Κοροναϊός - Χάπι Μerck: H εταιρεία «δεσμεύεται» να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση οι φτωχές και οι πλούσιες χώρες
«Στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, θα έχουμε μια σημαντική ποσότητα προϊόντων της Merck που θα είναι διαθέσιμα στις χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας, Πολ Σάπερ
Ο Πολ Σάπερ, διευθυντής της παγκόσμιας στρατηγικής της εταιρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Merck, βρίσκεται ήδη στην διαδικασία να υπάρχει ίση πολιτική πρόσβαση. Μάλιστα, από τον Ιούλιο του 2020, πολύ πριν από τα πρώτα αποτελέσματα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Με αυτήν την υπόσχεση, «δεσμεύεται» λοιπόν, να αποφύγει τις παγίδες της διανομής εμβολίων φροντίζοντας το νέο του χάπι κατά του κοροναϊού να διατεθεί στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες, σχεδόν ταυτόχρονα.
Υπενθυμίζεται, πως η Βρετανία ήταν την περασμένη εβδομάδα η πρώτη χώρα που ενέκρινε αυτή την αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία μειώνει την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί όταν λαμβάνεται κατά τις πρώτες ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της ασθένειας. Χορηγείται πολύ εύκολα, με ένα ποτήρι νερό, στο σπίτι.
«Αρχίσαμε να αναπτύσσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού μας πολύ νωρίς», εξήγησε ο Πολ Σάπερ. Η Merck προβλέπει να παρασκευάσει τις απαραίτητες δόσεις για 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα έως το τέλος του έτους.
Η τιμή στην οποία θα πωλούνται θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των χωρών να πληρώσουν, σύμφωνα με ένα πλαίσιο που ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πέρα από τη δική της προμήθεια, η Merck, γνωστή ως MSD εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σύναψε συμφωνία με οκτώ εταίρους παραγωγής γενόσημων στην Ινδία και υπέγραψε εθελοντική συμφωνία άδειας χρήσης με το Medicines Patent Pool (MPP), που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, για να διευκολύνει την πρόσβαση στη θεραπεία σε 105 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
«Στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, θα έχουμε μια σημαντική ποσότητα προϊόντων της Merck που θα είναι διαθέσιμα στις χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος», δήλωσε ο Πολ Σάπερ.
Και συνέχισε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια πιο δίκαιη πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο από ό,τι έχουμε δει στην απάντηση κατά της Covid μέχρι τώρα», πρόσθεσε, πιστεύοντας ότι είναι δυνατό το χάπι να φτάσει στις λιγότερο ευνοημένες χώρες: «περίπου την ίδια περίοδο» που θα φθάσει στις άλλες.
Εάν τα εμβόλια παραμείνουν ο το βασικό «όπλο» της μάχης κατά της πανδημίας: «θα υπάρξει ανάγκη για θεραπείες, πιθανόν ακόμη μεγαλύτερη στις περιοχές όπου ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο», σημείωσε.
Σημειώνεται πως η Merck έχει έναν ανταγωνιστή την Pfizer, καθώς αναπτύσσει επίσης ένα χάπι κατά του ιού και ανακοίνωσε πολύ θετικά πρώτα αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα. Συζητήσεις διεξάγονται με το MPP, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη μια συμφωνία.