζιάνα.

Τις πλημμύρες ακολούθησαν φαινόμενα λεηλασιών σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε η δήμαρχος Λα Τόγια Καντρέλ ανακοίνωσε την επ’ αόριστον επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us που παρακολουθεί τις βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στη Λουιζιάνα δεν έχουν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα.

Η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Entergy ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι οι βλάβες ίσως αρχίσουν να αποκαθίστανται από σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα New Orleans Times- Picayne.

Αρχικά η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί στα νοσοκομεία, πολλά από τα οποία είναι αντιμέτωπα με αύξηση των ασθενών με covid-19, και τα κέντρα επεξεργασίας υδάτων, επεσήμανε η εφημερίδα.

Περίπου 440.000 άνθρωποι στην πόλη Τζέφερσον Πάρις, νότια της Νέας Ορλεάνης, ενδέχεται να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ένα μήνα ή και περισσότερο, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων του Άιντα έπεσαν οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Ντιάνο Μπονάνο.

«Η ζημιά που προκλήθηκε λόγω των ανέμων είναι χειρότερη από αυτή που είχε προκαλέσει η Κατρίνα», σχολίασε ο Μπονάνο.



Στο μεταξύ σε πολλές περιοχές της Λουιζιάνας και το Μισισίπι η θερμοκρασία φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επιδεινώνοντας την κατάσταση για τους κατοίκους.

«Όλοι επιθυμούμε κλιματισμό (…) Ακόμη κι αν διαθέτετε γεννήτρια, έπειτα από τόσες ημέρες δεν αποδίδει πια», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς.

«Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος» με τις εκτιμήσεις ότι η ηλεκτροδότηση ενδέχεται να μην αποκατασταθεί παρά έπειτα από 30 ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν νωρίτερα το έργο τους.

Ακόμη και οι γεννήτριες είναι επικίνδυνες. Εννέα άνθρωποι στην πόλη Σεντ Τάμανι Πάρις, νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης, χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο λόγω δηλητηρίασης από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Οι περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο νότια της Νέας Ορλεάνης επλήγησαν περισσότερο από τον Άιντα. Το νερό έχει πλέον υποχωρήσει από την περιοχή προς το Πορτ Φουρσόν, το πιο νότιο λιμάνι της Λουιζιάνας, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρά ψάρια.

Το Πορτ Φουρσόν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με κάποιους δρόμους να παραμένουν κλειστοί και τους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι ίσως χρειαστούν εβδομάδες για να καθαρίσουν.

Στο μεταξύ στο Μισισίπι, όπου σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές λόγω του Άιντα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν – εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση—μετά την κατάρρευση ενός δρόμου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο αντικυβερνήτης της Λουιζιάνας Μπίλι Νάνγκεσερ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, κυρίως στις παράκτιες περιοχές.

Τώρα ο Άιντα έχει υποβαθμιστεί σε τροπική ύφεση και κατευθύνεται βορειοανατολικά, απειλώντας το Τενεσί και το Οχάιο.