Κοροναϊός – Υπερμεταδοτική η μετάλλαξη «Όμικρον» - Ανησυχία για το εάν θα είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια
Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλές είναι οι χώρες όπου η μετάλλαξη έχει φτάσει και δεν έχει απλά εντοπιστεί
Όλο και περισσότερο φαίνεται πως απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά απέναντι στην μετάλλαξη όμικρον.
Οι τελευταίες χώρες που καλωσόρισαν την νέα μετάλλαξη είναι η Ισπανία και η Σουηδία ενώ εντύπωση προκαλεί στο κρούσμα στο νησί Ρεουνιόν των 860.000 κατοίκων που βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό και αποτελεί υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πολλές είναι οι χώρες όπου η μετάλλαξη έχει φτάσει και δεν έχει απλά εντοπιστεί.
«Δεδομένου των πολλών μεταλλάξεων είναι πολύ πιθανό η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων να έχει μειωθεί πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της MODERNA, Στεφάν Μπανσέλ.
Όσο για την εταιρεία Pfizer ο επικεφαλής της εταιρείας δηλώνει αισιόδοξος για την ανταπόκριση του χαπιού στην μετάλλαξη δεν φαίνεται να είναι το ίδιο αισιόδοξος όμως για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
«Αυτό μου δίνει πολύ μεγάλο ποσοστό αισιοδοξίας ότι δεν θα επηρεαστεί η θεραπεία, η δια στόματος θεραπεία μας δεν θα επηρεαστεί από τη νέα μετάλλαξη. Όσο για το εμβόλιο μένει να δούμε», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.
Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των εμβολίων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
«Tο ένα σενάριο είναι αυτό που φαίνεται να ανακοινώνεται δηλαδή μεγάλη μεταδοτικότητα νέοι άνθρωποι προσβάλλονται με ήπια νόσο. Το κακό σενάριο για εμένα ότι θα είναι μεταδοτική και από θα προσβάλλονται και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουγουλιάνης.
Πιθανό βρίσκει ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη να βρίσκεται ήδη και στη χώρα μας. «Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος», δήλωσε.
«Πιστεύω πως όσες χώρες είχαν απευθείας πτήσεις από την Νότιο Αφρική τις προηγούμενες 7 με 10 μέρες έχουν ήδη κρούσματα στις χώρες τους που ίσως δεν γνωρίζουν», συνέχισε στις δηλώσεις του ο Στεφάν Μπανσέλ, επικεφαλής της MODERNA.
Μεγάλη ανησυχία ωστόσο προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται από την Νότιο Αφρική.
Σύμφωνα με αυτά το 90% των νέων κρουσμάτων στη Νότιο Αφρική που ξεπερνούν τις 2.000 ενώ 10% των εισαγωγών σε νοσοκομεία αφορούν σε παιδιά κάτω των 2 ετών.
Οι χώρες οχυρώνονται
Με όπλο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εμπορικά καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς η Βρετανία προσπαθεί να ανακόψει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Ως προληπτικό μέτρο είναι καλό επειδή μέχρι να μάθουμε περισσότερα για την παραλλαγή μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις.
Ξένοι επισκέπτες υποχρεούνται να κάνουν τεστ PCR τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξη τους και να αυτοαπομονώνονται μέχρι το αρνητικό αποτέλεσμα ενώ επιταχύνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα χορήγησης της 3ης δόσης για όλους τους πολίτες άνω των 18.
«Ελπίζουμε πως θα μπορέσει να καταπολεμήσει κάθε δομική ικανότητα αυτής της παραλλαγής να αντισταθεί στα εμβόλια», ανέφερε ο Τζέρεμι Μπράουν, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Την ίδια στιγμή η Ιταλία αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 1000 ευρώ σε όσους εντοπιστούν σε μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς πράσινο πάσο ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Εμβόλιο σε 100 μέρες
Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείες επανέλαβε πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την κάθε νέα παραλλαγή του ιού που εμφανίζεται, παραμένει ο εμβολιασμός, ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουρλά.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή, όπως η Όμικρον. Από τις μελέτες που έχουμε κάνει για τις Βήτα και Δέλτα, έχουμε θεσπίσει μια προσέγγιση για την ανάπτυξη και παραγωγή παραλλαγμένων εκδόσεων του εμβολίου μας σε περίπου 100 μέρες, αν χρειαστεί, οι οποίες θα τίθενται προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές» είπε αρχικά σε ανάρτησή του στο Twitter.
Και συνέχισε: «Ακόμα πιστεύουμε, ωστόσο, πως η καλύτερη προστασία απέναντι στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και οποιασδήποτε νέας παραλλαγής που μπορεί να εμφανιστεί, είναι ο πλήρης εμβολιασμός και ο ενισχυτικός εμβολιασμός όλων των επιλέξιμων ατόμων».