Ρωσία: «Μπλόκο» στην είσοδο 400 μεταναστών για 40 χρόνια, λόγω εμπλοκής τους σε αδικήματα
Αυτή τη στιγμή στην Μόσχα διαβιούν 1.300.000 μετανάστες
Η ρωσική κυβέρνηση απαγόρεψε την είσοδο στη χώρα σε περίπου 400 μετανάστες για 40 χρόνια, επειδή συμμετείχαν σε συμπλοκές, αλλά και για διάφορα άλλα αδικήματα που διέπραξαν στην Μόσχα, δήλωσε στο πρακτορείο TASS η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών Τατιάνα Ντμίτριεβνα.
Σύμφωνα με την Ντμίτριεβνα, αυτή τη στιγμή στην Μόσχα διαβιούν 1.300.000 μετανάστες, αριθμός μεγαλύτερος κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά μικρότερος σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί τρία με τέσσερα χρόνια πριν. Η ίδια ανέφερε ότι το 82% των μεταναστών έρχονται στην Μόσχα για να εργασθούν και προέρχονται κυρίως από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία. Η ίδια απέδωσε την μείωση των μεταναστών που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στο γεγονός ότι άρχισαν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας στις χώρες τους.
Την περασμένη εβδομάδα το θέμα των μεταναστών έθεσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βαλέρι Φαντέγεφ, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν τα μέλη του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Φαντέγεφ τάχθηκε υπέρ μιας μεταναστευτικής πολιτικής η οποία θα ήταν προς το συμφέρον τόσο των Ρώσων πολιτών, όσο και των μεταναστών, εκφράζοντας την άποψη ότι οι μετανάστες που παραβιάζουν την νομοθεσία θα πρέπει να απελαύνονται.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, του είπε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν για να εργασθούν, θα πρέπει να προετοιμάζονται στις χώρες τους αρχικά για ένα τέτοιο ταξίδι και μετά να έρχονται να εργασθούν.
Τον Νοέμβριο ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ποσοστού των μεταναστών, που εργάζονται στις οικοδομές στην ρωσική πρωτεύουσα. «Χρειάζονται άλλης ποιότητας άνθρωποι, με άλλο μισθό, λιγότεροι μετανάστες, καθώς υπάρχουν αρκετοί σήμερα» είχε δηλώσει, εκφράζοντας την άποψη ότι ο μισθός της τάξεως των 120.000-150.000 ρουβλίων (1.445 -1.805 ευρώ) είναι: «μισθός για τους Μοσχοβίτες και όχι για τους μετανάστες».