Πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία - Άκαρπη και η 3η ψηφοφορία για νέο πρόεδρο
Η κεντροαριστερά στέλνει το μήνυμα ότι κινδυνεύει να διαλυθεί η κυβέρνηση Ντράγκι
Ορατός είναι ο κίνδυνος πολιτειακού αδιεξόδου στην Ιταλία, που θα μπορούσε να προκαλέσει και πολιτικό αδιέξοδο, καθώς και η τρίτη ψηφοφορία για νέο πρόεδρο της δημοκρατίας απέβη άκαρπη, ενώ η κεντροαριστερά στέλνει το μήνυμα ότι κινδυνεύει να διαλυθεί η κυβέρνηση Ντράγκι.
Οι περισσότερες ψήφοι (412) ήταν και πάλι λευκές. Παράλληλα, ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έλαβε 125 ψήφους, ο Γκούιντο Κροζέτο, των υπερσυντηρητικών Αδελφών της Ιταλίας 114, ο πρώην δικαστικός Πάολο Μανταλένα (στηρίζεται από διαφωνούντες των Πέντε Αστέρων) 61 ψήφους και ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι, 52.
Είναι σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία επί ενός προσώπου ικανού να εξασφαλίσει την αναγκαία, ευρύτερη συναίνεση. Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι η παράλληλη «ανεπίσημη» υποψηφιότητα της νυν προέδρου της γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει την κοινοβουλευτική δύναμη της κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία και την έχει προτείνει.
Τόσο ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, όσο και ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τόνισαν ότι αν η συντηρητική παράταξη επιμείνει στην προώθηση της υποψηφιότητας Καζελάτι, κινδυνεύει να διαλυθεί και η ευρεία κυβερνητική συμμαχία της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι.
Την ίδια ώρα, δεν δείχνει να μπορεί να επιβληθεί ούτε ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της βουλής, Πιερφερντινάντο Καζίνι. Οι σημερινές 125 ψήφοι, δε, υπέρ του νυν προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, στέλνουν το μήνυμα ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά η προοπτική μιας δεύτερης θητείας του. Αν και ο ίδιος έχει ήδη αρχίσει τη μετακόμισή του από το προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο σε διαμέρισμα της συνοικίας Παριόλι της Ρώμης.
Στις επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις των ωρών αυτών συνεχίζει να συζητείται και η υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, παρά το ότι υπάρχουν κάποιες ξεκάθαρες δυσκολίες. Η κυριότερη, είναι ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ζητούν μια σειρά εγγυήσεων από τον «σούπερ Μάριο», σχετικά με την γραμμή αλλά και τη σύνθεση της κυβέρνησης που θα συσταθεί, σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία.
Μέχρι την Παρασκευή, πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι όλες προσπάθειες βουλευτών, γερουσιαστών και γνωστών στελεχών των κομμάτων θα πρέπει να έχουν βρει διέξοδο, με την επιλογή και την εκλογή του δέκατου τρίτου προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.