Γερμανία: Με rapid test στα εστιατόρια και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις
Νέα απαγορευτικά μέτρα
Σε νέα μέτρα για να «φρενάρει» η διάδοση του κοροναϊού στη Γερμανία προχωρούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια της χώρας.
Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιανουαρίου για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα, θα απαιτείται ένα rapid test 24 ωρών ακόμη και για εμβολιασμένους/ιαθέντες. Από τον κανόνα 2G+ εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όποιος δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ίασης αποκλείεται στο εξής πλήρως από εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Ο νέος κανονισμός θα ισχύει ανεξαρτήτως της κατά τόπους επιδημιολογικής κατάστασης.
«Πρέπει να περιορίσουμε και πάλι τις επαφές κι αυτό αφορά ιδιαίτερα το εσωτερικό των εστιατορίων. Θέλουμε περισσότερη ασφάλεια εκεί (...) Η εστίαση είναι προβληματικός τομέας, όπου κάθεται κανείς για αρκετή ώρα χωρίς μάσκα», εξήγησε το βράδυ της Πέμπτης (6/1) ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, μιλώντας στο RTL.
Η εξέλιξη αυτή δεν δημιουργεί έκπληξη, καθώς ήταν κάτι που αναμενόταν.
Μέχρι σήμερα, ενισχυτική δόση έχει λάβει το 40% του πληθυσμού στη Γερμανία.
Οι αντιδράσεις έρχονται ήδη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση και να επισημαίνει ότι στις περιοχές υπό τη διακυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπως το Αμβούργο, δεν υπάρχει επαρκής προσφορά για την ενισχυτική δόση του εμβολίου.
«Σκοτώνει τους εστιάτορες ο Σολτς»
«Έτσι σκοτώνει τους εστιάτορές μας ο Όλαφ Σολτς», σχολίασε δηκτικά ο Κριστόφ Πλος, μέλος του προεδρείου του CDU.
Πάντως, από την πλευρά των επιχειρηματιών της εστίασης, ο Μόριτς Λούντορφ, ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας στο Μίνστερ της Βεστφαλίας, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι ο κανόνας 2G+ αποτελεί λογική συνέπεια της τρέχουσας κατάστασης με την παραλλαγή Όμικρον. «Εμείς οι εστιάτορες το περιμέναμε. Οι περισσότεροι πελάτες θα προσαρμοστούν γρήγορα», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, σε ισχύ παραμένουν οι περιορισμοί των επαφών, με όριο τα 10 άτομα για εμβολιασμένους και ιαθέντες σε ιδιωτικές συναθροίσεις. Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η συνάντηση των μελών ενός νοικοκυριού με έως και δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Και στις δύο περιπτώσεις, εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Σε ισχύ παραμένει σε όλη τη χώρα και ο κανόνας 2G για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (κινηματογράφους, θέατρα κ.λπ.) και για το λιανικό εμπόριο, με την εξαίρεση των καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης. Τα νυχτερινά κλαμπ παραμένουν κλειστά από την 28η Δεκεμβρίου και δεν αναμένεται αναθεώρηση της απόφασης.
Τι ισχύει με την καραντίνα
Σε ό,τι αφορά την καραντίνα, στο εξής όσοι είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού θα εξαιρούνται εάν έχουν λάβει αναμνηστική δόση ή ακόμη και δεύτερη πρόσφατα. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αναρρώσει.
Ασαφές παραμένει το διάστημα κατά το οποίο εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και ιαθέντες αντιμετωπίζονται όπως εκείνοι που έχουν λάβει την ενισχυτική δόση. Για όλους τους υπόλοιπους, το πιθανότερο είναι η καραντίνα να διαρκεί δέκα ημέρες.
Ειδική ρύθμιση προβλέπεται για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα: η καραντίνα μπορεί να διαρκεί επτά ημέρες και να λήγει με αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ, εφόσον δεν εκδηλώνονται συμπτώματα τουλάχιστον για 48 ώρες. «Αυτό θα γίνει για τη διατήρηση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών», αναφέρεται στο προσχέδιο των αποφάσεων, όπου επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι η παραλλαγή Όμικρον πολύ σύντομα θα είναι η κυρίαρχη στη Γερμανία, γεγονός το οποίο συνεπάγεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ενδεχόμενη επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αλλά και πιθανές σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικούς τομείς, λόγω ασθένειας ή καραντίνας.
Οι μαθητές σχολείων και παιδικών σταθμών μπορούν να περιορίσουν την καραντίνα στις πέντε ημέρες με μοριακό τεστ ή γρήγορο τεστ αντιγόνων, το οποίο θα ενταχθεί στον ήδη ισχύοντα τακτικό έλεγχο. Εξαίρεση από τον κανόνα μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα, όπως γενική χρήση προστατευτικής μάσκας, καθημερινά τεστ κ.λπ..
Στο προσχέδιο αναφέρεται ακόμη η υποχρέωση για εργασία από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό και η γενική σύσταση για χρήση μάσκας τύπου FFP-2 στα καταστήματα και στα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενώ τονίζεται ότι η ενισχυτική δόση προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον.