Στην «κούρσα» των κρίσιμων εκλογών της ερχόμενης άνοιξης με στόχο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, αποφάσισε να κατέβει η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για εκείνη.

Η ανακοίνωσή της έβαλε ένα τέλος στις φήμες που την ήθελαν επί μήνες να επιδιώκει το χρίσμα των Σοσιαλιστών. Η απόφαση της 62χρονης, που επανεξελέγη μόλις πριν από έναν χρόνο δήμαρχος του Παρισιού, έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από τη γαλλική κοινή γνώμη, με ενθουσιασμό από ψηφοφόρους της αριστεράς αλλά και αποδοκιμασίες από εκείνους που έχουν εξοργιστεί με την προσπάθειά της να πετάξει τα ΙΧ από το κέντρο της πρωτεύουσας για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και ποδηλατόδρομοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία της Ινταλγκό σημαδεύτηκε από σημαντικές προκλήσεις για το Παρίσι, που κατάφεραν δυνατά πλήγματα στην τουριστική του βιομηχανία: από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 και τις οργισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και την πανδημία του κοροναϊού. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η σύνοδος COP 21 λείανε τον δρόμο για τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα προ εξαετίας και η επικράτηση στη μάχη για την ανάθεση της Ολυμπιάδας του 2024, προσθέτουν ένα θετικό πρόσημο στη θητεία του.

Μάλιστα πρόσφατα η Ινταλγκό τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας όταν παρέλαβε στις τελετές λήξης στο Τόκιο τις σημαίες των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων.



Ποια είναι η Αν Ινταλγκό

Κόρη ηλεκτρολόγου και γαζώτριας η γεννημένη το 1959 στο Σαν Φερνάντο της Ανδαλουσίας Άνα Μαρία Ινταλγκό Αλέου, ήταν μόλις δυόμιση ετών όταν η οικογένειά της έφυγε από την Ισπανία του Φράνκο για να στήσει τη νέα της φωλιά σε μια εργατική συνοικία της Λυόν. Πήραν τη γαλλική υπηκοότητα το 1973, όταν η Αν ήταν 14 ετών. «Δεν είμαι από εκείνους που γεννιούνται μέσα στα κέντρα της εξουσίας. Είχα την ευκαιρία να επωφεληθώ από τις υποσχέσεις της γαλλικής δημοκρατίας για πραγματική ισότητα μέσω των σχολείων. Σήμερα παρατηρώ με θλίψη μου ότι αν φθάναμε τώρα, υπό τις ίδιες συνθήκες στη Γαλλία, δεν θα είχαμε τις ίδιες ευκαιρίες», δήλωσε η ίδια σημειώνοντας ότι αυτή η διαπίστωσή της ήταν από τα βασικά κίνητρα που την ώθησαν να κατέβει υποψήφια για την προεδρία.

Η Ινταλγκό δεν είναι η πρώτη δήμαρχος Παρισίων που διεκδικεί το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας, αφού πριν απ’ αυτήν το κατάφερε ο εκλιπών Ζαν Σιράκ το 1995 μετά από 17 συναπτά έτη στο δημαρχιακό θώκο. Βέβαια, ο Σιράκ, διέθετε εμπειρία τόσο από τη θητεία του ως βουλευτής και υπουργός και δύο φορές ως πρωθυπουργός – περιλαμβανομένων και δύο ετών τη δεκαετία του 1980 όταν παρέμεινε δήμαρχος της πρωτεύουσας μολονότι ήταν επικεφαλής και της κυβέρνησης της χώρας -. Αλλά η Ινταλγκό θεωρεί ότι έχει τα φόντα για την προεδρία, και εμπειρία που απέκτησε στο τιμόνι ενός δήμου με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 10 δισ. ευρώ και κάπου 50.000 προσωπικό. «Δεν υπάρχουν πολλοί υποψήφιο με τέτοια διοικητική εμπειρία σ’ αυτό το επίπεδο», υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ως επιθεωρήτρια Ασφάλειας και Υγείας η Ινταλγκό συνεργάστηκε την πενταετία 1997-2003 με την τότε υπουργό Απασχόλησης της Γαλλίας, Μαρτίν Ομπρί, όταν η τελευταία ήταν αρμόδια για την προώθηση του 35ώρου στη χώρα. Η Ινταλγκό εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο των Παρισίων το 2001 και γρήγορα χρίστηκε πρώτη αναπληρώτρια του σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ. Μετά από δύο θητείες στο πλευρό του, τον διαδέχθηκε ως δήμαρχος το 2014 ανατρέποντας τα προγνωστικά, ενώ επανεξελέγη πέρυσι με τους Σοσιαλιστές να συνεργάζονται με τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές κι άλλους αριστερούς στο Παρίσι.