Μπάιντεν – Πούτιν: Διευρύνεται το χάσμα των δύο χωρών για την Ουκρανία - Ο Nord Stream-2 «μοχλός πίεσης»
Η Ουάσινγκτον απειλεί να χρησιμοποιήσει ως «μοχλό πίεσης» τον αγωγό Nord Stream-2 και ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει αμυντικά την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε «υποσχέσεις» ούτε έκανε «παραχωρήσεις» απέναντι στα αιτήματα του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήθελε κυρίως να κλείσει το ΝΑΤΟ την πόρτα του στην Ουκρανία.
Ειδικότερα: «Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει ελεύθερα με ποιον θα συνεργαστεί», ανέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη δίωρη βιντεοκλήση μεταξύ του Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ακόμη, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για να αποτραπεί μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Σε ό,τι αφορά τον Nord Stream-2, το γεγονός είναι ότι δεν ρέει επί του παρόντος φυσικό αέριο από τον αγωγό, που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί, που σημαίνει ότι δεν είναι μοχλός πίεσης του Πούτιν. Πράγματι, είναι ένας μοχλός για τη Δύση, επειδή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», σχολίασε.
Ο Σάλιβαν επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει λάβει κάποια απόφαση αναφορικά με την Ουκρανία. «Αυτό που έκανε σήμερα ο Μπάιντεν ήταν να του παρουσιάσει ξεκάθαρα τις συνέπειες, εάν επιλέξει την κλιμάκωση», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι στην περίπτωση μιας εισβολής, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα παράσχουν αμυντική βοήθεια στο Κίεβο και θα απαντήσουν με «ισχυρές οικονομικές κυρώσεις».
«Εγγυήσεις» για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή ζητά ο Πούτιν
Η Ουάσιγκτον θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα παροχής βοήθειας στους εταίρους της στο ανατολικό μέτωπο, στην περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πέμπτη.
Στο μεταξύ την Τρίτη, μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Μπάιντεν είχε επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, «για να τους ενημερώσει» και να διαβουλευτούν για τις επόμενες κινήσεις τους.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα μιλήσει «εντός των επόμενων ημερών» με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.