Η ΕΕ να δημιουργήσει ένα καθεστώς κυρώσεων κατά της παραπληροφόρησης, ζητούν οι ευρωβουλευτές
Τι πρέπει να περιλαμβάνει
Όσο η ΕΕ δεν διαμορφώνει συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων και κυρώσεων, θα είναι εκτεθειμένη στην ξένη παρέμβαση και παραπληροφόρηση, λένε οι ευρωβουλευτές.
Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν τη 18μηνη έρευνα της Ειδικής Επιτροπής για την Εξωτερική Παρέμβαση (INGE) και ενέκριναν τις τελικές συστάσεις της. Το ευρωπαϊκό κοινό και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγνοούν «συντριπτικά» τη σοβαρότητα της απειλής που αποτελούν τα ξένα αυταρχικά καθεστώτα, ιδίως η Ρωσία και η Κίνα, λένε οι ευρωβουλευτές στο κείμενο.
Η ανεπαρκής άμυνα διευκόλυνε τους κακόβουλους παράγοντες να αναλάβουν κρίσιμες υποδομές, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, να στρατολογήσουν πρώην ανώτερους πολιτικούς και να διαδώσουν την πόλωση στη δημόσια συζήτηση. Αυτό επιδεινώνεται από τα κενά στη νομοθεσία και τον ανεπαρκή συντονισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή αντίδραση
Για την αντιμετώπιση των απειλών, τα μέλη της ειδκήε επιτροπής προτρέπουν την ΕΕ να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσω της εκπαίδευσης ειδικών καθώς και με γενικές εκστρατείες ενημέρωσης. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της και να οικοδομήσει ένα καθεστώς κυρώσεων κατά της παραπληροφόρησης. Οι κανόνες στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμεύουν ως οχήματα ξένης παρέμβασης, πρέπει επίσης να γίνουν αυστηρότεροι. Επιπλέον, η επιτροπή εισηγήθηκε τα ακόλουθα:
- Να υποστήριξη ευρέως διανεμημένων, πλουραλιστικών μέσων ενημέρωσης και ελέγχου στοιχείων·
-να κάνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να επενδύσουν σε γλωσσικές δεξιότητες για να μπορούν να ενεργούν σε παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ·
-να αντιμετωπίζουν τις ψηφιακές εκλογικές υποδομές ως κρίσιμες·
--να παρέχει εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης αντί των κινεζικών άμεσων επενδύσεων που χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικό εργαλείο·
-αποσαφήνιση των «εξαιρετικά ακατάλληλων» σχέσεων μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και της Ρωσίας·
-απαγόρευση της ξένης χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων·
-να βελτιώσει επειγόντως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, να ταξινομήσει και να καταχωρίσει το λογισμικό παρακολούθησης όπως το Pegasus ως παράνομο και να απαγορεύσει τη χρήση του·
Να παρθούν μέτρα που θα καθιστούν δυσκολότερο για τους ξένους παράγοντες να στρατολογούν πρώην κορυφαίους πολιτικούς πολύ σύντομα αφού εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.
«Απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσιμων κενών»
Η εισηγήτρια ευρωβουλευτής, Σάντρα Κάλνιετε (ΕΛΚ, Λετονία) επεσήμανε ότι «οι έρευνές μας έδωσαν άκρως ανησυχητικές ενδείξεις για το πώς κακόβουλοι ξένοι παράγοντες επιτίθενται στις δημοκρατίες μας σε κάθε τομέα της κοινωνίας. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι η συνειδητοποίηση ότι όχι μόνο οι νομοθέτες, αλλά και ολόκληρες οι κοινωνίες μας στερούνται βασικής ευαισθητοποίησης και οι δημόσιες συζητήσεις, η νομοθεσία μας , και η ατομική ευθύνη δεν είναι στα επίπεδα που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ξένης παρέμβασης», σημείωσε.
Συνέχισε: «Απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσιμων κενών: να λογοδοτούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και να διασφαλίζεται η διαφάνεια των αλγορίθμων τους, να ρυθμίζεται η αγορά δεδομένων, να ενισχύεται η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, και επιτρέπουν την ενημερωμένη ατομική ευθύνη μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και παιδείας στα μέσα επικοινωνίας».
Η επιτροπή ενέκρινε την έκθεση με 25 ψήφους, οκτώ κατά και μία αποχή. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να ψηφίσει επί των συστάσεων στη σύνοδο του Μαρτίου.